Firefox Monitor može ukloniti vaše osobne podatke s interneta

Firefox Monitor može ukloniti vaše osobne podatke s interneta

Firefox Monitor, Mozillina usluga provjere procurenih lozinki, uskoro bi se mogla koristiti za uklanjanje osobnih podataka s interneta. Zainteresirani korisnici mogu se na jednostavan način pridružiti listi čekanja kako bi se počeli služiti tom uslugom.

Sve što trebaju jest prijaviti se na Firefox Monitor korisnički račun, ili kreirati novi, a potom kliknu na "pridruži se listi čekanja". I to je sve, podaci će se početi uklanjati i na taj način osigurat će se privatnost i sigurnost korisnika.

Zasad se jako malo zna o samoj funkcionalnosti ove mogućnosti, ali iz Mozille su odgovorili na dva pitanja koja mogu pomoći u shvaćanju cijele priče.

Zašto ukloniti svoje osobne podatke?

"Kada su vaši osobni podaci na mreži, mogli biste biti lakša meta za krađu identiteta, prijevaru ili čak cyberstalking. Oglašivači, kompanije i hakeri mogu brzo otkriti mnogo informacija o vama, poput vašeg imena, kućne adrese, obiteljskih podataka ili čak brojeva socijalnog osiguranja i lozinki.

Kako to uklanjamo?

"Stvaramo uslugu privatnosti za praćenje vaših osobnih podataka na web-mjestima i njihovo uklanjanje s web-mjesta koja vas i vaše voljene izlažu riziku. Usluga još uvijek nije dostupna, ali kliknite ispod ako želite saznati više." (https://monitor.firefox.com/)

Nažalost, odgovora na još bitnih pitanja zasad nema, što sugerira da u Mozilli ipak još uvijek nisu baš potpuno sigurni u kojem smjeru će sve ići, kako će ići, kad će ići... Zato se ne žele "zaletavati" pa kasnije ispasti neozbiljni.

Ali, ono što svakako treba što prije odgovoriti jest što se radi s uklonjenim podacima. Konkretnije, je li riječ o automatizmu pri uklanjanju i daje li korisnik sam privolu da Mozilla to učini. Ili to može sam...