Firefox najavio još jedno rješenje koje će poboljšati iskustvo surfanja

Firefox najavio još jedno rješenje koje će poboljšati iskustvo surfanja

Foto: Mozilla

Mozilla je na svom Firefox internetskom pregledniku napokon uvrstio mogućnost koja će ga stabilizirati pa se neće događati tzv. preskakanje prozora. Time se poslušalo zajednicu i izašlo joj se ususret, a usput i poboljšalo iskustvo korištenja originalnog i inovativnog preglednika, koji je poslužio kao temelj za Googleov Chrome.

Naime, svi su se susreli kroz korištenje Firefoxa s preskakanjem prozora. Primjerice, kad se učitava stranica s mnogo elemenata, dogodi se da prozor jednostavno poskoči gore ili dolje kako se elementi otvaraju, što onemogućava normalnu konzumaciju sadržaja. Srećom, odsad toga više neće biti, elementi će se otvarati normalno i neće utjecati na prozor koji je u tom trenutku otvoren.

Nažalost, to znači da će Firefox kasniti podosta za konkurencijom. Chrome je predstavio takvu stabilizaciju još u siječnju 2017. godine, Opera mjesec dana kasnije, Baidu u travnju 2017. I tek sad se odlučio na tako nešto i Firefox. Zašto se toliko čekalo nije jasno, ali očito su postojali problemi koji koče napredak, posebno kad se zna da je rad na popravcima počeo još u rujnu 2016.

Neće to sigurno onda promijeniti stanje na tržištu, kojim dominira Chrome. Dominira s nevjerojatnih 64,7 posto i nema smisla previše se baviti njegovom budućnosti. Ona je svijetla, mirna i bolja no sadašnjost, što se potvrđuje prognozama da će udio na tržištu do kraja srpnja 2019. biti na minimalno 70 posto.

Pobjeda je to Googlea nad konkurencijom i bez obzira što je bila očekivana, malo tko se mogao nadati da će situacija izgledati baš ovako. Dakle, ostatku društva ostalo je boriti se za ono što preostaje. I umjesto da pridobiju nove korisnike, oni po pitanju aktivnosti na mjesečnoj razini ih samo gube.

Iako Microsoft i Mozilla čine mnogo kako bi se svidjeli korisnicima, to jednostavno nije dovoljno. Chrome je vezan uz Googleove usluge, kroz njih ga se konstantno nudi, brz je, pouzdan i kvalitetan.

Još iz kategorije

Važnost sigurnosti i znanja o njoj

Važnost sigurnosti i znanja o njoj

23.04.2019. komentiraj

Sigurnost je svakako tema koja je danas ključna i o kojoj se u posljednje vrijeme više govori i to se prije svega odnosi na dostupnost informacija svima, a upravo se o tome razgovaralo i na MWC19 u Barceloni. Sasvim je jasno da to s jedne strane ukazuje i na činjenicu kako problemi postoje jer se o njima često govori, ali i s druge strane da opća svjesnost o sigurnosti u modernom internetsko ITevskom svijetu polako zaživljava na općeprihvaćen način. O tome smo razgovarali sa Sergeyom Kravchenkom iz Kaspersky Laba.

Brzina interneta i koliko je ona važna

Brzina interneta i koliko je ona važna

23.04.2019. komentiraj

Naravno da je Barcelona i MWC19 kao najveći sajam telekom industrije i to prije svega one mobilne idealno mjesto da se govori o brzom internetu. Međutim, svi uvijek vole govoriti o brzinama internetu brz obzir da li je riječ o fiksnom ili mobilnom internetu, optika ili 4G odnosno LTE ili kabel ili 5G koji tek dolazi. Korisniku je sama tehnologija nevažna, ali i brzina u konačnici nije važna ako ne postoje usluge koje bi opravdale takve brzine.

Servis Divan od sada na novoj domeni

Servis Divan od sada na novoj domeni

21.04.2019. komentiraj

Popularni zagrebački servis za pregled događanja Divan.hr početkom travnja službeno je preselio na međunarodnu domenu fyi, skraćenicu za “for your information”. Također su predstavili niz novih funkcija poput pretraživanja prema geo lokaciji što će omogućiti primjenu u drugim hrvatskim gradovima te prijevod sadržaja na engleski jezik.