Eksponencijalni porast malwarea koji krade kriptovalute u trećem kvartalu 2022.

Eksponencijalni porast malwarea koji krade kriptovalute u trećem kvartalu 2022.
DepositPhotos

Atlas VPN odlučio je analizirati kibernetičku sigurnost na kriptotržištu, gdje se kroz posljednje dvije godine događaju brojne turbulencije. Među njih se, dojam bio je dojam, ubrajaju i brojni napadi.

Nažalost, taj dojam se potvrdio jer je "cryptojacking malware" porastao gotovo četiri puta u trećem kvartalu 2022. Konkretnije, radi se o povećanju od 230 posto na godišnjoj razini ili ukupno njih 153.773. Kroz drugi kvartal bilo ih je 40.788, u prvom 21.282, a u trećem kvartalu 2021. 46.097.

Princip po kojem funkcioniraju ovakvi napadi je jednostavan, kod malwarea se implementira u sustav nakon posjete krivoj web stranici, klika na krivi oglas... Kako god stigao, kad je tamo, malware izvlači maksimalnu računalnu moć i rudari, od čega potom profit izvlače hakeri. Najbrži i najbolji način im je kroz mreže oglašavanja, koje su poprilično raširene pa je moguće doći do značajnog broja žrtava.

Monero je još uvijek najpopularnija kriptovaluta za ovako nešto jer im duže dopušta biti "ispod radara" kad "rudare". Naravno, ovom metodom se rudari i bitcoin, koji je najvredniji, ali i najnedostupniji pa hakeri idu u tom smjeru samo ako se probiju u sustave velikih firmi ili organizacija.

Na ovako nešto se odlučuju jer je preskupo i predugotrajno rudariti sam. Nije dovoljno imati jedno računalo, a čak ni njih pet ili više. Ako netko to u teoriji i ima, računi za struju mogli bi predstavljati poveće probleme, odnosno, praktički anulirati svu zaradu.

Žrtve najčešće ni ne znaju što se događa, ali primjećuju usporeni rad računala, kao i to da se pregrijava više nego inače. Stoga, u takvim je slučajevima najbolje nekim od alata skenirati sustav i potom ukloniti eventualno pronađeni malware.

Nažalost po hakere, vrlo skoro bismo mogli svjedočiti češćem praćenju primjera ethereuma, čiji se blockchain prebacio s mehanizma zvanog "Proof-of-Work" (PoW) na novi "Proof-of-Stake" (PoS). On uspijeva poboljšati energetsku učinkovitost i ukloniti potrebu za kompliciranim matematičkim operacijama, odnosno, rudarenjem.