Dorsey: Internet će jednog dana imati svoju vlastitu kriptovalutu

Dorsey: Internet će jednog dana imati svoju vlastitu kriptovalutu

Foto: DepositPhotos

Ako počnete koristiti kriptovalute daleko više u budućnosti, možda ćete na tome zahvaliti Jacku Dorseyju, izvršnom direktoru (CEO) Twittera i Squarea. Naime, na konferenciji Consensus blockchain u New Yorku iskazao je neskriveno oduševljenje bitcoinom i prognozirao da će kroz neko vrijeme internet imati svoju nativnu kriptovalutu.

"Nemojmo čekati da se to dogodi, pomognimo da se dogodi! Ne znam hoće li to biti bitcoin, ali nadam se da hoće", poručio je s govornice Dorsey.

Naime, oduševljenje bitcoinom nije slučajno, Dorsey ga je na Squareu omogućio za trgovinu još 2014. godine, ali potom i odustao od te ideje jer je premalo korisnika tu mogućnost koristilo. Ipak, nije odustao od bitcoina pa je tako Square sa siječnjem ove godine kroz Cash aplikaciju omogućio trgovinu bitcoinom.

Upravo ta promjena govori o aktualnom problemu bitcoina. Većina ljudi ipak ne želi kupovati njime već će ga ili čuvati ili preprodavati za tradicionalan novac. Dorsey tako nešto želi promijeniti, trudi se da krene istinska trgovina korištenjem kriptovaluta, da se stekne navika protoka tog digitalnog novca i da se on raširi. Ovako je kao zlato, čuva se i prodaje samo kad se to najviše isplati. I obrnuto. Odnosno, kupuje se ili prodaje ovisno o financijskoj situaciji određene osobe u određenom trenutku.

Svejedno, strpljiv je Dorsey i prilagodio se situaciji pa je tako Sqaure samo u prvom kvartalu ove godine prodao bitcoina u vrijednosti od 34,1 milijuna američkih dolara. Samo, istovremeno je morao potrošiti 33,9 milijuna dolara kako bi kupio tu kriptovalutu, što znači da je zarada tek 200 tisuća dolara. Da bi krenulo na bolje ipak će trebati mnogo strpljenja, no Dorsey je spreman na to jer ima viziju kako će svijet uskoro izgledati.

Prema njemu, na internetu će se polako početi prestati koristiti tradicionalnim valutama, a sve će zamijeniti kriptovalute. S obzirom da ima mnogo bitcoina i barata njime, Dorsey bio najviše volio da on bude "broj jedan" kad se radi o trgovanju.

Još iz kategorije

Digitalna pismenost – nezaobilazni uvjet za budućnost

Digitalna pismenost – nezaobilazni uvjet za budućnost

18.01.2019. komentiraj

Prema DESI analizi  za 2018. godinu, koju provodi Europska komisija i koja prati evoluciju digitalne kompetitivnosti članica EU, Hrvatska se nalazi pri samom dnu ljestvice. Istovremeno Hrvatska je druga na ljestvici EU zemalja u kojoj se vijesti radije čitaju u online izdanju. Međutim ono što je zabrinjavajuće je da u Hrvatskoj svaka druga osoba ne posjeduje odgovarajuća digitalna znanja i vještine kojima stvara kompetitivnu vrijednost na tržištu rada.

GitHub Free sada nudi neograničenu količinu privatnih repozitorija

GitHub Free sada nudi neograničenu količinu privatnih repozitorija

14.01.2019. komentiraj

Microsoft je novu godinu započeo s praskom i omogućio svima besplatno kreiranje repozitorija na GitHubu, što će i one tvrdokorne približiti platformi kojoj su možda okrenuli leđa kad je u lipnju prošle godine za 7,5 milijardi američkih dolara prodana Microsoftu. A nije ni to sve, broj repozitorija je neograničen i sve besplatno!

Probijen password manager Blur, ukradeni podaci od 2,4 milijuna korisnika

Probijen password manager Blur, ukradeni podaci od 2,4 milijuna korisnika

12.01.2019. komentiraj

Kompanija Abine, koja stoji iza Blur upravljača lozinkama i DeleteMe online uslugom za zaštitu privatnosti, objavila je da se suočila s probojem koji je utjecao na oko 2,4 milijuna korisnika. Nezgodna situacija zbila se 13. prosinca prošle godine i odmah je uslijedila reakcija, no javnost je za sve doznala tek s početkom godine.