EU s početkom 2019. započela s financiranjem bug bounty programa za 14 open source projekata

EU s početkom 2019. započela s financiranjem bug bounty programa za 14 open source projekata

Foto: DepositPhotos

Europska unija odluča je financirati pronalazak bugova u 14 open source projekata, otkrila je članica Europskog parlamenta Julia Reda. Početak financiranja bit će odmah od siječnja 2019. godine i uvjerenje je da će uloženi novac ispuniti cilj te da će bugovi u svim projektima biti pronađeni pa samim time spremniji za rad s njima ili na njima.

Riječ je o 7-zip, Apache Kafka, Apache Tomcat, Digital Signature Services (DSS), Drupal, Filezilla, FLUX TL, the GNU C Library (glibc), KeePass, midPoint, Notepad++, PuTTY, the Symfony PHP framework, VLC Media Player i WSO2. Dakle, neki od njih su poprilično poznati, ne samo stručnjacima na pojedinom polju već i široj javnosti. Novac se osigurao kroz treće izdanje FOSSA (Free and Open Source Software Audit) projekta i riječ je o dva milijuna eura ukupno, od čega će najmanjih 34 tisuće eura dobiti FLUX TL, a PuTTY će dobiti 90 tisuća eura. Većina će dobiti po 58 tisuća eura.

Sve je počelo 2015. godine, kad se Europska unija odlučila se najaviti jedinstveno digitalno tržište, koje bi trebalo povećati BDP na 415 milijardi eura godišnje. To je za EU bitno jer želi biti konkurentnija Sjedinjenim Američkim Državama. Naravno, daleko da je to jedini motiv, pronalazak bugova ubrzava usavršavanje softverskih rješenja pa ako se dodatno motivira one koji ih mogu pronaći, razvoj ide brže prema naprijed.

Europski lideri smatraju da otvorenost pomaže u napretku i taj segment forsiraju što više mogu. No, konkretne brojke proračuna su zasad nepoznate, iako se govori da će biti udvostručene.

"Želim da ljudi kupuju putem Interneta kao da kupuju u svojoj zemlji, da dobiju taj osjećaj i da im se tako nešto omogući. Isto tako, želim da kompanije prodaju kao da prodaju kod kuće. Cilj je ukloniti barijere i omogućiti jedinstveno digitalno tržište za svih 28 zemalja članica Europske unije. Cilj je svima olakšati živote, a pritom im ostaviti osjećaj sigurnosti", istaknuo je potpredsjednik Europske komisije i nekadašnji premijer Estonije Andrus Ansip dok je ponovno govorio o jedinstvenom digitalnom tržištu i potrebi otvorenosti u digitalnom svijetu, kao i sigurnosti.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

14.06.2019. komentiraj

Trojan malware Qakbot pojavio se ove godine napredniji i opasniji nego prethodnih godina, a meta mu je Microsoftove sustave. Samim time, potvrdila se potreba za antivirusnim alatima, odnosno, dodatku postojećeg Defendera. Ali, tržište još uvijek nije konkretno odlučilo tko je lider na njemu.

Netmarketshare: Windows 10 blizu 50 posto udjela, Chrome nastavlja s rastom

Netmarketshare: Windows 10 blizu 50 posto udjela, Chrome nastavlja s rastom

14.06.2019. komentiraj

Netmarketshare je objavio brojke za svibanj ove godine i one su istovremeno loše, ali i dobre za Microsoft. Jer, dok je Windows 10 napokon blizu 50 posto udjela na tržištu operativnih sustava, njegovi internetski preglednici Edge i Internet Explorer nastavili su padati.

Huaweijevi telefoni mogli bi uskoro ostati bez pristupa Facebooku, WhatsAppu i Instagramu

Huaweijevi telefoni mogli bi uskoro ostati bez pristupa Facebooku, WhatsAppu i Instagramu

13.06.2019. komentiraj

WhatsApp je najavio da će neki pametni telefoni do kraja godine ostati bez pristupa njegovim uslugama, što ne ubraja samo Huawei uređaje već i neke druge koji ne zadovoljavaju kriterije tog Facebookova servisa za slanje poruka.