Facebook iduće godine planira pokrenuti vlastitu kriptovalutu

Facebook iduće godine planira pokrenuti vlastitu kriptovalutu

Foto: DepositPhotos

Facebook se priprema uvesti svoju kriptovalutu, koja bi trebala postati službena od iduće godine i zasad se unutar kompanije naziva GlobalCoin, doznaje BBC. Da nije riječ samo o glasini potvrđuje činjenica da su se predstavnici Facebooka već našli s guvernerom Banke Engleske Markom Carneyjem kako bi porazgovarali o ovoj temi.

Naime, ono što ponajveću kompaniju svijeta zanima jesu operativni i regulativni detalji te savjeti po tom pitanju od strane lidera u financijskom sektoru, ali i od strane predstavnika Ministarstva financija Sjedinjenih Američkih Država. Također, u tijeku su pregovori s kompanijama poput Western Uniona jer Facebook traži brži i jeftiniji način za ljude koji nemaju otvorene račune u bankama da šalju i primaju novac.

Navodno se pregovara i s brojnim internetskim trgovcima kako bi ih potaknuli da prihvate Facebookovu valutu kao sredstvo plaćanja u zamjenu za niže transakcijske naknade.

Samo, s obzirom da je Facebook kroz posljednjih nekoliko godina bio sudionik brojnih skandala na svjetskoj razini, zbog kojih je u jednom trenutku ostao bez 119 milijardi američkih dolara vrijednosti dionica, jasno da će regulatori pod povećalom pratiti svaki korak u ovom smjeru. Jer, osnivanje jedne zasebne valute od strane Facebooka uistinu jest jedan izniman korak.

Ono što odgovorne najviše zanima jest kako će kriptovaluta funkcionirati na tržištu, ali i kakvu će zaštitu korisnici imati dok provode transakcije. Naravno, Facebook na sva ta pitanja nudi odgovore i sigurno je spremna za tržište, posebno jer ima iskustvo u pokušaju stvaranja virtualne valute Facebook Credits prije deset godina. Ali, tad još situacija nije bila idealna pa je u siječnju 2011. taj pokušaj završio.

Hoće li i ovaj završiti ubrzo ili će se razviti u nešto više, doznat ćemo unutar sljedeće dvije godine.

Još iz kategorije

Firefox omogućio svim korisnicima zaštitu protiv trackinga

Firefox omogućio svim korisnicima zaštitu protiv trackinga

23.09.2019. komentiraj

Firefox je napokon omogućio svim korisnicima mjeru zaštite protiv trackinga, najavljenu još u listopadu prošle godine. Naime, s verzijom Firefox 69 stigla je obrana protiv napasti koja posljednjih godina čini podosta štete po pitanju privatnosti korisnicima raznih internetskih preglednika, ne samo ovog Mozillinog.

Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

23.09.2019. komentiraj

Facebook je tijekom drugog kvartala ove godine bilježio 2,41 milijarde aktivnih korisnika na mjesečnoj razini, što je rast od osam posto u odnosu na isto razdoblje lani, no u sjevernoj Americi taj pozitivni trend jedva da vrijedi.

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

20.09.2019. komentiraj

Digitalni život ili na engleskom “digital life” postala je realnost u današnje vrijeme, pojam koji označava koliko je određena sredina omogućila ljudima u njoj pristup digitalnoj sferi, prvenstveno po pitanju onoga što bi im pomoglo u svakodnevici. Kao, primjerice, što Estonija praktički sve nudi u digitalnom obliku i tako olakšava živote građanima.