Digitalizacija pristupa pravdi će koristiti građanima i tvrtkama

Digitalizacija pristupa pravdi će koristiti građanima i tvrtkama

Foto: DepositPhotos

Pregovarači Europskog parlamenta i Vijeća postigli sporazum o pristupu pravdi na brži, jeftiniji i korisniji način za građane i tvrtke EU i to kroz digitalizaciju. Veća pravna sigurnost, u kombinaciji s jednostavnim i digitaliziranim postupcima, potaknut će pojedince i poduzeća da sudjeluju u prekograničnim transakcijama, čime će se ojačati trgovina unutar EU-a, a time i funkcioniranje unutarnjeg tržišta.

Dvije zakonske regulative u pregovorima između dva zakonodavca Europske unije, odnosno o prikupljanju dokaza i uručivanju dokumenata, imaju za cilj učinkovitost pravosudne prekogranične suradnje između nacionalnih sudova kroz digitalizaciju u građanskim i trgovačkim stvarima.

„Odredbe koje smo usvojili imat će stvarni utjecaj na svakodnevni život europskih građana. Zahtjevi za uzimanje dokaza dostavit će se izravno, brzo i pouzdano između sudova država članica, istovremeno potičući uporabu videokonferencija. To će europskim građanima uštedjeti i vrijeme i novac“, objašnjava Emil Radev (EPP, BG), izvjestitelj za suradnju sudova.

„Ovaj sporazum predstavlja korak naprijed u europskom pravosudnom području u građanskim stvarima, temeljen na načelima uzajamnog povjerenja i međusobnog priznavanja presuda. Uklanja upravne prepreke i nudi pravnu sigurnost građanima i tvrtkama da dokumenti imaju iste pravne učinke na bilo kojem sudu u EU-u. To nije bio lak zadatak, s obzirom na mnoštvo pravnih sustava i tradicija koje koegzistiraju u EU“, objašnjava izvjestitelj Franco Roberti (S&D, IT) za dostavu sudskih i vanparničnih isprava u građanskim ili trgovačkim stvarima.

Sudovi će moći elektronički razmjenjivati dokumente : izmjenama oba propisa uspostavlja se decentralizirani informacijski sustav koji će omogućiti bržu, sigurniju i učinkovitiju razmjenu dokumenata između država članica, stvorit že se decentralizirani informacijski sustav bit će sastavljena od nacionalnih, interoperabilnih informacijskih sustava, bez uključivanja bilo koje institucije EU-a.

Bit će važna zaštita podataka i tako će se podaci čuvati strogo povjerljivo, a osobni podaci i privatnost bit će zaštićeni prilikom prijenosa dokumenata i poduzimanja dokaza; osobni podaci koji se za određeni slučaj smatraju irelevantnim bit će promptno izbrisani.

Povećana upotreba komunikacije na daljinu i to uz upotrebu moderne komunikacijske tehnologije, poput videokonferencija, koje mogu smanjiti troškove i pomoći bržem uzimanju dokaza, koristit će se na odgovarajući način i uz pristanak osobe koja će biti saslušana.

Još iz kategorije

Počela je online nastava uz CARNET-ove e-Škole digitalne sadržaje

Počela je online nastava uz CARNET-ove e-Škole digitalne sadržaje

20.01.2021. komentiraj

Da neki predmeti poput fizike i matematike ne moraju uvijek biti teški i nerazumljivi dokazuju e-Škole digitalni sadržaji. Izrađeni su kako bi učenicima i nastavnicima olakšali učenje i poučavanje te ga učinili zanimljivijim i kreativnijim.

Aplikacije za društvene mreže najpopularnije među Hrvatima, sve više ih kupuje online

Aplikacije za društvene mreže najpopularnije među Hrvatima, sve više ih kupuje online

18.01.2021. komentiraj

Hrvati svoje pametne telefone najviše upotrebljavaju za slanje poruka i pretraživanje interneta, dok 67,4 % njih koristi aplikacije za online kupovinu. Rezultati su to istraživanja koje je Huawei proveo na uzorku od preko 800 ispitanika iz cijele zemlje. Internetsko bankarstvo koristi tri četvrtine ispitanika, dok aplikacije za dating i klađenje koristi gotovo svaki deseti ispitanik.

Viber oštro protiv WhatsAppa nakon promjena politika privatnosti

Viber oštro protiv WhatsAppa nakon promjena politika privatnosti

18.01.2021. komentiraj

Viber je izrazio svoje ogorčenje najnovijom verzijom WhatsAppove politike privatnosti. Iako su korisnici WhatsAppa dosad imali pravo izbora i aplikaciji mogli zabraniti dijeljenje njihovog broja mobitela s Facebookom, to će ubuduće biti obavezno. Korisnici moraju pristati na nove uvjete u roku od 30 dana ili više neće moći koristiti svoje račune.