Europski digitalni sektor traži proračun koji odgovara njihovim ambicijama

Europski digitalni sektor traži proračun koji odgovara njihovim ambicijama

Foto: Fotolia ilustracija

Predstavnici europskoga digitalnog sektora traže povećanje EU proračuna za digitalnu transformaciju s 3 na 10 posto i poručuju da se čelnici Unije moraju odlučiti hoće li se okrenuti ulaganju u industrije budućnosti ili žele ostati u prošlosti.

Uoči izvanrednog Europskog vijeća 20. veljače na kojem će se raspravljati o budžetu EU-a generalna direktorica udruženja DigitalEurope Cecilia Bonefeld-Dahl je predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i nacionalnim čelnicima poručila da digitalne tvrtke rastu dva i pol puta brže od ne-digitalnih tvrtki. „Usprkos tomu samo 3 posto predloženog EU proračuna posvećeno je digitalnoj transformaciji našeg društva. Taj bi iznos trebao biti 10 posto ako se želimo ozbiljno baviti uvođenjem Europe u digitalno doba, od čega bi polovica tog iznosa trebala biti usmjerena na uvođenje novih tehnologija“, naglasila je, dodavši kako ne traže povećanje europskoga proračuna, već raspodjelu novca u ona područja koja mogu pružiti najveći doprinos našem budućem prosperitetu.

„Natprosječni podaci za hrvatsku IT industriju govore u prilog većim ulaganjima u digitalne tehnologije. Najveći doprinos ova grana gospodarstva donosi dodanom vrijednošću koju generira te izvozom. Prosječna mjesečna neto plaća u IT industrije i za 45 posto je viša od prosjeka,“ rekla je direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić.

Udruženje DigitalEurope donijelo je i pet preporuka za pretvaranje Europe u digitalnu silu. Potrebno je povećati udio potrošnje EU proračuna za digitalnu transformaciju na 10 posto s postojećih 3 posto, značajno proširiti program Digital Europe s 9,2 milijarde eura na 25 milijardi eura, integrirati digitalizaciju preko okvirnog programa Horizon Europe, odrediti posebna ulaganja u digitalne inovacije iz drugih programa financiranja poput Zajedničke poljoprivredne politike ili Kohezijske politike te povećati ukupna sredstva za istraživanje i razvoj s 2 posto na 3 posto BDP-a EU.

Također napominju da bi umjetna inteligencija mogla pridonijeti s 3,6 trilijuna eura gospodarskom rastu Europe do 2030., ali i da trenutno SAD ulažu četiri puta više nego EU, a Kina ulaže dvostruko više. Digitalizirane industrije mogle bi podržati i 20-postotno smanjenje globalnih emisija CO2.

Udruženje DigitalEurope predstavlja industriju digitalne tehnologije u Europi i zalaže se za regulatorno okruženje koje europskim tvrtkama i građanima omogućava napredak digitalnim tehnologijama. Članstvo im čini 35.000 poduzeća koja posluju i ulažu u Europu, među njima je 69 globalnih lidera te 40 nacionalnih trgovinskih udruga iz cijele Europe. Predstavnica hrvatskoga gospodarstva u udruženju je Hrvatska gospodarska komora.

Još iz kategorije

Pro-Ping Telekom poboljšava svoj mrežno-operativni centar s Inceptum UMBOSS rješenjem

Pro-Ping Telekom poboljšava svoj mrežno-operativni centar s Inceptum UMBOSS rješenjem

27.01.2021. komentiraj

Pro-Ping Telekom nastavlja poboljšavati kvalitetu i stabilnost svojih usluga novim ulaganjem u sustave za upravljanje i monitoring mreže. Njegov mrežno-operativni centar (NOC = Network Operations Center) sada je poboljšan modularnim rješenjem UMBOSS-om, Inceptumovim vodećim OSS proizvodom.

Blockchain hakeri kroz 2020. ukrali 3,8 milijardi dolara u 122 napada

Blockchain hakeri kroz 2020. ukrali 3,8 milijardi dolara u 122 napada

27.01.2021. komentiraj

Pandemija koronavirusa učinila je prošlu godinu specifičnom, posebno u smislu internetske sigurnosti. Zato ne treba čuditi podatak da je 2020. po pitanju blockchain hakerskih napada bila podosta uspješna, iako ne i rekordna. Atlas VPN navodi da se pri svim tim napadima ukralo gotovo 3,78 milijardi američkih dolara.

Hakeri provalili u Malwarebytes

Hakeri provalili u Malwarebytes

26.01.2021. komentiraj

Američka kompanija za kibernetičku sigurnost Malwarebytes bila je žrtvom hakerskog napada 19. siječnja, a taj čin objavili su javnosti sami. Napadači su isti oni koji stoje iza proboja u SolarWinds prošle godine.