Firefox blokira skrivene skripte za rudarenje kriptovaluta

Firefox blokira skrivene skripte za rudarenje kriptovaluta

Foto: Mozilla

Mozilla s najnovijom nadopunom Firefoxa donosi nešto iznimno korisno, mogućnost blokiranja ostavljanja “otisaka” unutar internetskog preglednika tijekom surfanja i blokiranja skripti za rudarenje kriptovaluta. Naime, nijedna od dviju skripti nema značaj za korisnike, što ih u konačnici čini nepotrebnima i poruka koju Mozilla šalje je jasna - korisnici su na prvom mjestu.

Zapravo, nekako čudi da se toliko čekalo s ovakvim odlukama, a ne tiče se to samo Mozille već i ostalih kompanija na tržištu internetskih preglednika. Posebno se to tiče rudarenja kriptovaluta. Jer, sve što je dovoljno jest posjetiti određenu web stranicu i kroz JavaScript se posjetitelju "infiltrira" skripta za rudarenje kriptovaluta, koja potom donosi profit vlasniku web stranice sve dok korisnik ima otvoren internetski preglednik kroz koju ju je posjetio.

Dakle, dopuštenje nije dano, a iako nema značajnije štete, činjenica je da alat za rudarenje koristi dovodi računalo do maksimalnog opterećenja i ostavlja u takvom stanju pa se resursi troše na nekoliko strana i to može u konačnici naštetiti korisniku. Zbog svega toga postao je pravi hit na internetu, a osim spomenute moguće štete, zapravo je bio svojevrsni način borbe protiv agresivnog oglašavanja.

No, kratko je trajala u teoriji pozitivna priča jer su cyber kriminalci ipak pronašli način kako "namatiti" korisnika na određene adrese i tako "ubaciti" skripte za rudarenje. A da se duža priča skrati, Firefox će u samim temeljima onemogućavati tako nešto s verzijom koja uskoro stiže na tržište.

Pomoć u radu Mozilla je imala u Disconnectu, specijaliziranom za VPN alate. On je sastavio "crnu listu" po kojoj će se Firefox Nightly 68 i Firefox Beta 67 voditi pri radu. A sve isto vrijedi i za ostavljanje "otisaka".

Sve što korisnik mora jest otići u postavke i u dijelu "privatnost i sigurnost" označiti da žele blokirati ostavljanje "otiska" i mogućnost rudarenja kriptovaluta kroz Firefox...

Još iz kategorije

Hrvatska pošta otkupljuje kriptovalute u svim županijama

Hrvatska pošta otkupljuje kriptovalute u svim županijama

12.12.2019. komentiraj

Nakon uspješne provedbe i dobrih rezultata pilot-projekta otkupa kriptovaluta u zadarskim poštanskim uredima, Hrvatska pošta proširuje ovu uslugu na ukupno 55 poštanskih ureda u svim županijama.

44 milijuna Microsoftovih korisnika ugroženo zbog korištenja iste lozinke na različitim servisima

44 milijuna Microsoftovih korisnika ugroženo zbog korištenja iste lozinke na različitim servisima

11.12.2019. komentiraj

Microsoftov tim za sigurnost pregledao je u razdoblju od siječnja do ožujka ove godine sve korisničke račune svojih korisnika i otkrio da 44 milijuna njih jest u sigurnosnim problemima. Naime, za prijavu koriste podatke koji su “procurili” na drugim online uslugama.

Google Chrome objavio novi manifest - je li stiglo vrijeme za promjenu internet preglednika?

Google Chrome objavio novi manifest - je li stiglo vrijeme za promjenu internet preglednika?

10.12.2019. komentiraj

Googleov Chrome internetski preglednik naišao je na brojne kritike nakon objave plana za Manifest V3 ranije ove godine, kojim se uspijeva onesposobiti neke ad blockere. I ne samo to...