Europa se priprema za borbu protiv devastirajućih online napada

Europa se priprema za borbu protiv devastirajućih online napada

Foto: DepositPhotos

Europa se odlučila dodatno ojačati u borbi protiv međunarodnih kibernetičkih napada jer su sve napredniji i mogu učiniti iznimnu štetu, što se potvrdilo kroz WannaCry i NotPetya ransomware, koje kao primjere spominje Europol.

"Mogući veliki kibernetički napadi mogli bi imati ozbiljne posljedice na svijet oko nas i mogli bi osakatiti društvo u raznim smjerovima. Nažalost, mogućnost takvih napada više nije nezamisliva već itekako izvediva", upozorava Europol, čiji je primarni zadatak baviti se terorističkim prijetnjama, ali i kibernetičkim kriminalom te organiziranim kriminalom.

To troje često jest povezano pa Europol itekako dobro zna o čemu priča kad upozorava na moguće prijetnje ukoliko se ne poradi na sigurnosti više no što se radilo dosad. Ujedno, jasno je da su prijetnje većinom "izvana". Pa tako WannaCry svoje korijene ima u Sjevernoj Koreji, dok je NotPetya na duši Rusima.

Također, ovo je samo nastavak striktnije kontrole virtualnog prostora Europske unije od strane Europola, koji je još u lipnju prošle godine oformio posebnu skupinu za Dark Web, kojoj je zadaća bila istražiti i ukloniti internetsko crno tržište diljem cijele Europske unije uz pomoć ostalih nadležnih službi i partnera. Saznanja koja su se stvorila na tom području, svakako će pomoći u borbi protiv organiziranog kriminala u prvom redu, a potom i kibernetičkog kriminala, a vrlo lako bi mogao pomoći i po pitanju terorizma.

Novitet koji se u ovoj borbi uvodi jest to da ukoliko neka organizacija bude žrtvom napada, ne smije uklanjati dokaze o tom napadu već ga predočiti Europolu, kako bi lakše utvrdio otkud je napad stigao, na koji način i koje su mu općenito metode. Dakle, riječ je o jednom opsežnom načinu rada na razini cijele Europske unije i zbog toga će zemlje članice morati biti itekako dobro informirane kako bi te informacije proslijedile dalje.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Kina je stvorila svoj paralelni online svijet

INFOGRAFIKA: Kina je stvorila svoj paralelni online svijet

20.01.2020. komentiraj

Kina je sveprisutna no za nju ipak vrijede druga pravila i to se posebno može iščitati u online svijetu, gdje ne postoje Google, Facebook ili Amazon, već njihove više nego uspješne kopije, odnosno, zamjene.

Google promjenio izgled rezultata pretraživanja za desktope

Google promjenio izgled rezultata pretraživanja za desktope

20.01.2020. komentiraj

Google je predstavio nadograđeni izgled plaćenih i organskih rezultata pretrage na desktopu i sad podsjećaju više na ono što vidimo u mobilnom okruženju. To znači prvenstveno da se oznaka oglasa “Ad” ističe više no što se prije, baš kao i ikonica web stranice (favicon).

Facebook: Potpuna enkripcija Messengera će trajati godinama

Facebook: Potpuna enkripcija Messengera će trajati godinama

19.01.2020. komentiraj

Osnivač i izvršni direktor (CEO) Facebooka Mark Zuckerberg u ožujku prošle godine obvezao se omogućiti šifriranje s kraja na kraj. Ili, na engleskom, end-to-end enkripciju. Ipak, s razlogom nije naveo kad će ta mogućnost stići jer je svjestan svih poteškoća i sad je jasno da nećemo svjedočiti takvoj situaciji narednih nekoliko godina.