E-sports turnirima prijete veliki cyber napadi

E-sports turnirima prijete veliki cyber napadi

Foto: DepositPhotos

Sigurnosni stručnjaci iz Trend Micro upozoravaju da se globalna esport industrija suočava s opasnom prijetnjom češćih i opasnijih hakerskih napada. Naime, cyber kriminalci su prepoznali esport turnire kao potencijalno profitabilnu metu jer prate ih stotine tisuća ljudi, oko njih se vrte milijuni američkih dolara i u tolikoj masi često se ne pridaje dovoljno važnosti sigurnosti.

Istina jest, napadi na esport događaje traju otkako i oni sami, ali kako raste popularnost, tako su u porastu napadi, koji su ujedno i sve ozbiljniji. Jer, dok su u prošlosti hakeri bili pojedinci, podosta neorganizirani, sad se to promijenilo jer organiziranim skupinama cyber kriminalaca sviđa se novac do koje mogu stići napadima.

Konkretnije, najviše prijetnji usmjereno je prema serverima koje kompanije koriste za online igranje. Do 25. srpnja zabilježeno je da se gotovo 220 tisuća tih servera namijenjenih gamingu lako pronalazi kroz Shodan tražilicu. Samim time, nema nikakvih tajni, čim se meta utvrdi, može se planirati napad.

Naravno, nisu u tom trenutku mete samo ti serveri već i sami igrači, koji mogu postati žrtvama ransomwarea i dok ne plate u prosjeku tisuću dolara protuvrijednosti bitcoina, ostaju bez svojih korisničkih računa. Neki ih se lako odreknu, ali oni napredniji, odnosno, profesionalci, morat će platiti jer im korisnički računi trebaju.

Dakle, vrijeme je da se poradi na sigurnosti igara, turnira i samih igrača. Jer, trenutno na svijetu postoji oko 130 milijuna obožavatelja raznih eSport igara, oko 200 milijuna gledatelja, a godišnje se "vrti" diljem svijeta više od milijardu dolara samo kroz turnire, sponzorstva, oglašavanje... Sama gaming industrija vrijedi oko 120 milijardi dolara godišnje, što dovoljno govori.

A da bi se raslo neometano, potrebno je imati najbolje moguće preduvjete za to. Svakako, jedan od njih je sigurnost.

Još iz kategorije

Hrvatska pošta otkupljuje kriptovalute u svim županijama

Hrvatska pošta otkupljuje kriptovalute u svim županijama

12.12.2019. komentiraj

Nakon uspješne provedbe i dobrih rezultata pilot-projekta otkupa kriptovaluta u zadarskim poštanskim uredima, Hrvatska pošta proširuje ovu uslugu na ukupno 55 poštanskih ureda u svim županijama.

44 milijuna Microsoftovih korisnika ugroženo zbog korištenja iste lozinke na različitim servisima

44 milijuna Microsoftovih korisnika ugroženo zbog korištenja iste lozinke na različitim servisima

11.12.2019. komentiraj

Microsoftov tim za sigurnost pregledao je u razdoblju od siječnja do ožujka ove godine sve korisničke račune svojih korisnika i otkrio da 44 milijuna njih jest u sigurnosnim problemima. Naime, za prijavu koriste podatke koji su “procurili” na drugim online uslugama.

Google Chrome objavio novi manifest - je li stiglo vrijeme za promjenu internet preglednika?

Google Chrome objavio novi manifest - je li stiglo vrijeme za promjenu internet preglednika?

10.12.2019. komentiraj

Googleov Chrome internetski preglednik naišao je na brojne kritike nakon objave plana za Manifest V3 ranije ove godine, kojim se uspijeva onesposobiti neke ad blockere. I ne samo to...