Facebook kao običan tekst čuvao i lozinke stotina milijuna korisnika Instagrama

Facebook kao običan tekst čuvao i lozinke stotina milijuna korisnika Instagrama

Foto: DepositPhotos

Facebook se doveo u neugodnu situaciju kad je krajem prošlog mjeseca priznao da se stotine milijuna lozinki njegovih korisnika nalazi u običnom tekstualnom obliku, da bi sad sredinom travnja priznao identičnu stvar za Instagram! A sve to pohranjeno je unutar internih sustava, što znači da su u teoriji zaposlenici s pristupom tim lozinkama mogli ući na bilo koji korisnički profil.

"Tijekom istrage smo otkrili da su neki podaci za prijavu i s Instagrama. Već smo počeli obavještavati oštećene korisnike o problemu, ali garantiramo da nikome nitko nije ušao na profil ili načinio bilo kakvu štetu. Riječ je o nekoliko milijuna korisnika", naveo je kratko Facebook, baš kao i tijekom identične objave prije skoro mjesec dana, ali vezane za njegovu glavnu društvenu mrežu.

Ipak, tad je barem objašnjeno kako se sve otkrilo i u čemu je točno bio problem.

"Prilikom rutinske sigurnosne provjere u siječnju, otkrili smo da su neke korisničke lozinke pohranjene u tekstualnom formatu unutar naših internih sustava za pohranu podataka. To nam je zaokupilo pažnju jer naši sustavi za prijavu su dizajnirani tako da "maskiraju" lozinke korištenjem tehnika koje ih čine "nečitkima", naveo je Pedro Canahuati, potpredsjednik Facebookova odjela za inženjerstvo, zaštitu i privatnost.

Inače, samo "maskiranje" lozinki služi kako ih nitko u kompaniji ne bi mogao vidjeti, to je standardna mjera opreza. Dapače, to je standard ne samo kod Facebooka već i velike većine drugih kompanija. Ali, ovaj slučaj svejedno nova je neugodnost za Facebook, koji se u proteklih godinu dana podosta crvenio zbog "dilanja" podacima korisnika, sigurnosnim propustima i nedovoljnom nadzoru onoga što čine oglašivači pri preuzimanju podataka korisnika s kojima imaju interakciju.

Ovi propusti samo otežavaju nedavno iznesenu ideju osnivača Facebooka Marka Zuckerberga, koji je obećao više sigurnosti korisnicima kroz kriptiranje i bolje definiranju privatnost.

Još iz kategorije

Avalon prodan poljskoj R22 grupi za 13,56 milijuna kuna

Avalon prodan poljskoj R22 grupi za 13,56 milijuna kuna

17.07.2019. komentiraj

Domaći pružatelj usluga hostinga đurđevački Avalon u vlasništvu Damira Mujića i Dražena Ferenčića prodana je poljskoj kompaniji R22 za 1,85 milijuna eura odnosno oko 13,56 milijuna eura. Iako je to odlično kada se pogleda samo poslovanje u Hrvatskoj gdje je ostvareno u 2018. 6,2 milijuna kuna prihoda i 1,48 milijuna kuna dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) treba jasno reći da R22 kupuje i njihovo poslovanje u SAD-u.

YouTube Music dostupan u Hrvatskoj

YouTube Music dostupan u Hrvatskoj

17.07.2019. komentiraj

YouTube Music je nova glazbena streaming usluga stvorena za slušanje uz čaroliju YouTubea koja omogućava pretraživanje, lakše istraživanje i neviđenu personalizaciju cijelog svijeta glazbe i dostupna je u Hrvatskoj.

Pojačanje WiFi-a uz uređaj koji dolazi iz Iskona, a radi sa svim mrežama

Pojačanje WiFi-a uz uređaj koji dolazi iz Iskona, a radi sa svim mrežama

16.07.2019. komentiraj

Zanimljivo rješenje stiže iz Iskona i namijenjeno je pojačanju WiFi signala, a pritom je, kako tvrde u ovom telekomu u vlasništvu HT-a, jedno od rijetkih koje dolazi od jednog telekoma i radi kod svih drugih telekoma. Rješenje nazvano MESHtar zapravo služi pojačanju WiFi mreže što primjerice u prostorima s mnogo armiranobetonskih zidova uvelike pomaže. Ista je situacija primjerice i sa zidovima starih dalmatinskih kuća.