Firefox blokira skrivene skripte za rudarenje kriptovaluta

Firefox blokira skrivene skripte za rudarenje kriptovaluta

Foto: Mozilla

Mozilla s najnovijom nadopunom Firefoxa donosi nešto iznimno korisno, mogućnost blokiranja ostavljanja “otisaka” unutar internetskog preglednika tijekom surfanja i blokiranja skripti za rudarenje kriptovaluta. Naime, nijedna od dviju skripti nema značaj za korisnike, što ih u konačnici čini nepotrebnima i poruka koju Mozilla šalje je jasna - korisnici su na prvom mjestu.

Zapravo, nekako čudi da se toliko čekalo s ovakvim odlukama, a ne tiče se to samo Mozille već i ostalih kompanija na tržištu internetskih preglednika. Posebno se to tiče rudarenja kriptovaluta. Jer, sve što je dovoljno jest posjetiti određenu web stranicu i kroz JavaScript se posjetitelju "infiltrira" skripta za rudarenje kriptovaluta, koja potom donosi profit vlasniku web stranice sve dok korisnik ima otvoren internetski preglednik kroz koju ju je posjetio.

Dakle, dopuštenje nije dano, a iako nema značajnije štete, činjenica je da alat za rudarenje koristi dovodi računalo do maksimalnog opterećenja i ostavlja u takvom stanju pa se resursi troše na nekoliko strana i to može u konačnici naštetiti korisniku. Zbog svega toga postao je pravi hit na internetu, a osim spomenute moguće štete, zapravo je bio svojevrsni način borbe protiv agresivnog oglašavanja.

No, kratko je trajala u teoriji pozitivna priča jer su cyber kriminalci ipak pronašli način kako "namatiti" korisnika na određene adrese i tako "ubaciti" skripte za rudarenje. A da se duža priča skrati, Firefox će u samim temeljima onemogućavati tako nešto s verzijom koja uskoro stiže na tržište.

Pomoć u radu Mozilla je imala u Disconnectu, specijaliziranom za VPN alate. On je sastavio "crnu listu" po kojoj će se Firefox Nightly 68 i Firefox Beta 67 voditi pri radu. A sve isto vrijedi i za ostavljanje "otisaka".

Sve što korisnik mora jest otići u postavke i u dijelu "privatnost i sigurnost" označiti da žele blokirati ostavljanje "otiska" i mogućnost rudarenja kriptovaluta kroz Firefox...

Još iz kategorije

Avalon prodan poljskoj R22 grupi za 13,56 milijuna kuna

Avalon prodan poljskoj R22 grupi za 13,56 milijuna kuna

17.07.2019. komentiraj

Domaći pružatelj usluga hostinga đurđevački Avalon u vlasništvu Damira Mujića i Dražena Ferenčića prodana je poljskoj kompaniji R22 za 1,85 milijuna eura odnosno oko 13,56 milijuna eura. Iako je to odlično kada se pogleda samo poslovanje u Hrvatskoj gdje je ostvareno u 2018. 6,2 milijuna kuna prihoda i 1,48 milijuna kuna dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) treba jasno reći da R22 kupuje i njihovo poslovanje u SAD-u.

YouTube Music dostupan u Hrvatskoj

YouTube Music dostupan u Hrvatskoj

17.07.2019. komentiraj

YouTube Music je nova glazbena streaming usluga stvorena za slušanje uz čaroliju YouTubea koja omogućava pretraživanje, lakše istraživanje i neviđenu personalizaciju cijelog svijeta glazbe i dostupna je u Hrvatskoj.

Pojačanje WiFi-a uz uređaj koji dolazi iz Iskona, a radi sa svim mrežama

Pojačanje WiFi-a uz uređaj koji dolazi iz Iskona, a radi sa svim mrežama

16.07.2019. komentiraj

Zanimljivo rješenje stiže iz Iskona i namijenjeno je pojačanju WiFi signala, a pritom je, kako tvrde u ovom telekomu u vlasništvu HT-a, jedno od rijetkih koje dolazi od jednog telekoma i radi kod svih drugih telekoma. Rješenje nazvano MESHtar zapravo služi pojačanju WiFi mreže što primjerice u prostorima s mnogo armiranobetonskih zidova uvelike pomaže. Ista je situacija primjerice i sa zidovima starih dalmatinskih kuća.