Finalna epizoda Igre prijestolja blokirana u Kini

Finalna epizoda Igre prijestolja blokirana u Kini

Sjedinjene Američke Države su po naredbi predsjednika Donalda Trumpa doslovno zabranile poslovanje Huaweiju na njenom tlu, što je ponukalo Google da otkaže suradnju kineskoj kompaniji, da bi to ponukalo Tencent u neemitiranju finalne epizoda Igre prijestolja u Kini! S obzirom na kritike i ocjenu od 4,4 na IMDB, možda je za Kineze to plus, ali sami potez svakako je “oteo” za HBO nekoliko stotina milijuna gledatelja više.

Naime, platforma Tencent Video ima prava na HBO serije u Kini, što znači da može emitirati sadržaj u vlasništvu te američke TV kuće i jednostavno je najpopularniju seriju današnjice odlučila izostaviti s programa. Umjesto toga, korisnicima je prikazana poruka da serija nije dostupna zbog "problema s prijenosom medija", iako HBO vjeruje da je to posljedica upravo trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine. Takvo razmišljanje je logično jer upravo na dan kad se trebala emitirati serija u Kini, stigla je odluka o Googleovom prekidu suradnje s Huaweijem, najjačom kompanijom u Kini.

"Nema nikakvih tehničkih problema, isporuka sadržaja odvija se potpuno normalno, bez prekida i poteškoća. Vlast u Kini zabranila je Tencentu prijenos finalne epizode, barem tako smatramo", stoji u komentaru koji je HBO dao američkim medijima.

Također, Tencent je obećao da će obavijestiti svoje korisnike o vremenu emitiranja kada ono postane dostupno, a HBO nije uspio pružiti dodatno objašnjenje za svoje gledatelje u Kini. Što ne čudi jer nema što ni objasniti s obzirom na cijelu situaciju i nemogućnost konkretnijeg djelovanja u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

Ono što se svakako može reći jest da trgovinski rat, problemi s carinama, zabrane, cenzure... utječu direktno na krajnje korisnike. Kompanije još uvijek ne osjete tolike posljedice, dok krajnji korisnici već u samom startu ispadaju žrtve odluka "odozgo". Naravno, u samim počecima to se nikako neće moći kazniti ili promijeniti, ali s nastavkom ovakvih poteza, odluka i stanja, korisnici bi vrlo lako mogli postati "jezičac na vagi" te kažnjavati ili nagrađivati aktere ove i sličnih priča...

Još iz kategorije

Firefox omogućio svim korisnicima zaštitu protiv trackinga

Firefox omogućio svim korisnicima zaštitu protiv trackinga

23.09.2019. komentiraj

Firefox je napokon omogućio svim korisnicima mjeru zaštite protiv trackinga, najavljenu još u listopadu prošle godine. Naime, s verzijom Firefox 69 stigla je obrana protiv napasti koja posljednjih godina čini podosta štete po pitanju privatnosti korisnicima raznih internetskih preglednika, ne samo ovog Mozillinog.

Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

23.09.2019. komentiraj

Facebook je tijekom drugog kvartala ove godine bilježio 2,41 milijarde aktivnih korisnika na mjesečnoj razini, što je rast od osam posto u odnosu na isto razdoblje lani, no u sjevernoj Americi taj pozitivni trend jedva da vrijedi.

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

20.09.2019. komentiraj

Digitalni život ili na engleskom “digital life” postala je realnost u današnje vrijeme, pojam koji označava koliko je određena sredina omogućila ljudima u njoj pristup digitalnoj sferi, prvenstveno po pitanju onoga što bi im pomoglo u svakodnevici. Kao, primjerice, što Estonija praktički sve nudi u digitalnom obliku i tako olakšava živote građanima.