Facebook proizvođačima mobitela dao pristup podacima njegovih korisnika

Facebook proizvođačima mobitela dao pristup podacima njegovih korisnika

Foto: DepositPhotos

Facebook se našao na novom udaru, zbog činjenice da je omogućio brojnim tehnološkim kompanijama pristup podacima svojih korisnika. Među čak 60 proizvođača našlo se mnogo onih koji se bave pametnim telefonim, a neki od većih su Apple, Samsung, Microsoft, BlackBerry...

Dapače, oni su imali partnerstvo s Facebookom, koje im je garantiralo pristup podacima korisnika najveće društvene mreže na svijetu. Nije to mala stvar, dokazalo se po tko zna koji put koliko podaci koje korisnik ostavlja na internetu imaju iznimnu vrijednost. Možda ne pojedinačno i možda ne na prvi pogled, ali kad se zagrebe ispod površine, svi ti podaci su na cijeni.

Konkretnije, ono što su proizvođači dobivali uz podatke jest mogućnost slanja poruka korisnicima, ali i "like" dugme na svojim stranicama. I ne bi ništa bilo sporno da ta partnerstva nisu u direktnom sukobu s odredbom američke Federalne trgovinske komisije (FTC - Federal Trade Commission) iz 2011., koja kaže da bez privole korisnika nije dozvoljeno dijeliti njihove podatke.

Ako se već to ne čini dovoljno groznim, možda ovo hoće... Naime, ako je netko od korisnika prepoznao što se događa pa onemogućio dijeljenje podataka, proizvođači su do njih mogli doći preko prijatelja tih osoba. Znači, čak i kad se korisnik potrudio zaštititi svoju privatnost, proizvođači su uz pomoć Facebooka uspjeli silom je narušiti.

Nije ni tu kraj grozotama jer partnerstva su još uvijek aktivna, bez obzira na Cambridge Analyticu i aferu zbog kojeg je osnivač i izvršni direktor (CEO) Facebooka Mark Zuckerberg morao odgovarati na pitanja pred američkim Senatom. Naravno, objašnjenja postoje, iako su nategnuta.

"Ova partnerstva funkcioniraju na drugačiji način no ona s app developerima jer proizvođači mogu koristiti podatke s Facebooka samo da bi pružili korisniku Facebook iskustvo, ništa više", priopćili su iz Facebooka, ali sigurno na tome neće ostati.

Još iz kategorije

Facebookova kriptovaluta nailazi na podršku velikih imena

Facebookova kriptovaluta nailazi na podršku velikih imena

23.07.2019. komentiraj

Facebook dogodine planira predstaviti svoju kriptovalutu i to nije novost, ali zato je novost da u tome ima podršku nekih od najjačih kompanija svijeta. Primjerice, riječ je o PayPalu, Uberu, Visi i Mastercardu, a svaki od njih ulaže oko deset milijuna američkih dolara  projekt.

Google gasi AdSense aplikacije za Android i iOS

Google gasi AdSense aplikacije za Android i iOS

22.07.2019. komentiraj

Google ukida AdSense aplikaciju za iOS i Andorid operativne sustave kako bi se okrenuo web aplikacijama. Ta odluka stigla je poprilično iznenada, posebno ako se zna da trećina korisnika jest i u mobilnom okruženju, što znači da im je AdSense nužan za oglašavanje i upravljanje oglasima.

I Firefox će sve HTTP stranice označavati kao nesigurne

I Firefox će sve HTTP stranice označavati kao nesigurne

21.07.2019. komentiraj

Mozilla je sa svojim Firefox internetskim preglednikom odlučila krenuti putem kojim je i Googleov Chrome, jedino što kasni za njime godinu dana. Naime, odlučeno je da će se sve HTTP (Hypertext Transfer Protocol) web stranice početi označavati kao nesigurne dok se surfa u Firefoxu.