Europska unija postaje svjetski predvodnik u reguliranju internetskih platformi

Europska unija postaje svjetski predvodnik u reguliranju internetskih platformi

Na plenarnom zasjedanju koje se održava u Strasbourgu, zastupnici su danas raspravljali o Izvješću o Aktu o digitalnim tržištima (DMA). Ovim zakonodavnim prijedlogom regulira se poslovanje velikih digitalnih platformi u Europskoj uniji, a kao član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO), u izradi Izvješća sudjelovao je i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol.

‘Još kao izvjestitelj za politiku tržišnog natjecanja u Odboru IMCO upozoravao sam na to da novčane kazne nisu dostatna sankcija za povredu pravila poslovanja jer ne odvraćaju digitalne gigante od opetovane zlouporabe dominantnog tržišnog položaja. Dokaz tome je i činjenica da je u razdoblju od 2017. Europska komisija u tri navrata izrekla Googleu kazne zbog kršenja protumonopolskih pravila Unije u ukupnom iznosu od 8,25 milijardi eura. Međutim, očito se nekim subjektima više isplati plaćati visoke novčane kazne nego se uskladiti s europskim pravilima o tržišnom natjecanju. Takva praksa poslovanja nedopustiva je i njome sada stajemo na kraj.’ - kazao je Sokol i pojasnio da je regulator do sada mogao reagirati tek nakon što digitalna platforma počini povredu tržišnog natjecanja, a da suprotno tome, novi zakon stvara snažan mehanizam prethodne kontrole koji će se odnositi na udjelom najznačajnije subjekte na digitalnom tržištu kao što su Google, Apple, Meta, Microsoft, Amazon i Booking.

„Još jedan problem do sada bio je i taj što su velike digitalne platforme zloupotrebljavale dominantan položaj na tržištu i tako uvjetovale poslovanje manjim kompanijama. Na taj način sprječavale su inovacije. Ovim zakonom želimo i osnažiti europske digitalne platforme. Naime, od 10.000 internetskih platformi, koliko ih sudjeluje na digitalnom tržištu Europske unije, sedam najvećih platformi ostvaruje čak 69 posto ukupnog prihoda u ovom sektoru. Takva situacija postala je neodrživa. Također, ovim zakonom Europska unija postaje svjetski predvodnik u reguliranju poslovanja digitalnih platformi, baš kao što je to svojevremeno postala u zaštiti osobnih podataka“,  zaključio je Sokol koji idući tjedan kao dio delegacije Europskog parlamenta putuje u Sjedinjene Američke Države gdje će američkim kolegama predstaviti ovaj važan zakonodavni akt.

Još iz kategorije

Vivaldi u svoj preglednik uveo ugrađeni e-mail klijent

Vivaldi u svoj preglednik uveo ugrađeni e-mail klijent

12.08.2022.

Vivaldi je internetski preglednik, kalendar, RSS „feed reader“, a po novome i e-mail klijent. Upravo tako, developeri su integrirali pravi i potpuni e-mail klijent unutar internetskog preglednika, što znači da se korisnici više ne moraju zamarati oko preuzimanja posebne desktop aplikacije.

Snapchat uveo pretplatni premium nivo u aplikaciju

Snapchat uveo pretplatni premium nivo u aplikaciju

11.08.2022.

Kompanija Snap, koja stoji iza popularnog Snapchata, je najavila pokretanje novog premium paketa za korisnike koji žele malo više značajki i bržu podršku nego što je ona u besplatnom 'paketu'.

Oko kojih se kibernetičkih prijetnji za cloud treba najviše brinuti?

Oko kojih se kibernetičkih prijetnji za cloud treba najviše brinuti?

11.08.2022.

Neprofitna organizacija Cloud Security Alliance je uz pomoć 700 stručnjaka iz industrije vezane za cloud računalstvo i kibernetičku sigurnost napravila istraživanje o najvećim prijetnjama za cloud u ovom trenutku.