Facebook proizvođačima mobitela dao pristup podacima njegovih korisnika

Facebook proizvođačima mobitela dao pristup podacima njegovih korisnika

Foto: DepositPhotos

Facebook se našao na novom udaru, zbog činjenice da je omogućio brojnim tehnološkim kompanijama pristup podacima svojih korisnika. Među čak 60 proizvođača našlo se mnogo onih koji se bave pametnim telefonim, a neki od većih su Apple, Samsung, Microsoft, BlackBerry...

Dapače, oni su imali partnerstvo s Facebookom, koje im je garantiralo pristup podacima korisnika najveće društvene mreže na svijetu. Nije to mala stvar, dokazalo se po tko zna koji put koliko podaci koje korisnik ostavlja na internetu imaju iznimnu vrijednost. Možda ne pojedinačno i možda ne na prvi pogled, ali kad se zagrebe ispod površine, svi ti podaci su na cijeni.

Konkretnije, ono što su proizvođači dobivali uz podatke jest mogućnost slanja poruka korisnicima, ali i "like" dugme na svojim stranicama. I ne bi ništa bilo sporno da ta partnerstva nisu u direktnom sukobu s odredbom američke Federalne trgovinske komisije (FTC - Federal Trade Commission) iz 2011., koja kaže da bez privole korisnika nije dozvoljeno dijeliti njihove podatke.

Ako se već to ne čini dovoljno groznim, možda ovo hoće... Naime, ako je netko od korisnika prepoznao što se događa pa onemogućio dijeljenje podataka, proizvođači su do njih mogli doći preko prijatelja tih osoba. Znači, čak i kad se korisnik potrudio zaštititi svoju privatnost, proizvođači su uz pomoć Facebooka uspjeli silom je narušiti.

Nije ni tu kraj grozotama jer partnerstva su još uvijek aktivna, bez obzira na Cambridge Analyticu i aferu zbog kojeg je osnivač i izvršni direktor (CEO) Facebooka Mark Zuckerberg morao odgovarati na pitanja pred američkim Senatom. Naravno, objašnjenja postoje, iako su nategnuta.

"Ova partnerstva funkcioniraju na drugačiji način no ona s app developerima jer proizvođači mogu koristiti podatke s Facebooka samo da bi pružili korisniku Facebook iskustvo, ništa više", priopćili su iz Facebooka, ali sigurno na tome neće ostati.

Još iz kategorije

Internet preglednik Brave omogućio kriptirane video pozive

Internet preglednik Brave omogućio kriptirane video pozive

03.06.2020. komentiraj

Brave, internetski preglednik otvorenog koda, čija je značajke blokiranje oglasa prilikom surfanja, kao novost u ponudi ima mogućnost kriptiranih videopoziva. Iako se pandemija koronavirusa primirila pa ova mogućnost dolazi malo prekasno, jasno da će imati vjernu publiku.

Zoom Meeting pretplatnicima nudi jaču enkripciju video poziva

Zoom Meeting pretplatnicima nudi jaču enkripciju video poziva

03.06.2020. komentiraj

Zoom aplikacija za videokonferencijske pozive kritizirana je ponajprije zbog manjka sigurnosti i zbog toga su je brojne organizacije diljem svijeta zabranile, zajedno s kompletnim vladama, što se moglo vidjeti na primjeru američke i njemačke. Ali, to se mijenja!

Apple Pay dostupan korisnicima PBZ Mastercard kartica

Apple Pay dostupan korisnicima PBZ Mastercard kartica

02.06.2020. komentiraj

Privredna banka Zagreb (PBZ) od danas korisnicima svojih Mastercard kartica donosi uslugu Apple Pay, koja mobilna plaćanja pretvara u jednostavan, siguran i privatan način plaćanja koji je brz i praktičan. Sigurnost i privatnost u središtu su usluge Apple Pay. Kada putem usluge Apple Pay koristite kreditnu ili debitnu karticu, stvarni brojevi kartica ne pohranjuju se na uređaju niti na Apple poslužiteljima. Umjesto toga, dodjeljuje se jedinstveni broj računa uređaja koji je tokeniziran i sigurno pohranjen na modulu Secure Element na vašem uređaju. Svaka je transakcija autorizirana jednokratnim jedinstvenim dinamičkim sigurnosnim kodom.