Facebook proizvođačima mobitela dao pristup podacima njegovih korisnika

Facebook proizvođačima mobitela dao pristup podacima njegovih korisnika

Foto: DepositPhotos

Facebook se našao na novom udaru, zbog činjenice da je omogućio brojnim tehnološkim kompanijama pristup podacima svojih korisnika. Među čak 60 proizvođača našlo se mnogo onih koji se bave pametnim telefonim, a neki od većih su Apple, Samsung, Microsoft, BlackBerry...

Dapače, oni su imali partnerstvo s Facebookom, koje im je garantiralo pristup podacima korisnika najveće društvene mreže na svijetu. Nije to mala stvar, dokazalo se po tko zna koji put koliko podaci koje korisnik ostavlja na internetu imaju iznimnu vrijednost. Možda ne pojedinačno i možda ne na prvi pogled, ali kad se zagrebe ispod površine, svi ti podaci su na cijeni.

Konkretnije, ono što su proizvođači dobivali uz podatke jest mogućnost slanja poruka korisnicima, ali i "like" dugme na svojim stranicama. I ne bi ništa bilo sporno da ta partnerstva nisu u direktnom sukobu s odredbom američke Federalne trgovinske komisije (FTC - Federal Trade Commission) iz 2011., koja kaže da bez privole korisnika nije dozvoljeno dijeliti njihove podatke.

Ako se već to ne čini dovoljno groznim, možda ovo hoće... Naime, ako je netko od korisnika prepoznao što se događa pa onemogućio dijeljenje podataka, proizvođači su do njih mogli doći preko prijatelja tih osoba. Znači, čak i kad se korisnik potrudio zaštititi svoju privatnost, proizvođači su uz pomoć Facebooka uspjeli silom je narušiti.

Nije ni tu kraj grozotama jer partnerstva su još uvijek aktivna, bez obzira na Cambridge Analyticu i aferu zbog kojeg je osnivač i izvršni direktor (CEO) Facebooka Mark Zuckerberg morao odgovarati na pitanja pred američkim Senatom. Naravno, objašnjenja postoje, iako su nategnuta.

"Ova partnerstva funkcioniraju na drugačiji način no ona s app developerima jer proizvođači mogu koristiti podatke s Facebooka samo da bi pružili korisniku Facebook iskustvo, ništa više", priopćili su iz Facebooka, ali sigurno na tome neće ostati.

Još iz kategorije

Hrvatski europarlamentarci pri samom vrhu po korištenju društvenih mreža

Hrvatski europarlamentarci pri samom vrhu po korištenju društvenih mreža

18.05.2019. komentiraj

Uoči izbora za Europski parlament, Grayling i agencija Observer istražili su kako zastupnici europskog parlamenta koriste Twitter i tko to radi najbolje. Istraživanje je pokazalo da od ukupno 751 zastupnika u  europskom parlamentu, njih 496 koristi Twitter dok ih 520 koristi Facebook.

Stižu oglasi u Google Discover

Stižu oglasi u Google Discover

17.05.2019. komentiraj

Google nije previše iznenadio objavom da će se uskoro početi pojavljivati oglasi na feedu njegova Discovera, prvenstveno jer upravo je Discover zamjena za Google Feed koji se pojavljuje slijeva na mnogim zaslonima Android mobilnih uređaja.

Pozivom preko WhatsAppa hakeri šire spyware u vaše mobitele

Pozivom preko WhatsAppa hakeri šire spyware u vaše mobitele

16.05.2019. komentiraj

WhatsApp se našao na udaru hakera koji su iskoristili grešku te aplikacije za razmjenu poruka pa pomoću nje postavili špijunski softver i automatski si otvorili put prema ciljanim korisnicima. Zato je svima preporučeno provjeriti verziju aplikacije i nadopuniti je, ukoliko treba. Jer, to je jedini način za biti siguran kako se napad neće dogoditi.