Firefox najavio ukidanje podrške za FTP protokol

Firefox najavio ukidanje podrške za FTP protokol

Foto: Mozilla

Mozilla je objavila plan uklanjanja podrške za FTP protokol iz Firefoxa, što znači da ubuduće korisnici neće moći preuzimati datoteke na taj način, niti pregledavati sadržaj FTP linkova i foldera unutar Firefox internetskog preglednika.

"Činimo to iz sigurnosnih razloga", potvrdili su iz Mozille pa pojasnili što pod time točno misle:

"FTP je nesiguran protokol pa ne postoji potreba da bi ga se preferiralo pred HTTPS protokolom pri preuzimanju resursa. Također, dio FTP koda je jako star, nesiguran i težak za održavanje. Pronašli smo podosta bugova u njemu kroz sve ove godine i više nema potrebe za takvim rizikom. Stoga, na ovaj način zaštitit ćemo korisnike i potaknuti ih da se okrenu novoj i sigurnijoj tehnologiji."

Srećom po sve te korisnike koji će morati odbaciti FTP, odluka stupa na snagu u lipnju ove godine, s pojavom Firefox 77 internetskog preglednika. Dakle, vremena za tranziciju ima više nego dovoljno. No, postoji detalj na koji će nakon lipnja trebati paziti, ali olakšat će korisnicima koji su skloniji FTP protokolu. Naime, ručno će se "paliti" FTP u Firefoxu.

Za to je dovoljno ući u "about:config" stranicu te jednostavno omogućiti FTP kako bi se mogle vidjeti i preuzimati datoteka na taj način. Ali, s krajem ove godine ili početkom iduće će u potpunosti biti uklonjen kod, a samim time i svaka mogućnost korištenja FTP protokola. Uistinu, svi bi trebali do onda biti spremni na novitete, bez iznimke ili izgovora.

Primjerice, Google je za Chrome donio takvu odluku još prošle godine, što znači da nova pravila stižu s Chrome 81, a kod se uklanja s Chrome 82.

Tako da, ovo je trend i okretanje budućnosti, sigurnijoj, stabilnijoj, bržoj i boljoj u svakom pogledu. Naravno, početak i prilagodba neće biti nimalo laki, ali kad se stekne navika, korisnici će shvatiti koliko su profitirali s poboljšanjima.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Python i dalje najpopularniji programski jezik

INFOGRAFIKA: Python i dalje najpopularniji programski jezik

05.06.2020. komentiraj

Python programski jezik ostao je najpopularniji i u ovoj godini, prema podacima koje nude GitHub i Google Trends. Time je iza sebe ostavio Java i JavaScript programske jezike, koji su godinama dominirali na ovakvim ljestvicama.

Chrome će od idućeg mjeseca blokirati spam notifikacije

Chrome će od idućeg mjeseca blokirati spam notifikacije

05.06.2020. komentiraj

Google je najavio planove za omogućenje sustava kojim bi Chrome blokirao neželjene notifikacije te ih tretirao kao spam. Time se misli na sve one korisnike koji automatski po dolasku na neku web stranicu označe da ne žele primati daljnje obavijesti ili se pretplatiti na newsletter te web stranice.

Spotify konačno maknuo limit od 10.000 pjesama po korisničkom računu

Spotify konačno maknuo limit od 10.000 pjesama po korisničkom računu

04.06.2020. komentiraj

Glazbeni streaming servis Spotify dozvoljavao je dosad preuzimanje i čuvanje do 10.000 pjesama po korisničkom računu na do pet uređaja, ali taj nelogični limit napokon je podignut u smislu da ga više nema, pretplatnici mogu neometano preuzimati, čuvati i preslagivati pjesme na koje god načine žele. I u količini kojoj žele.