Eksplozija novih malwarea u 2022. godini

Eksplozija novih malwarea u 2022. godini

Foto: DepositPhotos

Sa svakom novom godinom stižu i nove kibernetičke prijetnje za sigurnost digitalnih uređaja, što pažljivo bilježi Atlas VPN tim. Konkretno, u ovoj godini bilježi ih se 316.000 dnevno! Eto, toliko su aktivni i kreativni hakeri.

Inače, kibernetičke prijetnje ili u ovom slučaju "malware", termin je koji označava zloćudni softver poput računalnih virusa, crva, spywarea, ransomwarea i drugih formi koje izazivaju negativne "reakcije" sustava vaših uređaja. I, u konačnici, vama kao korisniku čine štetu u raznim smjerovima, ponajprije gubicima novca ili nekih drugih vrijednih stvari koje su u vašem posjedu.

Dakle, ovo izvješće bazirano na testovima iza kojih stoji AV-TEST Gmbh zaključeno je s 22. travnjem u po njemu se vidi da je u ovoj godini zabilježeno ukupno 34,76 milijuna novih uzoraka malwarea na globalnoj razini. U travnju ih je, osam dana prije njegova isteka, bilo najmanje - 5,65 milijuna.

Tijekom ožujka, radilo se o 8,77 milijuna novih prijetnji, kroz veljaču ih je bilo 8,93 milijuna, a kroz siječanj rekordnih 11,41 milijun.

Nažalost, iako po mjesecima i padanju broja novog malwarea ova godina djeluje pozitivno, već je premašila ukupne brojke koje su zabilježene u godinama ranije do 22. travnja. Znači, prije 12 mjeseci je bilo 1,35 milijardi malwarea općenito, u prošloj 1,31 milijarda, kroz 2020. 1,14 milijardi, kroz 2019. jedna milijarda i kroz 2018. 856,62 milijuna.

Osjetni skok bilježi se u pandemijskoj godini, a potom se nastavlja osjetni rast i kroz prošlu godinu. On se usporio s ovom godinom pa je moguće da bismo mogli svjedočiti nešto pozitivnijim vijestima dogodine. Naravno, osim ako ovo blago zatišje nije samo priprema kibernetičkih kriminalaca za nešto intenzivnije i domišljatije napade. Posebno u trenucima kad zbog ruske invazije na Ukrajinu raste i broj raznih kibernetičkih napada.

Još iz kategorije

EU za 26 milijuna eura nabavlja digitalni novčanik

EU za 26 milijuna eura nabavlja digitalni novčanik

27.06.2022.

Europska komisija raspisala je javni natječaj procijenjene vrijednosti 26 milijuna eura kako bi se stvorio novi europski digitalni proizvod – europski digitalni novčanik. Ako se tvrdi u pozivu na natječaj svrha mu je razvoj i implementaciju europskog digitalnog novčanika kao digitalnog identiteta na temelju prijedloga europskog okvira za digitalni identitet i pratećih preporuka Europske komisije.

Google Chat dodao banere upozorenja kako bi vas zaštitio od phishing napada

Google Chat dodao banere upozorenja kako bi vas zaštitio od phishing napada

26.06.2022.

Google Chat zamijenio je Hangouts i uveo neke zanimljive novitete, od kojih se onaj posljednji posebno ističe jer veže se za sigurnost. Naime, slat će korisniku obavijesti o potencijalnoj opasnosti od phishinga i ostalog malwarea koji vreba u online prostoru.

Najviše otkupnine za ransomware plaćaju Japan i Nizozemska

Najviše otkupnine za ransomware plaćaju Japan i Nizozemska

26.06.2022.

Kibernetički kriminalci iznimno su skloni korištenju ransomware metoda napada na žrtve jer ukoliko su uspješne, mogu jako unosno naplatiti vraćanje podataka. Jer, poanta ovog napada jest oteti važne informacije vlasniku uređaja, kriptirati ih i ponuditi natrag uz određenu otkupninu.