Firefox blokira skrivene skripte za rudarenje kriptovaluta

Firefox blokira skrivene skripte za rudarenje kriptovaluta

Foto: Mozilla

Mozilla s najnovijom nadopunom Firefoxa donosi nešto iznimno korisno, mogućnost blokiranja ostavljanja “otisaka” unutar internetskog preglednika tijekom surfanja i blokiranja skripti za rudarenje kriptovaluta. Naime, nijedna od dviju skripti nema značaj za korisnike, što ih u konačnici čini nepotrebnima i poruka koju Mozilla šalje je jasna - korisnici su na prvom mjestu.

Zapravo, nekako čudi da se toliko čekalo s ovakvim odlukama, a ne tiče se to samo Mozille već i ostalih kompanija na tržištu internetskih preglednika. Posebno se to tiče rudarenja kriptovaluta. Jer, sve što je dovoljno jest posjetiti određenu web stranicu i kroz JavaScript se posjetitelju "infiltrira" skripta za rudarenje kriptovaluta, koja potom donosi profit vlasniku web stranice sve dok korisnik ima otvoren internetski preglednik kroz koju ju je posjetio.

Dakle, dopuštenje nije dano, a iako nema značajnije štete, činjenica je da alat za rudarenje koristi dovodi računalo do maksimalnog opterećenja i ostavlja u takvom stanju pa se resursi troše na nekoliko strana i to može u konačnici naštetiti korisniku. Zbog svega toga postao je pravi hit na internetu, a osim spomenute moguće štete, zapravo je bio svojevrsni način borbe protiv agresivnog oglašavanja.

No, kratko je trajala u teoriji pozitivna priča jer su cyber kriminalci ipak pronašli način kako "namatiti" korisnika na određene adrese i tako "ubaciti" skripte za rudarenje. A da se duža priča skrati, Firefox će u samim temeljima onemogućavati tako nešto s verzijom koja uskoro stiže na tržište.

Pomoć u radu Mozilla je imala u Disconnectu, specijaliziranom za VPN alate. On je sastavio "crnu listu" po kojoj će se Firefox Nightly 68 i Firefox Beta 67 voditi pri radu. A sve isto vrijedi i za ostavljanje "otisaka".

Sve što korisnik mora jest otići u postavke i u dijelu "privatnost i sigurnost" označiti da žele blokirati ostavljanje "otiska" i mogućnost rudarenja kriptovaluta kroz Firefox...

Još iz kategorije

Hrvatski europarlamentarci pri samom vrhu po korištenju društvenih mreža

Hrvatski europarlamentarci pri samom vrhu po korištenju društvenih mreža

18.05.2019. komentiraj

Uoči izbora za Europski parlament, Grayling i agencija Observer istražili su kako zastupnici europskog parlamenta koriste Twitter i tko to radi najbolje. Istraživanje je pokazalo da od ukupno 751 zastupnika u  europskom parlamentu, njih 496 koristi Twitter dok ih 520 koristi Facebook.

Stižu oglasi u Google Discover

Stižu oglasi u Google Discover

17.05.2019. komentiraj

Google nije previše iznenadio objavom da će se uskoro početi pojavljivati oglasi na feedu njegova Discovera, prvenstveno jer upravo je Discover zamjena za Google Feed koji se pojavljuje slijeva na mnogim zaslonima Android mobilnih uređaja.

Pozivom preko WhatsAppa hakeri šire spyware u vaše mobitele

Pozivom preko WhatsAppa hakeri šire spyware u vaše mobitele

16.05.2019. komentiraj

WhatsApp se našao na udaru hakera koji su iskoristili grešku te aplikacije za razmjenu poruka pa pomoću nje postavili špijunski softver i automatski si otvorili put prema ciljanim korisnicima. Zato je svima preporučeno provjeriti verziju aplikacije i nadopuniti je, ukoliko treba. Jer, to je jedini način za biti siguran kako se napad neće dogoditi.