Firefox najavio još jedno rješenje koje će poboljšati iskustvo surfanja

Firefox najavio još jedno rješenje koje će poboljšati iskustvo surfanja

Foto: Mozilla

Mozilla je na svom Firefox internetskom pregledniku napokon uvrstio mogućnost koja će ga stabilizirati pa se neće događati tzv. preskakanje prozora. Time se poslušalo zajednicu i izašlo joj se ususret, a usput i poboljšalo iskustvo korištenja originalnog i inovativnog preglednika, koji je poslužio kao temelj za Googleov Chrome.

Naime, svi su se susreli kroz korištenje Firefoxa s preskakanjem prozora. Primjerice, kad se učitava stranica s mnogo elemenata, dogodi se da prozor jednostavno poskoči gore ili dolje kako se elementi otvaraju, što onemogućava normalnu konzumaciju sadržaja. Srećom, odsad toga više neće biti, elementi će se otvarati normalno i neće utjecati na prozor koji je u tom trenutku otvoren.

Nažalost, to znači da će Firefox kasniti podosta za konkurencijom. Chrome je predstavio takvu stabilizaciju još u siječnju 2017. godine, Opera mjesec dana kasnije, Baidu u travnju 2017. I tek sad se odlučio na tako nešto i Firefox. Zašto se toliko čekalo nije jasno, ali očito su postojali problemi koji koče napredak, posebno kad se zna da je rad na popravcima počeo još u rujnu 2016.

Neće to sigurno onda promijeniti stanje na tržištu, kojim dominira Chrome. Dominira s nevjerojatnih 64,7 posto i nema smisla previše se baviti njegovom budućnosti. Ona je svijetla, mirna i bolja no sadašnjost, što se potvrđuje prognozama da će udio na tržištu do kraja srpnja 2019. biti na minimalno 70 posto.

Pobjeda je to Googlea nad konkurencijom i bez obzira što je bila očekivana, malo tko se mogao nadati da će situacija izgledati baš ovako. Dakle, ostatku društva ostalo je boriti se za ono što preostaje. I umjesto da pridobiju nove korisnike, oni po pitanju aktivnosti na mjesečnoj razini ih samo gube.

Iako Microsoft i Mozilla čine mnogo kako bi se svidjeli korisnicima, to jednostavno nije dovoljno. Chrome je vezan uz Googleove usluge, kroz njih ga se konstantno nudi, brz je, pouzdan i kvalitetan.

Još iz kategorije

YouTube redizajnirao sustav kažnjavanja korisnika

YouTube redizajnirao sustav kažnjavanja korisnika

21.02.2019. komentiraj

YouTube se kroz godine mnogo puta našao na udaru kritika zbog sustava kažnjavanja onih koji krše pravila, često i s pravom jer korisnici bi ostali zbunjeni oko toga što su učinili ili bi bili suspendirani za prijestup koji propisuje slabije kazne. Zato se od 25. veljače mijenjaju pravila i YouTube uvodi pravilo po kojem će prvi prijestup biti blaže tretiran, samo uz opomenu.

INFOGRAFIKA: Internet u brojkama

INFOGRAFIKA: Internet u brojkama

20.02.2019. komentiraj

Internetom se s početkom ove godine koristilo 4,39 milijardi od 7,68 milijardi ljudi koliko ih živi na Zemlji. Mobilne uređaje pritom ima 5,11 milijardi ljudi, na društvenim mrežama je 3,48 milijardi ljudi, a mobilnim uređajima im pristupa 3,26 milijardi ljudi... Sve to su samo neke od zanimljivih činjenica o internetu u ovoj godini, ali ima ih daleko više i s obzirom na činjenicu da World Wide Web navršava 30 ove u 2019., sve ima dodatnu draž.

Vlasnici poslovnih objekata dobili mogućnost odgovaranja na recenzije korisnika na Google Maps

Vlasnici poslovnih objekata dobili mogućnost odgovaranja na recenzije korisnika na Google Maps

19.02.2019. komentiraj

Vlasnici poslovnih objekata koji se nalaze na Google Maps bit će zadovoljni zbog činjenice da odsad mogu kroz Google My Business odgovarati na recenzije koje ostavljaju korisnici, što je iznimna stvar jer ponekad oni imaju pitanja u kojima pokušavaju riješiti neke probleme ili se žale zbog negativnih iskustava pa odgovor samog vlasnika može uliti povjerenje.