Firefox blokira skrivene skripte za rudarenje kriptovaluta

Firefox blokira skrivene skripte za rudarenje kriptovaluta

Foto: Mozilla

Mozilla s najnovijom nadopunom Firefoxa donosi nešto iznimno korisno, mogućnost blokiranja ostavljanja “otisaka” unutar internetskog preglednika tijekom surfanja i blokiranja skripti za rudarenje kriptovaluta. Naime, nijedna od dviju skripti nema značaj za korisnike, što ih u konačnici čini nepotrebnima i poruka koju Mozilla šalje je jasna - korisnici su na prvom mjestu.

Zapravo, nekako čudi da se toliko čekalo s ovakvim odlukama, a ne tiče se to samo Mozille već i ostalih kompanija na tržištu internetskih preglednika. Posebno se to tiče rudarenja kriptovaluta. Jer, sve što je dovoljno jest posjetiti određenu web stranicu i kroz JavaScript se posjetitelju "infiltrira" skripta za rudarenje kriptovaluta, koja potom donosi profit vlasniku web stranice sve dok korisnik ima otvoren internetski preglednik kroz koju ju je posjetio.

Dakle, dopuštenje nije dano, a iako nema značajnije štete, činjenica je da alat za rudarenje koristi dovodi računalo do maksimalnog opterećenja i ostavlja u takvom stanju pa se resursi troše na nekoliko strana i to može u konačnici naštetiti korisniku. Zbog svega toga postao je pravi hit na internetu, a osim spomenute moguće štete, zapravo je bio svojevrsni način borbe protiv agresivnog oglašavanja.

No, kratko je trajala u teoriji pozitivna priča jer su cyber kriminalci ipak pronašli način kako "namatiti" korisnika na određene adrese i tako "ubaciti" skripte za rudarenje. A da se duža priča skrati, Firefox će u samim temeljima onemogućavati tako nešto s verzijom koja uskoro stiže na tržište.

Pomoć u radu Mozilla je imala u Disconnectu, specijaliziranom za VPN alate. On je sastavio "crnu listu" po kojoj će se Firefox Nightly 68 i Firefox Beta 67 voditi pri radu. A sve isto vrijedi i za ostavljanje "otisaka".

Sve što korisnik mora jest otići u postavke i u dijelu "privatnost i sigurnost" označiti da žele blokirati ostavljanje "otiska" i mogućnost rudarenja kriptovaluta kroz Firefox...

Još iz kategorije

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

20.09.2019. komentiraj

Digitalni život ili na engleskom “digital life” postala je realnost u današnje vrijeme, pojam koji označava koliko je određena sredina omogućila ljudima u njoj pristup digitalnoj sferi, prvenstveno po pitanju onoga što bi im pomoglo u svakodnevici. Kao, primjerice, što Estonija praktički sve nudi u digitalnom obliku i tako olakšava živote građanima.

Preslabe lozinke predstavljaju najveći rizik za napade ransomwareom

Preslabe lozinke predstavljaju najveći rizik za napade ransomwareom

19.09.2019. komentiraj

Napadi koje kibernetički kriminalci izvode posljednjih godina u prvom redu vezani su uz ransomware, koji im nudi podosta kontrole nad žrtvom i usput jako brzu zaradu, a izvode se ponajprije jer žrtve imaju preslabu zaštitu u vidu jednostavno postavljenih lozinki, koje su za korisnike najveći rizik.

Otkrivena nova sigurnosna rupa u WordPressu

Otkrivena nova sigurnosna rupa u WordPressu

19.09.2019. komentiraj

WordPress se ponovno našao u opasnosti jer su hakeri uspjeli pronaći način kako eksploatirati postojeću manu popularne web hosting stranice pa na taj način stvoriti lažne administratorske račune, kojima se pak može neometano činiti šteta korisnicima.