Firefox sada može automatski ukloniti praćanje iz linka

Firefox sada može automatski ukloniti praćanje iz linka

Mozillino najnovije izdanje internetskog preglednika Firefox ima novu i zanimljivu značajku koja sprečava web stranice poput Facebooka pratiti korisnike, što je još jedan pokušaj zaustavljanja zloglasnog „trackinga“.

Nazvan Query Parameter Stripping, automatski uklanja nizove znakova dodanih na kraj URL linka, koji omogućuju Facebooku, Hubspotu, Olyticsu i drugim kompanijama pratiti što i kako korisnici rade dok surfaju, a potom im na temelju te aktivnosti prikazuju ciljane oglase.

Vjerojatno su svi korisnici mogli primijetiti upite ovog tipa kad kliknu na poveznicu koja dolazi s, primjerice, Facebooka. Umjesto da prikazuje "https://www.ictbusiness.info/example.html", može prikazati nešto poput "https://www.ictbusiness.info/example.html?fbclid=aa7-V4yb6Yfit_9_Pd". Ne radi se o konkretnom primjeru nego općenitom, kako otprilike izgledaju ti linkovi kad ih se klikne direktno na Facebooku.

Taj niz znakova nakon upitnika parametar je upita koji kompaniji može reći da ste kliknuli na poveznicu, pomažući joj da vas profilira za targetirani oglas. Ako omogućite značajku "strippinga" u najnovijoj verziji Firefoxa, ona će ukloniti te znakove prije učitavanja URL-a, tako da Facebook neće biti ništa "pametniji" od onoga što je bio. Radi putem popisa blokiranih i pokriva Olytics, Drip, Vero, HubSpot, Marketo i Facebook.

Da biste omogućili značajku, jednostavno odaberite "Strict" (hrv. strogo) za "Poboljšanu zaštitu od praćenja" (eng. Enhanced Tracking Protection) u postavkama privatnosti i sigurnosti (Privacy&Security).

Treba napomenuti da ova značajka ne radi u privatnom načinu rada (Private Mode), ali je se i tamo može uključiti upisivanjem "about:config" u adresnu traku, traženjem "stripa" i postavljanjem opcije "privacy.query_stripping.enabled.pbmode" na "true".

Svakako, Firefox će nakon ovoga postati poželjniji internetski preglednik mnogima kojima je stalo do privatnosti.

Još iz kategorije

Najtraženiji pojmovi u Hrvatskoj na tražilici Google u 2022. godini

Najtraženiji pojmovi u Hrvatskoj na tražilici Google u 2022. godini

09.12.2022.

Na temelju pretraživanja tijekom 2022. godine, Google je objavio listu najtraženijih pojmova te donosi jedinstveni uvid u najpopularnije trendove. Invazija Rusije na Ukrajinu koja je započela u veljači 2022. izazvala je niz negativnih posljedica na globalnoj razini, a posebno je snažno utjecala na tržišta energije i hrane.

Amazon Prime Video preuzeo prvo mjesto od Netflixa

Amazon Prime Video preuzeo prvo mjesto od Netflixa

09.12.2022.

Parks Associates objavio je svoj ažurirani popis 10 najboljih američkih pretplatničkih over-the-top (OTT) video usluga, na temelju procijenjenog broja pretplatnika do rujna 2022. iz tvrtke OTT Video Market Tracke. Istraživačka tvrtka tako je analizirala tržište i pokazala da 83 posto širokopojasnih kućanstava ima barem jednu OTT uslugu, a 23 posto prihvaća devet ili više pretplata.

Microsoft i LinkedIn predstavili program za stjecanje digitalnih vještina kojim se planira obuhvatiti 10 milijuna ljudi

Microsoft i LinkedIn predstavili program za stjecanje digitalnih vještina kojim se planira obuhvatiti 10 milijuna ljudi

05.12.2022.

Microsoft i LinkedIn predstavili su sljedeće korake u programu Vještine za posao (Skills for Jobs), koji uključuju besplatan pristup do 350 novih tečajeva i šest novih certifikata za šest najtraženijih poslova (Career Essentials) u digitalnom gospodarstvu.