Diljem Europe hakirana superračunala i upogonjena za rudarenje kriptovaluta

Diljem Europe hakirana superračunala i upogonjena za rudarenje kriptovaluta

Foto: Pixabay

Hakeri su uspjeli hakirati super računala diljem Europe i to djeluje kao najveće postignuće u svijetu kibernetičkog kriminala jer djelovalo je kao da te moćne uređaje ipak nije lako, ili uopće, moguće hakirati. Ali, dogodilo se. I to za potrebe rudarenja kriptovaluta.

Zapravo, tako nešto je "sveti gral" svakog hakera s obzirom da super računala posjeduju moć koja je u tisućama puta iznad one koju posjeduju kućna računala, ma koliko god bila moćna. Nažalost po hakere, rudarenje nije predugo potrajalo i računala su ugašena te "maknuta s mreže", ali dokazano je da su ranjiva.

Ukupno je riječ o njih desetak i to u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Španjolskoj. Hakeri su pritom učinili identičnu vrstu napada - iskoristili szu SSH (Secure Shell) konekciju kojom se akademici na daljinu prijavljuju u sustav. Ukratko, hakeri su došli do podataka jednog od akademika i na taj način "upali" u sustav.

Dakle, ponovno je ljudski faktor odgovoran za propust, ali radi se na ispravljanju ranjivosti i podiže se razina svijesti kod svih koji pristupaju super računalima. Naravno, sad će hakeri diljem svijeta pokušati učiniti isto, bilo iz želje da se okoriste u financijskom smislu, bilo da se proslave jer su postigli nešto toliko veliko.

A zašto je to toliko veliko, može se zaključiti prema samim brojkama... Naime, performanse su im iznimne, mjere se u petaflopsima, ali to može biti nejasno. Dakle, FLOP znači "floating point operations per second" te je mjerna jedinica koja se koristi pri mjerenju brzine procesora. Jedan FLOPS označava jednu matematičku operaciju sa pomičnim zarezom (eng. floating point) u sekundi, iliti jednostavnijim rječnikom, flops je oznaka za jednu instrukciju u jednoj sekundi vremena.

Jedan petaflop odgovara brzini od bilijardu kalkulacija u sekundi ili 10^15. Primjerice, standardna kućna računala mogu obraditi oko pet do sto gigaflopsa u sekundi, što znači da su tisuću puta slabija od najmoćnijeg računala na svijetu. Cijene tih "monstruma" kreću se u desecima i stotinama milijuna američkih dolara...

Još iz kategorije

Proglašenje pobjedničkih radova ovogodišnjeg EDIT CodeSchool-a

Proglašenje pobjedničkih radova ovogodišnjeg EDIT CodeSchool-a

01.07.2020. komentiraj

Vrijeme pandemije korona virusa, uz sve restriktivne mjere koje nam ono donosi, posebno je, između ostalim, teško palo i onim najranjivijima – djeci. Konkretno učenicima. Nesigurnosti vezane ne samo za njihov svijet već i svijet njihovih roditelja im sigurno nisu bile od pomoći prilikom savladavanja gradiva u „novom normalnom“, odnosno online nastavi.

Bečka knjižnica otvorila digitalnu čitaonicu želja

Bečka knjižnica otvorila digitalnu čitaonicu želja

01.07.2020. komentiraj

Mjere zatvaranja koje su donesene uslijed pandemije koronavirusa jasno su pokazale koliko je važan razvoj digitalizacije. Stoga je i Bečka knjižnica, koja se nalazi u bečkoj gradskoj vijećnici, i nakon popuštanja mjera za borbu protiv trenutne pandemije odlučila nastaviti digitalizaciju svoje knjižnične građe – prvenstveno s namjerom da austrijskim znanstvenicama i znanstvenicima omogući online pristup dokumentima koji su im potrebni za njihova istraživanja.

Nova online platforma za TV profesionalce kreće u kolovozu

Nova online platforma za TV profesionalce kreće u kolovozu

30.06.2020. komentiraj

Nova online platforma za profesionalce iz TV industrije, NEM Network, kreće s aktivnostima 19. kolovoza 2020. godine. Online ekstenzija omiljenih NEM-a Dubrovnik i NEM-a Zagreb osmišljena je kao njihovo virtualno izdanje koje obuhvaća sve postojeće elemente događanja i zadovoljava interese svih aktera TV industrije. Kao i na NEM događanjima, na NEM Network platformi moći će se čuti rasprave, ali i razgovarati s vodećim stručnjacima o najnovijim trendovima u TV industriji, družiti se s potencijalnim poslovnim partnerima, prezentirati tvrtku ili proizvode ciljanoj skupini i gledati najnovije sadržaje na ekskluzivnim screeninzima.