Europa se priprema za borbu protiv devastirajućih online napada

Europa se priprema za borbu protiv devastirajućih online napada

Foto: DepositPhotos

Europa se odlučila dodatno ojačati u borbi protiv međunarodnih kibernetičkih napada jer su sve napredniji i mogu učiniti iznimnu štetu, što se potvrdilo kroz WannaCry i NotPetya ransomware, koje kao primjere spominje Europol.

"Mogući veliki kibernetički napadi mogli bi imati ozbiljne posljedice na svijet oko nas i mogli bi osakatiti društvo u raznim smjerovima. Nažalost, mogućnost takvih napada više nije nezamisliva već itekako izvediva", upozorava Europol, čiji je primarni zadatak baviti se terorističkim prijetnjama, ali i kibernetičkim kriminalom te organiziranim kriminalom.

To troje često jest povezano pa Europol itekako dobro zna o čemu priča kad upozorava na moguće prijetnje ukoliko se ne poradi na sigurnosti više no što se radilo dosad. Ujedno, jasno je da su prijetnje većinom "izvana". Pa tako WannaCry svoje korijene ima u Sjevernoj Koreji, dok je NotPetya na duši Rusima.

Također, ovo je samo nastavak striktnije kontrole virtualnog prostora Europske unije od strane Europola, koji je još u lipnju prošle godine oformio posebnu skupinu za Dark Web, kojoj je zadaća bila istražiti i ukloniti internetsko crno tržište diljem cijele Europske unije uz pomoć ostalih nadležnih službi i partnera. Saznanja koja su se stvorila na tom području, svakako će pomoći u borbi protiv organiziranog kriminala u prvom redu, a potom i kibernetičkog kriminala, a vrlo lako bi mogao pomoći i po pitanju terorizma.

Novitet koji se u ovoj borbi uvodi jest to da ukoliko neka organizacija bude žrtvom napada, ne smije uklanjati dokaze o tom napadu već ga predočiti Europolu, kako bi lakše utvrdio otkud je napad stigao, na koji način i koje su mu općenito metode. Dakle, riječ je o jednom opsežnom načinu rada na razini cijele Europske unije i zbog toga će zemlje članice morati biti itekako dobro informirane kako bi te informacije proslijedile dalje.

Još iz kategorije

Mobilno igranje na 5G mreži

Mobilno igranje na 5G mreži

15.11.2019. komentiraj

U A1 5G Gaming Areni na Reboot InfoGameru  powered by A1 danas je po prvi puta u regiji i među prvima u svijetu, mobilne igre igrati na 5G mreži. Veliko finale četvrte sezone A1 Adria Lige igra se na testnoj A1 5G mreži. Natjecatelji će koristiti Huawei Mate 20X 5G uređaje. Danas je održano finale u dvjema igrama Hearthstone i Clash Royale, a vikend je rezerviran za računalne igre CS:GO i DOTA 2.

Chrome web aplikacije bi uskoro trebale imati brzinu onih s desktopa

Chrome web aplikacije bi uskoro trebale imati brzinu onih s desktopa

15.11.2019. komentiraj

Ako web aplikacije uistinu žele zamijeniti nativne aplikacije, trebat će instantnu responzivnost aplikacija kakve postoje na desktopu, a da bi to napokon mogao biti slučaj dao je za nagovijestiti Google predstavljanjem novih Chrome alata.

Streaming platforme odlučile stati na kraj prevarama s dijeljenjem lozinki

Streaming platforme odlučile stati na kraj prevarama s dijeljenjem lozinki

13.11.2019. komentiraj

Velike kompanije zajedničkim su snagama odlučile stati na kraj prevarama vezanima uz dijeljenje lozinki kako bi se mogao besplatno ili za mizerne svote gledati streaming sadržaj, odnosno svaki video sadržaj koji se nudi kroz određene platforme s mogućnosti zaštite korisničkih računala lozinkama.