DuckDuckGo uklonio iz pretraga piratske web stranice

DuckDuckGo uklonio iz pretraga piratske web stranice

Foto: Antonio Jularić

Internetska tražilica DuckDuckGo otišla je korak dalje u suzbijanju sumnjivog sadržaja i na neko vrijeme potpuno uklonila iz pretraga piratske web stranice, na kojima se ilegalno distribuira sadržaj zaštićen autorskim pravima.

Konkretnije, sve se u prvi plan postavilo kad su iz TorrentFreaka ustvrdili da DuckDuckGo više ne prikazuje u rezultatima pretraga piratske web stranice kao The Pirate Bay, 1337x i Fmovies.

"Pokušajte pronaći bilo što s njihovih domena i ostat ćete pratnih ruku", kažu u TorrenFreaku.

Ni stranice za streamanje i kopiranje streamova, kao što su Flixtor i 2conv pak nisu davale nikakve rezultate prilikom pretraživanja, dok su druge piratske mreže, kao što je RarBG, mogle prikazati samo jedan rezultat umjesto stotina tisuća.

Korisnike je zabrinuo još jedan detalj, nestanak stranice koja nudi alat za preuzimanje videa - YouTube-dl. Ni nje nema među rezultatima na DuckDuckGo, unatoč nedavnim dokazivanjima njegove zakonitosti. Naime, dok je RIAA prikazao YouTube-dl kao alat za piratstvo, Electronic Frontier Foundation, GitHub i drugi otkrili su da ne kopira materijal zaštićen DRM-om, čime je priča završila u korist kreatora alata, no ponajveća tražilica to zanemaruje. Ili ne?

"Imali smo problema i riješili ih, sad je sve kako treba u rezultatima pretraga", priopćili su iz DuckDuckGo i time cijelu ovu priču stavili po strani jer moguće je pronaći apsolutno sve navedeno, samo što se kroz pretrage ne garantira točna adresa tih stranica s obzirom da često mijenjaju domene.

Nije čudno da se ovako nešto dogodilo u očitom pokušaju ograničavanja pristupa takvim stranicama preko tražilice. To je zbog straha od potencijalnih tužbi za kršenje autorskih prava. Naime, one mogu ići toliko daleko da čak pozivaju na odgovornost i internetske tražilice zbog postupaka korisnika, što je apsurdno, ali u očima oštećenika i zakona očito i ne.

DuckDuckGo je iz tog razloga uklonio prečace piratskih web stranica iz svojih pretraga još 2018., a u smjeru smanjenja i potpunog izostanka piratskih web stranica također idu Google i Microsoftov Bing.

Još iz kategorije

Microsoft upozorava na XorDdos malware koji cilja Linux uređaje

Microsoft upozorava na XorDdos malware koji cilja Linux uređaje

30.06.2022.

Linuxov botnet malware poznat kao XorDdos porastao je u aktivnosti za 254 posto tijekom posljednjih šest mjeseci, prema najnovijem istraživanju Microsofta.

Aircash na europskoj konferencija o digitalnim plaćanjima koja je pokazala smjer razvoja industrije

Aircash na europskoj konferencija o digitalnim plaćanjima koja je pokazala smjer razvoja industrije

29.06.2022.

Vodeće udruženje za digitalna plaćanja u EU (The European Digital Payments Industry Alliance – EDPIA) jučer poslijepodne u Bruxellesu je na konferenciji Transformacija digitalnih plaćanja: Bolji uvjeti za građane (Payments Transformed: A Better Deal for Citizens) okupilo najvažnije predstavnike financijske industrije i europskih krovnih politika s ciljem razvoja jedinstvenog tržišta digitalnih plaćanja na razini cijele Europske Unije.

Hrvatski CERT povećao pripravnost na kibernetičke napade

Hrvatski CERT povećao pripravnost na kibernetičke napade

29.06.2022.

Povodom završetka projekta „Grow2CERT - Povećanje zrelosti Nacionalnog CERT-a za čvršću suradnju u zajednici kibernetičke sigurnosti“ CARNET-ov Nacionalni CERT - odjel za prevenciju i zaštitu od računalnih ugroza sigurnosti javnih informacijskih sustava u Republici Hrvatskoj, predstavio je rezultate projektnih aktivnosti provedenih od listopada 2019. godine.