Ecosia tvrdi da Google mulja sa odabirom tražilice na Androidu, sve prijavljuje EU

Ecosia tvrdi da Google mulja sa odabirom tražilice na Androidu, sve prijavljuje EU

Foto: Antonio Jularić

Internetska tražilica Ecosia nije samo alternativa za Google, već je i alat koji nudi privatnost, što je za velikog joj konkurenta nepoznanica. I ne samo to, za svaki klik, Ecosia je obećala za klikove saditi stabla - njih 100 milijuna u 25 zemalja svijeta. Ali, plan polako pada u vodu...

Razlog nije samo koronavirus, zbog kojeg Ecosia doživljava izniman pad prihoda. Konkretnije, od 2,6 milijuna eura u veljači do 1,4 milijuna u lipnju. Još jedan razlog jest Googleov odnos s Europskom unijom, koja zahtijeva od njega omogućavanje konkurentnosti, ali način na koji Google to čini podosta je upitan i zapravo prst u oko europskim regulatorima.

Dakle, ono što se tražilo od Googlea jest na Android mobilnim uređajima ukinuti praksu unaprijed postavljene tražilice, pa i internetskog preglednika. Samim time, željelo se omogućiti korisnicima da sami izaberu što imati na uređajima. Samo, način na koji se to izvodi nije bio jasno definiran pa je Google to iskoristio i ponudio prilikom prvog pokretanja sustava na mobilnom uređaju izbor aplikacija. I tu postaje zanimljivo...

Google ne postavlja alternativna rješenja temeljem popularnosti tražilice već prema sustavu "tko je spreman više platiti". Unaprijed se odredi koliko je poslužitelj tražilice spreman platiti Googleu svaki put kad ih netko odabere kao prvi izbor. Cijena nije unaprijed postavljena već se određuje svojevrsnom dražbom i trojac koji ponudi najviše pojavljuje se kao izbor.

Samim time, u ponudi nisu oni najpopularniji nego oni koji su spremni najviše platiti. Možda je zato razumljivije zašto se Bing može pronaći samo u Velikoj Britaniji, gdje mu se očito isplati biti jedan od izbora. U niti jednoj članici Europske unije ga nema.

Ovako nešto vrijedi od 1. ožujka ove godine i nije slučajno da baš od tog trenutka Ecosia pada po pitanju njena korištenja i prihoda. Isprva su u toj neprofitnoj organizaciji bojkotirali Googleovu prisilu, očito nametnutu zbog sukoba s EU tijelima, ali stigla je odluka da će se odsad i Ecosia natjecati na toj posebnoj dražbi, sve s ciljem da i njena tražilica bude dio ponude na Android uređajima.

Ipak, iz Ecosije navode da neće prestati kritizirati Google zbog loše prakse te će pozivati EU regulatorna tijela da se "pozabave" Googleom u ovom smislu.

Još iz kategorije

Komunikacija u novom obliku uz chatbot grada Karlovca

Komunikacija u novom obliku uz chatbot grada Karlovca

22.09.2020. komentiraj

Grad Karlovac u završnoj je fazi izrade Smart City Chatbota, odnosno aplikacije koja interaktivno informira širu javnost, te tako znatno olakšava komunikaciju i rad u potpuno novom obliku, ističu iz gradske uprave i dodaju da je prva demo verzija karlovačkog chatbota pod radnim imenom Korana predstavljena je na prošlotjednoj konferenciji SmartCity Upgrade u Rijeci gdje je izazvala veliki interes zbog svoje učinkovitosti, ali i činjenice da je Grad Karlovac prvi grad u Hrvatskoj koji će informacije iz svog djelokruga rada pružiti svojim građanima na ovaj suvremen način

Podizanje svijesti o važnosti kibernetičke sigurnosti

Podizanje svijesti o važnosti kibernetičke sigurnosti

21.09.2020. komentiraj

CARNET-ov Nacionalni CERT i ove godine u listopadu obilježava Europski mjesec kibernetičke sigurnosti te već tradicionalno brojnim aktivnostima radi na podizanju svijesti hrvatskih građana o kibernetičkoj sigurnosti s naglaskom na mrežnu i informacijsku sigurnost te promociju sigurnijeg korištenja interneta za sve korisnike.

Niti Googleovi inžinjeri ne razumiju Googleove kontrole za privatnost korisnika

Niti Googleovi inžinjeri ne razumiju Googleove kontrole za privatnost korisnika

18.09.2020. komentiraj

Tehnološke kompanije u svom uzletu nisu previše marile za privatnost korisnika jer to jednostavno nisu ni morale. Vremena su se promijenila, ali iste te kompanije muku muče s prilagodbom. Naime, teško se riješiti starih i profitabilnih navika.