Facebook najavio vlastitu kriptovalutu nazvanu Libra

Facebook najavio vlastitu kriptovalutu nazvanu Libra

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Najavom o vlastitoj kriptovaluti Facebook je izazvao veliku pozornost, a tek odabirom imena – Libra odnosno ako to prevedemo na hrvatski Vaga. Nova će valuta biti lansirana već sljedeće godine i biti ono što je poznato kao stabilcoin - digitalna valuta koja je podržana od strane valuta i vrijednosnih papira. Cilj je izbjeći masovne fluktuacije vrijednosti tako da se Vaga može koristiti za svakodnevne transakcije tako da više ne postoje problemi kao kod drugih kriptovaluta zbog velikih fluktuacije kao što je to slučaj kod Bitcoina.

Facebookova kriptovaluta Libra / Vaga Libra bit će bazirana na blockchain tehnologiji koja nudi visoku sigurnost i nepovredivost transakcija, ali se u kompaniji nadaju da će imati zahvaljujući najnovijoj tehnologiji veliku brzinu transakcija što je dosad bio zapravo vrlo veliki problem.

Iz Facebooka ističu kako Libra ima svoju oznaku koju predstavljaju tri valovite horizontalne linije (≋) koje će se koristiti kada službeno ova kriptovaluta bude na tržištu.

Što se tiče vrijednosti želja je Facebookovaca da ona bude na razini neke od svjetskih valuta kako bi korisnici najlakše shvatili njezinu pravu vrijednost.

Facebook u cijeli projekt nije ušao sam tako da se može očekivati da će i upravljanje valutom biti jednostavnije jer će iza njega stajati organizacija koju čine ulagatelji u ovaj projekt i to velike i financijske tvrtke poput Vise i MasterCarda, ali i druge iz financijsko-transakcijskog sektora poput eBaya, PayPala,  i Coinbasa. Među ulagačima je i Booking.com, Stripe te Andreessen Horowitz. Zanimljivo je da će se tu naći i trenutno najveći gubitaš Uber.

Još iz kategorije

I Firefox će sve HTTP stranice označavati kao nesigurne

I Firefox će sve HTTP stranice označavati kao nesigurne

21.07.2019. komentiraj

Mozilla je sa svojim Firefox internetskim preglednikom odlučila krenuti putem kojim je i Googleov Chrome, jedino što kasni za njime godinu dana. Naime, odlučeno je da će se sve HTTP (Hypertext Transfer Protocol) web stranice početi označavati kao nesigurne dok se surfa u Firefoxu.

Digitalno lice jednako važno kao i ono stvarno

Digitalno lice jednako važno kao i ono stvarno

19.07.2019. komentiraj

U DermaMedu znaju da dobro dizajnirana web stranica i prisutnost na društvenim mrežama predstavljaju „digitalno lice“ tvrtke te da ponekad mogu biti presudni u odlučivanju korisnika čije će usluge koristiti. „Prvi dojam iznimno je važan, a naša poslovna web stranica mnogima je upravo to – prvo upoznavanje s DermaMedom. Nova stranica bit će optimizirana za rad na različitim uređajima i omogućit će nam kvalitetniju interakciju s klijentima. Uz više informacija i niz dodatnih funkcija prilagođenih krajnjem korisniku, vjerujem da će pozitivno doprinijeti našoj konkurentnosti“ smatra dr. med. Anđela Prolić, osnivačica centra.

GoogleBot će od 1. rujna ignorirati Robots.txt direktive

GoogleBot će od 1. rujna ignorirati Robots.txt direktive

19.07.2019. komentiraj

Google je i službeno objavio da GoogleBot više neće slušati direktive koje mu zadaje Rrobots.txt po pitanju indeksiranja web stranica. Konkretnije, izdavači koji se oslanjaju na robots.txt imaju vremena do 1. rujna ove godine ukloniti ga i početi koristiti alternativu.