EU s početkom 2019. započela s financiranjem bug bounty programa za 14 open source projekata

EU s početkom 2019. započela s financiranjem bug bounty programa za 14 open source projekata

Foto: DepositPhotos

Europska unija odluča je financirati pronalazak bugova u 14 open source projekata, otkrila je članica Europskog parlamenta Julia Reda. Početak financiranja bit će odmah od siječnja 2019. godine i uvjerenje je da će uloženi novac ispuniti cilj te da će bugovi u svim projektima biti pronađeni pa samim time spremniji za rad s njima ili na njima.

Riječ je o 7-zip, Apache Kafka, Apache Tomcat, Digital Signature Services (DSS), Drupal, Filezilla, FLUX TL, the GNU C Library (glibc), KeePass, midPoint, Notepad++, PuTTY, the Symfony PHP framework, VLC Media Player i WSO2. Dakle, neki od njih su poprilično poznati, ne samo stručnjacima na pojedinom polju već i široj javnosti. Novac se osigurao kroz treće izdanje FOSSA (Free and Open Source Software Audit) projekta i riječ je o dva milijuna eura ukupno, od čega će najmanjih 34 tisuće eura dobiti FLUX TL, a PuTTY će dobiti 90 tisuća eura. Većina će dobiti po 58 tisuća eura.

Sve je počelo 2015. godine, kad se Europska unija odlučila se najaviti jedinstveno digitalno tržište, koje bi trebalo povećati BDP na 415 milijardi eura godišnje. To je za EU bitno jer želi biti konkurentnija Sjedinjenim Američkim Državama. Naravno, daleko da je to jedini motiv, pronalazak bugova ubrzava usavršavanje softverskih rješenja pa ako se dodatno motivira one koji ih mogu pronaći, razvoj ide brže prema naprijed.

Europski lideri smatraju da otvorenost pomaže u napretku i taj segment forsiraju što više mogu. No, konkretne brojke proračuna su zasad nepoznate, iako se govori da će biti udvostručene.

"Želim da ljudi kupuju putem Interneta kao da kupuju u svojoj zemlji, da dobiju taj osjećaj i da im se tako nešto omogući. Isto tako, želim da kompanije prodaju kao da prodaju kod kuće. Cilj je ukloniti barijere i omogućiti jedinstveno digitalno tržište za svih 28 zemalja članica Europske unije. Cilj je svima olakšati živote, a pritom im ostaviti osjećaj sigurnosti", istaknuo je potpredsjednik Europske komisije i nekadašnji premijer Estonije Andrus Ansip dok je ponovno govorio o jedinstvenom digitalnom tržištu i potrebi otvorenosti u digitalnom svijetu, kao i sigurnosti.

Još iz kategorije

GitHub Free sada nudi neograničenu količinu privatnih repozitorija

GitHub Free sada nudi neograničenu količinu privatnih repozitorija

14.01.2019. komentiraj

Microsoft je novu godinu započeo s praskom i omogućio svima besplatno kreiranje repozitorija na GitHubu, što će i one tvrdokorne približiti platformi kojoj su možda okrenuli leđa kad je u lipnju prošle godine za 7,5 milijardi američkih dolara prodana Microsoftu. A nije ni to sve, broj repozitorija je neograničen i sve besplatno!

Probijen password manager Blur, ukradeni podaci od 2,4 milijuna korisnika

Probijen password manager Blur, ukradeni podaci od 2,4 milijuna korisnika

12.01.2019. komentiraj

Kompanija Abine, koja stoji iza Blur upravljača lozinkama i DeleteMe online uslugom za zaštitu privatnosti, objavila je da se suočila s probojem koji je utjecao na oko 2,4 milijuna korisnika. Nezgodna situacija zbila se 13. prosinca prošle godine i odmah je uslijedila reakcija, no javnost je za sve doznala tek s početkom godine.

Političarima poseban tretman u zaštiti osobnih podataka?

Političarima poseban tretman u zaštiti osobnih podataka?

10.01.2019. komentiraj

Od dvije velike povrede osobnih podataka u Njemačkoj, ona koja je pogodila političare privukla je gotovo 65 puta veću pažnju. Hoće li EDPB reagirati? Mjesec dana nakon što je njemačko nadzorno tijelo za zaštitu osobnih podataka LfDI upravo simboličnom kaznom od 20.000 eura kaznilo Knuddels.de za curenje osobnih podataka njihovih 330.000 korisnika, bumerang se vratio u obliku objave ukradenih osjetljivih osobnih podataka stotina članova njemačkog parlamenta i drugih javnih osoba.