Facebook iduće godine planira pokrenuti vlastitu kriptovalutu

Facebook iduće godine planira pokrenuti vlastitu kriptovalutu

Foto: DepositPhotos

Facebook se priprema uvesti svoju kriptovalutu, koja bi trebala postati službena od iduće godine i zasad se unutar kompanije naziva GlobalCoin, doznaje BBC. Da nije riječ samo o glasini potvrđuje činjenica da su se predstavnici Facebooka već našli s guvernerom Banke Engleske Markom Carneyjem kako bi porazgovarali o ovoj temi.

Naime, ono što ponajveću kompaniju svijeta zanima jesu operativni i regulativni detalji te savjeti po tom pitanju od strane lidera u financijskom sektoru, ali i od strane predstavnika Ministarstva financija Sjedinjenih Američkih Država. Također, u tijeku su pregovori s kompanijama poput Western Uniona jer Facebook traži brži i jeftiniji način za ljude koji nemaju otvorene račune u bankama da šalju i primaju novac.

Navodno se pregovara i s brojnim internetskim trgovcima kako bi ih potaknuli da prihvate Facebookovu valutu kao sredstvo plaćanja u zamjenu za niže transakcijske naknade.

Samo, s obzirom da je Facebook kroz posljednjih nekoliko godina bio sudionik brojnih skandala na svjetskoj razini, zbog kojih je u jednom trenutku ostao bez 119 milijardi američkih dolara vrijednosti dionica, jasno da će regulatori pod povećalom pratiti svaki korak u ovom smjeru. Jer, osnivanje jedne zasebne valute od strane Facebooka uistinu jest jedan izniman korak.

Ono što odgovorne najviše zanima jest kako će kriptovaluta funkcionirati na tržištu, ali i kakvu će zaštitu korisnici imati dok provode transakcije. Naravno, Facebook na sva ta pitanja nudi odgovore i sigurno je spremna za tržište, posebno jer ima iskustvo u pokušaju stvaranja virtualne valute Facebook Credits prije deset godina. Ali, tad još situacija nije bila idealna pa je u siječnju 2011. taj pokušaj završio.

Hoće li i ovaj završiti ubrzo ili će se razviti u nešto više, doznat ćemo unutar sljedeće dvije godine.

Još iz kategorije

Završava projekt GrowCERT financiran sredstvima Europske unije

Završava projekt GrowCERT financiran sredstvima Europske unije

23.06.2019. komentiraj

Projekt GrowCERT – Jačanje kapaciteta Nacionalnog CERT-a i poboljšanje suradnje na nacionalnoj i europskoj razini provodi CARNET – Hrvatska akademska i istraživačka mreža, a sufinanciran je sredstvima Europske komisije putem Instrumenta za povezivanje Europe (CEF – Connecting Europe Facility). Ukupna vrijednost projekta bila je gotovo milijun eura odnosno 984.132,81 eura, a projekt je trajao dvije godine od početka srpnja 2017. godine do kraja lipnja ove godine.

Građani žele plaćati mobitelom i koristiti biometriju te traže veću razinu sigurnosti pri kupnji online

Građani žele plaćati mobitelom i koristiti biometriju te traže veću razinu sigurnosti pri kupnji online

19.06.2019. komentiraj

Hrvati koriste sve više digitalnih usluga te traže više inovacija u segmentima zdravstva, obrazovanja, javnom prijevozu i financijskim uslugama, a kad je riječ o digitalnim uslugama bitni su im sigurnost i troškovi, pokazuje istraživanje o digitalizaciji koje je Mastercard danas predstavio u Zagrebu. Studija, koju je Ipsos proveo u 13 europskih zemalja, uključujući Hrvatsku, donosi uvid u stavove građana prema digitalnim uslugama, digitalnim plaćanjima i digitalnoj sigurnosti.

INFOGRAFIKA: Gdje pristup internetu najviše košta?

INFOGRAFIKA: Gdje pristup internetu najviše košta?

19.06.2019. komentiraj

Internet u Hrvatskoj nije skup, dostupan je u praktički svim dijelovima Lijepe Naše po poprilično velikoj brzini i po tom pitanju situacija je napredna, daleko naprednija i bolja no u povećem dijelu svijeta.