EUROPSKI IZBORI

EK je otkrila DSA smjernice za izborne online rizike

EK je otkrila DSA smjernice za izborne online rizike
Depositphotos

Europska komisija objavila je smjernice o preporučenim mjerama za vrlo velike internetske platforme i tražilice za ublažavanje sistemskih internetskih rizika koji mogu utjecati na integritet izbora. Europska komisija izdala je posebne smjernice za predstojeće izbore za Europski parlament u lipnju.

Prema Zakonu o digitalnim uslugama (DSA), određene usluge s više od 45 milijuna aktivnih korisnika u EU trebale bi ublažiti rizike povezane s izbornim procesima, istovremeno štiteći temeljna prava, uključujući pravo na slobodu izražavanja. Ove smjernice preporučuju mjere ublažavanja i najbolje prakse koje trebaju poduzeti vrlo velike internetske platforme i tražilice prije, tijekom i nakon izbornih događaja.

Platforme moraju ojačati svoje interne procese za pretraživanje i dobivanje informacija prije, tijekom i nakon izbora, kako bi poboljšale svoje mjere ublažavanja. Također moraju provoditi mjere za ublažavanje rizika specifične za izbore prilagođene svakom izbornom razdoblju i lokalnom kontekstu. EK je rekla da platforme također moraju usvojiti posebne mjere ublažavanja povezane s generativnom umjetnom inteligencijom, surađivati s tijelima na razini EU-a i nacionalnim tijelima, neovisnim stručnjacima i organizacijama civilnog društva kako bi potaknule učinkovitu razmjenu informacija prije, tijekom i nakon izbora te omogućile odgovarajuće mjere ublažavanja.

VLOP-ovi su također dužni usvojiti posebne mjere, uključujući mehanizam odgovora na incidente, tijekom izbornog razdoblja kako bi smanjili utjecaj incidenata koji bi mogli imati značajan učinak na izborni ishod ili odaziv. Konačno, moraju procijeniti učinkovitost mjera kroz postizborne preglede.

Smjernice uključuju konkretne mjere uoči nadolazećih europskih izbora. S obzirom na njihovu jedinstvenu prekograničnu i europsku dimenziju, vrlo velike internetske platforme i tražilice trebale bi osigurati dostupnost i raspodjelu dovoljnih resursa i mjera za smanjenje rizika na način koji je razmjeran procjenama rizika.

Smjernice uzimaju u obzir informacije dobivene iz javnog savjetovanja koje je Komisija pokrenula 8. veljače 2024. EK je također surađivala s koordinatorima digitalnih usluga u okviru Europskog odbora za digitalne usluge na smjernicama. Smjernice također potiču treću stranu na pomno ispitivanje i istraživanje mjera za ublažavanje kako bi se osiguralo da su uvedene mjere učinkovite i poštuju temeljna prava.

Kako bi dodala element spremnosti, Komisija planira test otpornosti na stres s relevantnim dionicima krajem travnja kako bi se na najučinkovitiji način koristili instrumenti i mehanizmi suradnje koji su uspostavljeni.