Društvene mreže su krivac za vašu depresiju i usamljenost

Društvene mreže su krivac za vašu depresiju i usamljenost

Foto: Fotolia

Američko sveučilište Pennsylvania dokazalo je da ukoliko se korištenje društvenih mreža svede na svega deset minuta dnevno, smanjuju se depresija i osjećaj usamljenosti. Naime, dokazali su da upravo depresija i usamljenost jesu u korelaciji s korištenjem društvenih mreža pa je rješenje za bolje mentalno stanje manje ih koristiti. Ili ih se potpuno odreći. Samo, u današnje vrijeme tako nešto iznimno je teško, ako je uopće i moguće, tako da istraživanju u kojem se sve ovo dokazalo treba pristupiti ozbiljno te raditi na rješenjima kako bi se pomoglo ljudima.

Samo istraživanje provedeno je na 143 studenta i uz pitanja na koja su odgovarali, pratilo se i koliko koriste društvene mreže. Pokazalo se i dokazalo da je veza između navedenih psihičkih stanja u i društvenih mreža iznimno je jaka. Oni koji rijetko borave na nekoj od društvenih mreža, stabilne su osobe bez nekih odstupanja u ponašanju, no oni koji svakodnevno satima koriste društvene mreže depresivniji su i imaju osjećaj da su usamljeni.

Iako uzorak nije potpuno reprezentativan, ovo istraživanje je iznimno bitno, no ne odgovara u potpunosti na pitanje jesu li osobe kod kojih se javljaju depresija i tjeskoba takve otprije pa popunjavaju "rupu", i padnu u nju s vremenom, ili je riječ o osobama koje nisu imale izražene osjećaje te vrste i oni se pojave s korištenjem društvenih mreža.

Ali, istraživanje je upravo zato zanimljivo i korisno, ljudi bi bez društvenih mreža možda lakše prikrili sve te osjećaje koji ih muče, a koji se mogu s vremenom pretvoriti u nešto puno ozbiljnije. Zato je jako korisno što se stručnjaci bave ovom tematikom posljednjih godina, ali još uvijek moramo dočekati kad će stići konkretnija rješenja, koja bi pomogla onima u problemima. Jer, svakako nije rješenje smanjiti korištenje društvenih mreža na deset minuta dnevno, to je samo bijeg od problema...

Još iz kategorije

Python pretekao Javu

Python pretekao Javu

25.04.2019. komentiraj

Programski jezik Python posljednje tri do četiri godine bilježi iznimnu popularnost kod developera i prema podacima koje nudi SlashData, provedenima uz pomoć praćenja navika kod 20 tisuća developera diljem svijeta, taj se trend nastavio i u ovom trenutku nadmašena je čak i Java!

Facebook kao običan tekst čuvao i lozinke stotina milijuna korisnika Instagrama

Facebook kao običan tekst čuvao i lozinke stotina milijuna korisnika Instagrama

25.04.2019. komentiraj

Facebook se doveo u neugodnu situaciju kad je krajem prošlog mjeseca priznao da se stotine milijuna lozinki njegovih korisnika nalazi u običnom tekstualnom obliku, da bi sad sredinom travnja priznao identičnu stvar za Instagram! A sve to pohranjeno je unutar internih sustava, što znači da su u teoriji zaposlenici s pristupom tim lozinkama mogli ući na bilo koji korisnički profil.

Važnost sigurnosti i znanja o njoj

Važnost sigurnosti i znanja o njoj

23.04.2019. komentiraj

Sigurnost je svakako tema koja je danas ključna i o kojoj se u posljednje vrijeme više govori i to se prije svega odnosi na dostupnost informacija svima, a upravo se o tome razgovaralo i na MWC19 u Barceloni. Sasvim je jasno da to s jedne strane ukazuje i na činjenicu kako problemi postoje jer se o njima često govori, ali i s druge strane da opća svjesnost o sigurnosti u modernom internetsko ITevskom svijetu polako zaživljava na općeprihvaćen način. O tome smo razgovarali sa Sergeyom Kravchenkom iz Kaspersky Laba.