Europski digitalni sektor traži proračun koji odgovara njihovim ambicijama

Europski digitalni sektor traži proračun koji odgovara njihovim ambicijama

Foto: Fotolia ilustracija

Predstavnici europskoga digitalnog sektora traže povećanje EU proračuna za digitalnu transformaciju s 3 na 10 posto i poručuju da se čelnici Unije moraju odlučiti hoće li se okrenuti ulaganju u industrije budućnosti ili žele ostati u prošlosti.

Uoči izvanrednog Europskog vijeća 20. veljače na kojem će se raspravljati o budžetu EU-a generalna direktorica udruženja DigitalEurope Cecilia Bonefeld-Dahl je predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i nacionalnim čelnicima poručila da digitalne tvrtke rastu dva i pol puta brže od ne-digitalnih tvrtki. „Usprkos tomu samo 3 posto predloženog EU proračuna posvećeno je digitalnoj transformaciji našeg društva. Taj bi iznos trebao biti 10 posto ako se želimo ozbiljno baviti uvođenjem Europe u digitalno doba, od čega bi polovica tog iznosa trebala biti usmjerena na uvođenje novih tehnologija“, naglasila je, dodavši kako ne traže povećanje europskoga proračuna, već raspodjelu novca u ona područja koja mogu pružiti najveći doprinos našem budućem prosperitetu.

„Natprosječni podaci za hrvatsku IT industriju govore u prilog većim ulaganjima u digitalne tehnologije. Najveći doprinos ova grana gospodarstva donosi dodanom vrijednošću koju generira te izvozom. Prosječna mjesečna neto plaća u IT industrije i za 45 posto je viša od prosjeka,“ rekla je direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić.

Udruženje DigitalEurope donijelo je i pet preporuka za pretvaranje Europe u digitalnu silu. Potrebno je povećati udio potrošnje EU proračuna za digitalnu transformaciju na 10 posto s postojećih 3 posto, značajno proširiti program Digital Europe s 9,2 milijarde eura na 25 milijardi eura, integrirati digitalizaciju preko okvirnog programa Horizon Europe, odrediti posebna ulaganja u digitalne inovacije iz drugih programa financiranja poput Zajedničke poljoprivredne politike ili Kohezijske politike te povećati ukupna sredstva za istraživanje i razvoj s 2 posto na 3 posto BDP-a EU.

Također napominju da bi umjetna inteligencija mogla pridonijeti s 3,6 trilijuna eura gospodarskom rastu Europe do 2030., ali i da trenutno SAD ulažu četiri puta više nego EU, a Kina ulaže dvostruko više. Digitalizirane industrije mogle bi podržati i 20-postotno smanjenje globalnih emisija CO2.

Udruženje DigitalEurope predstavlja industriju digitalne tehnologije u Europi i zalaže se za regulatorno okruženje koje europskim tvrtkama i građanima omogućava napredak digitalnim tehnologijama. Članstvo im čini 35.000 poduzeća koja posluju i ulažu u Europu, među njima je 69 globalnih lidera te 40 nacionalnih trgovinskih udruga iz cijele Europe. Predstavnica hrvatskoga gospodarstva u udruženju je Hrvatska gospodarska komora.

Još iz kategorije

Spotify konačno maknuo limit od 10.000 pjesama po korisničkom računu

Spotify konačno maknuo limit od 10.000 pjesama po korisničkom računu

04.06.2020. komentiraj

Glazbeni streaming servis Spotify dozvoljavao je dosad preuzimanje i čuvanje do 10.000 pjesama po korisničkom računu na do pet uređaja, ali taj nelogični limit napokon je podignut u smislu da ga više nema, pretplatnici mogu neometano preuzimati, čuvati i preslagivati pjesme na koje god načine žele. I u količini kojoj žele.

Internet preglednik Brave omogućio kriptirane video pozive

Internet preglednik Brave omogućio kriptirane video pozive

03.06.2020. komentiraj

Brave, internetski preglednik otvorenog koda, čija je značajke blokiranje oglasa prilikom surfanja, kao novost u ponudi ima mogućnost kriptiranih videopoziva. Iako se pandemija koronavirusa primirila pa ova mogućnost dolazi malo prekasno, jasno da će imati vjernu publiku.

Zoom Meeting pretplatnicima nudi jaču enkripciju video poziva

Zoom Meeting pretplatnicima nudi jaču enkripciju video poziva

03.06.2020. komentiraj

Zoom aplikacija za videokonferencijske pozive kritizirana je ponajprije zbog manjka sigurnosti i zbog toga su je brojne organizacije diljem svijeta zabranile, zajedno s kompletnim vladama, što se moglo vidjeti na primjeru američke i njemačke. Ali, to se mijenja!