Firefox priprema nove promjene za ekstenzije

Firefox priprema nove promjene za ekstenzije

Iz Mozille su najavili da za Firefox internetski preglednik planiraju većinom izvršiti prilagodbu na Manifest v3, kontroverznu reviziju Chrome framework ekstenzije za browsere.

Tretira se kontroverznom jer iz Googlea su objavili da postoje s njom određeni sigurnosni problemi pa nije do kraja jasno kako u Mozilli misle izvući maksimum, odnosno, kakvu točno korist misle imati od tog noviteta.

Ali, smjer je ipak podosta jasan. Naime, u Mozilli žele izvući samo one "dobre dijelove" Manifesta v3. To znači da će izostaviti one koji blokiraju ili prijete adblockerima jer oni su ipak za korisnike Firefoxa iznimno bitna stavka.

Samim time, planira se nastavak blokiranja webRequest API-a, što je bolji način od alternative koju Google nudi kroz declarativeNetRequest (DNR). Stoga, straha za developere koji rade na ekstenzijama za Firefox nema. Posebnu radost to izaziva kod onih koji razvijaju one za blokiranje oglasa i za korisnike neželjenog sadržaja.

Ali, vidjet ćemo kako Google gleda na takvo djelomično usvajanje Manifesta v3 od strane Mozille. Ipak veliku većinu prihoda ta kompanija ostvaruje upravo zahvaljujući činjenici da Google daje stotine milijuna američkih dolara samo da bi bio unaprijed postavljena tražilica u Firefox internetskom pregledniku.

Koji, izgred rečeno, ima oko osam posto udjela na tržištu. Zanemariv dio u odnosu na oko 70 posto, koliko ima Chrome. Još konkretnije, to je oko 200 milijuna korisnika. Djeluje malo u odnosu na njih oko dvije milijarde, ali 200 milijuna potencijalnih "Google pretraživača" ipak može donijeti iznimne prihode.

Kako god, bitno je znati da Firefox ostaje podosta neovisan i da se pri razvoju noviteta traže samo one značajke koje mogu doprinijeti developerima, korisnicima, a u konačnici i samoj Mozilli... Na taj način osigurava se opstanak na nemilosrdnom tržištu.

Još iz kategorije

Broj IoT napada se udvostručio u prvih 6 mjeseci 2021.

Broj IoT napada se udvostručio u prvih 6 mjeseci 2021.

26.09.2021.

Kibernetički napadi na Internet stvari (IoT) izvedene uređaje porastao je za više od sto posto kroz prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani, otkrio je analizom Kaspersky.

Mozilla Firefox za dlaku ispred Microsoft Edgea

Mozilla Firefox za dlaku ispred Microsoft Edgea

25.09.2021.

Firefox i Edge vode žestoku bitku za treće mjesto najkorištenijeg internetskog preglednika na svijetu, a čini se da je i dalje u vodstvu Microsoftov “prvak”, no jedva. Naime, prema Statcounteru, u kolovozu ove godine je Firefox bio na 3,55 posto udjela, a Edge na 3,57 posto.

Mozilla tvrdi da najnovije značajke Chromea omogućuju praćenje korisnika

Mozilla tvrdi da najnovije značajke Chromea omogućuju praćenje korisnika

24.09.2021.

Google je predstavio Chrome 94 i predstavio cijeli niz noviteta, ali neki od njih izazivaju sumnju da baš nisu prijateljski naklonjeni korisnicima, na što upozoravaju u Mozilli, koja stoji iza konkurentskog Firefoxa.