Finalna epizoda Igre prijestolja blokirana u Kini

Finalna epizoda Igre prijestolja blokirana u Kini

Sjedinjene Američke Države su po naredbi predsjednika Donalda Trumpa doslovno zabranile poslovanje Huaweiju na njenom tlu, što je ponukalo Google da otkaže suradnju kineskoj kompaniji, da bi to ponukalo Tencent u neemitiranju finalne epizoda Igre prijestolja u Kini! S obzirom na kritike i ocjenu od 4,4 na IMDB, možda je za Kineze to plus, ali sami potez svakako je “oteo” za HBO nekoliko stotina milijuna gledatelja više.

Naime, platforma Tencent Video ima prava na HBO serije u Kini, što znači da može emitirati sadržaj u vlasništvu te američke TV kuće i jednostavno je najpopularniju seriju današnjice odlučila izostaviti s programa. Umjesto toga, korisnicima je prikazana poruka da serija nije dostupna zbog "problema s prijenosom medija", iako HBO vjeruje da je to posljedica upravo trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine. Takvo razmišljanje je logično jer upravo na dan kad se trebala emitirati serija u Kini, stigla je odluka o Googleovom prekidu suradnje s Huaweijem, najjačom kompanijom u Kini.

"Nema nikakvih tehničkih problema, isporuka sadržaja odvija se potpuno normalno, bez prekida i poteškoća. Vlast u Kini zabranila je Tencentu prijenos finalne epizode, barem tako smatramo", stoji u komentaru koji je HBO dao američkim medijima.

Također, Tencent je obećao da će obavijestiti svoje korisnike o vremenu emitiranja kada ono postane dostupno, a HBO nije uspio pružiti dodatno objašnjenje za svoje gledatelje u Kini. Što ne čudi jer nema što ni objasniti s obzirom na cijelu situaciju i nemogućnost konkretnijeg djelovanja u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

Ono što se svakako može reći jest da trgovinski rat, problemi s carinama, zabrane, cenzure... utječu direktno na krajnje korisnike. Kompanije još uvijek ne osjete tolike posljedice, dok krajnji korisnici već u samom startu ispadaju žrtve odluka "odozgo". Naravno, u samim počecima to se nikako neće moći kazniti ili promijeniti, ali s nastavkom ovakvih poteza, odluka i stanja, korisnici bi vrlo lako mogli postati "jezičac na vagi" te kažnjavati ili nagrađivati aktere ove i sličnih priča...

Još iz kategorije

Gen-D - Platforma koja će ubrzati reforme digitalnog obrazovanja diljem regije

Gen-D - Platforma koja će ubrzati reforme digitalnog obrazovanja diljem regije

25.06.2019. komentiraj

Program „Gen-D – Nurturing a Digital Future“ pokrenut je s ciljem doprinosa digitalnoj transformaciji u obrazovanju u Hrvatskoj i ostalim zemljama sudionicama programa. Imajući u vidu značajne kurikularne reforme koje se trenutno provode u Hrvatskoj, suradnja u okviru prezentiranog programa predstavljat će resurs za nastavu informatike, zaključeno je na panel-diskusiji. Program provodi Propulsion uz podršku Microsofta.

Završava projekt GrowCERT financiran sredstvima Europske unije

Završava projekt GrowCERT financiran sredstvima Europske unije

23.06.2019. komentiraj

Projekt GrowCERT – Jačanje kapaciteta Nacionalnog CERT-a i poboljšanje suradnje na nacionalnoj i europskoj razini provodi CARNET – Hrvatska akademska i istraživačka mreža, a sufinanciran je sredstvima Europske komisije putem Instrumenta za povezivanje Europe (CEF – Connecting Europe Facility). Ukupna vrijednost projekta bila je gotovo milijun eura odnosno 984.132,81 eura, a projekt je trajao dvije godine od početka srpnja 2017. godine do kraja lipnja ove godine.

Građani žele plaćati mobitelom i koristiti biometriju te traže veću razinu sigurnosti pri kupnji online

Građani žele plaćati mobitelom i koristiti biometriju te traže veću razinu sigurnosti pri kupnji online

19.06.2019. komentiraj

Hrvati koriste sve više digitalnih usluga te traže više inovacija u segmentima zdravstva, obrazovanja, javnom prijevozu i financijskim uslugama, a kad je riječ o digitalnim uslugama bitni su im sigurnost i troškovi, pokazuje istraživanje o digitalizaciji koje je Mastercard danas predstavio u Zagrebu. Studija, koju je Ipsos proveo u 13 europskih zemalja, uključujući Hrvatsku, donosi uvid u stavove građana prema digitalnim uslugama, digitalnim plaćanjima i digitalnoj sigurnosti.