EU s početkom 2019. započela s financiranjem bug bounty programa za 14 open source projekata

EU s početkom 2019. započela s financiranjem bug bounty programa za 14 open source projekata

Foto: DepositPhotos

Europska unija odluča je financirati pronalazak bugova u 14 open source projekata, otkrila je članica Europskog parlamenta Julia Reda. Početak financiranja bit će odmah od siječnja 2019. godine i uvjerenje je da će uloženi novac ispuniti cilj te da će bugovi u svim projektima biti pronađeni pa samim time spremniji za rad s njima ili na njima.

Riječ je o 7-zip, Apache Kafka, Apache Tomcat, Digital Signature Services (DSS), Drupal, Filezilla, FLUX TL, the GNU C Library (glibc), KeePass, midPoint, Notepad++, PuTTY, the Symfony PHP framework, VLC Media Player i WSO2. Dakle, neki od njih su poprilično poznati, ne samo stručnjacima na pojedinom polju već i široj javnosti. Novac se osigurao kroz treće izdanje FOSSA (Free and Open Source Software Audit) projekta i riječ je o dva milijuna eura ukupno, od čega će najmanjih 34 tisuće eura dobiti FLUX TL, a PuTTY će dobiti 90 tisuća eura. Većina će dobiti po 58 tisuća eura.

Sve je počelo 2015. godine, kad se Europska unija odlučila se najaviti jedinstveno digitalno tržište, koje bi trebalo povećati BDP na 415 milijardi eura godišnje. To je za EU bitno jer želi biti konkurentnija Sjedinjenim Američkim Državama. Naravno, daleko da je to jedini motiv, pronalazak bugova ubrzava usavršavanje softverskih rješenja pa ako se dodatno motivira one koji ih mogu pronaći, razvoj ide brže prema naprijed.

Europski lideri smatraju da otvorenost pomaže u napretku i taj segment forsiraju što više mogu. No, konkretne brojke proračuna su zasad nepoznate, iako se govori da će biti udvostručene.

"Želim da ljudi kupuju putem Interneta kao da kupuju u svojoj zemlji, da dobiju taj osjećaj i da im se tako nešto omogući. Isto tako, želim da kompanije prodaju kao da prodaju kod kuće. Cilj je ukloniti barijere i omogućiti jedinstveno digitalno tržište za svih 28 zemalja članica Europske unije. Cilj je svima olakšati živote, a pritom im ostaviti osjećaj sigurnosti", istaknuo je potpredsjednik Europske komisije i nekadašnji premijer Estonije Andrus Ansip dok je ponovno govorio o jedinstvenom digitalnom tržištu i potrebi otvorenosti u digitalnom svijetu, kao i sigurnosti.

Još iz kategorije

Facebooku prijeti kriminalna istraga zbog dijeljenja podataka korisnika

Facebooku prijeti kriminalna istraga zbog dijeljenja podataka korisnika

18.03.2019. komentiraj

Facebook sredinu ožujka ove godine neće pamtiti na najbolji način jer osim što se kompaniji dogodio najveći pad sustava dosad - a utjecaj je osim na sami Facebook imao i na Instagram i na WhatsApp - prijeti mu i kazna zbog optužbi da je dijelio podatke korisnika sa 150 kompanija, među kojima su i neke od najvećih na svijetu.

Krajem ožujka Europska komisija planira objaviti drugi poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u sklopu inicijative WiFi4EU

Krajem ožujka Europska komisija planira objaviti drugi poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u sklopu inicijative WiFi4EU

17.03.2019. komentiraj

Europska komisija planira krajem ožujka 2019. objaviti drugi poziv za dodjelu bespovratnih sredstava, odnosno vrijednosnih kupona za izgradnju Wi-Fi infrastrukture na mjestima značajnijeg okupljanja građana na kojima bi bilo omogućeno besplatno korištenje interneta. Alocirana vrijednost sredstava za drugi poziv, u sklopu inicijative WiFi4EU, iznosi 42 milijuna eura (odnosno 2 800 vrijednosnih kupona), a najveća vrijednost jednog kupona iznosit će 15 tisuća eura (uključujući PDV). Odabir će se, kao i kod prvog poziva, vršiti  po kriteriju prvenstva, odnosno redoslijeda zaprimanja prijave elektroničkim putem. HAKOM nema formalnu ulogu u provedbi inicijative te će se sredstva dodjeljivati izravno preko Europske komisije.

Hakeri provalili u mrežu Citrixa

Hakeri provalili u mrežu Citrixa

17.03.2019. komentiraj

Softverski div Citrix objavio je da se na njegovu mrežu izveo napad od strane iranskih hakera Iridium te da je kompromitirano najmanje šest terabajta osjetljivih podataka, među kojima su e-mail poruke i razni dokumenti.