Eksplozija novih malwarea u 2022. godini

Eksplozija novih malwarea u 2022. godini
DepositPhotos

Sa svakom novom godinom stižu i nove kibernetičke prijetnje za sigurnost digitalnih uređaja, što pažljivo bilježi Atlas VPN tim. Konkretno, u ovoj godini bilježi ih se 316.000 dnevno! Eto, toliko su aktivni i kreativni hakeri.

Inače, kibernetičke prijetnje ili u ovom slučaju "malware", termin je koji označava zloćudni softver poput računalnih virusa, crva, spywarea, ransomwarea i drugih formi koje izazivaju negativne "reakcije" sustava vaših uređaja. I, u konačnici, vama kao korisniku čine štetu u raznim smjerovima, ponajprije gubicima novca ili nekih drugih vrijednih stvari koje su u vašem posjedu.

Dakle, ovo izvješće bazirano na testovima iza kojih stoji AV-TEST Gmbh zaključeno je s 22. travnjem u po njemu se vidi da je u ovoj godini zabilježeno ukupno 34,76 milijuna novih uzoraka malwarea na globalnoj razini. U travnju ih je, osam dana prije njegova isteka, bilo najmanje - 5,65 milijuna.

Tijekom ožujka, radilo se o 8,77 milijuna novih prijetnji, kroz veljaču ih je bilo 8,93 milijuna, a kroz siječanj rekordnih 11,41 milijun.

Nažalost, iako po mjesecima i padanju broja novog malwarea ova godina djeluje pozitivno, već je premašila ukupne brojke koje su zabilježene u godinama ranije do 22. travnja. Znači, prije 12 mjeseci je bilo 1,35 milijardi malwarea općenito, u prošloj 1,31 milijarda, kroz 2020. 1,14 milijardi, kroz 2019. jedna milijarda i kroz 2018. 856,62 milijuna.

Osjetni skok bilježi se u pandemijskoj godini, a potom se nastavlja osjetni rast i kroz prošlu godinu. On se usporio s ovom godinom pa je moguće da bismo mogli svjedočiti nešto pozitivnijim vijestima dogodine. Naravno, osim ako ovo blago zatišje nije samo priprema kibernetičkih kriminalaca za nešto intenzivnije i domišljatije napade. Posebno u trenucima kad zbog ruske invazije na Ukrajinu raste i broj raznih kibernetičkih napada.