EU za 26 milijuna eura nabavlja digitalni novčanik

EU za 26 milijuna eura nabavlja digitalni novčanik

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Europska komisija raspisala je javni natječaj procijenjene vrijednosti 26 milijuna eura kako bi se stvorio novi europski digitalni proizvod – europski digitalni novčanik. Ako se tvrdi u pozivu na natječaj svrha mu je razvoj i implementaciju europskog digitalnog novčanika kao digitalnog identiteta na temelju prijedloga europskog okvira za digitalni identitet i pratećih preporuka Europske komisije.

Novčanik i druge relevantne komponente bit će ponuđene državama članicama i drugim dionicima za provedbu zahtjeva Uredbe o okviru za europski digitalni identitet. Od kraja 2022. bit će testiran u velikim pilot projektima. Ugovor će pokrivati razvojne radove za primjer novčanika, pomoćni softver za njegov ekosustav, kao i podršku za implementaciju državama članicama između 4. tromjesečja 2022. i kraja 2023. godine. Očekuje se da će izvođač razviti prototip novčanika te ažurirati ovaj prototip u dva sljedeća izdanja.

Podsjetimo, jo u lipnju prošle godine EK je predložila pouzdan i siguran europski digitalni identitet za sve Europljane, uključujući EU digitalnu lisnicu i tako će svaki građanin EU-a s boravištem u EU moći koristiti osobnu digitalnu lisnicu, koja će mu omogućiti identifikaciju pri korištenju elektroničkih usluga, pohranu i upravljanje osobnim podacima te pohranu službenih dokumenata u elektroničkom obliku.

Kako tvrde u EK nova digitalna lisnica će moći pohraniti u elektroničkom obliku osobne podatke poput vozačke dozvole, liječničke recepte ili diplomu što će biti vrlo korisno.

Uz to, pomoću digitalnog novčanika građani će moći dokazati svoj identitet kada ih to traži pojedina digitalna usluga, moći će dijeliti digitalne dokumente ili dokazivati određeno osobno obilježje, kao što je dob, bez otkrivanja svojeg identiteta ili bilo kojeg drugog osobnog podatka koji nije potreban za tu transakciju. To je iznimno važno zbog pažnje oko dostupnosti raznih osobnih podataka, ali i mogućnosti krađe identiteta.

Još iz kategorije

Vivaldi u svoj preglednik uveo ugrađeni e-mail klijent

Vivaldi u svoj preglednik uveo ugrađeni e-mail klijent

12.08.2022.

Vivaldi je internetski preglednik, kalendar, RSS „feed reader“, a po novome i e-mail klijent. Upravo tako, developeri su integrirali pravi i potpuni e-mail klijent unutar internetskog preglednika, što znači da se korisnici više ne moraju zamarati oko preuzimanja posebne desktop aplikacije.

Snapchat uveo pretplatni premium nivo u aplikaciju

Snapchat uveo pretplatni premium nivo u aplikaciju

11.08.2022.

Kompanija Snap, koja stoji iza popularnog Snapchata, je najavila pokretanje novog premium paketa za korisnike koji žele malo više značajki i bržu podršku nego što je ona u besplatnom 'paketu'.

Oko kojih se kibernetičkih prijetnji za cloud treba najviše brinuti?

Oko kojih se kibernetičkih prijetnji za cloud treba najviše brinuti?

11.08.2022.

Neprofitna organizacija Cloud Security Alliance je uz pomoć 700 stručnjaka iz industrije vezane za cloud računalstvo i kibernetičku sigurnost napravila istraživanje o najvećim prijetnjama za cloud u ovom trenutku.