Digitalizacija pristupa pravdi će koristiti građanima i tvrtkama

Digitalizacija pristupa pravdi će koristiti građanima i tvrtkama

Foto: DepositPhotos

Pregovarači Europskog parlamenta i Vijeća postigli sporazum o pristupu pravdi na brži, jeftiniji i korisniji način za građane i tvrtke EU i to kroz digitalizaciju. Veća pravna sigurnost, u kombinaciji s jednostavnim i digitaliziranim postupcima, potaknut će pojedince i poduzeća da sudjeluju u prekograničnim transakcijama, čime će se ojačati trgovina unutar EU-a, a time i funkcioniranje unutarnjeg tržišta.

Dvije zakonske regulative u pregovorima između dva zakonodavca Europske unije, odnosno o prikupljanju dokaza i uručivanju dokumenata, imaju za cilj učinkovitost pravosudne prekogranične suradnje između nacionalnih sudova kroz digitalizaciju u građanskim i trgovačkim stvarima.

„Odredbe koje smo usvojili imat će stvarni utjecaj na svakodnevni život europskih građana. Zahtjevi za uzimanje dokaza dostavit će se izravno, brzo i pouzdano između sudova država članica, istovremeno potičući uporabu videokonferencija. To će europskim građanima uštedjeti i vrijeme i novac“, objašnjava Emil Radev (EPP, BG), izvjestitelj za suradnju sudova.

„Ovaj sporazum predstavlja korak naprijed u europskom pravosudnom području u građanskim stvarima, temeljen na načelima uzajamnog povjerenja i međusobnog priznavanja presuda. Uklanja upravne prepreke i nudi pravnu sigurnost građanima i tvrtkama da dokumenti imaju iste pravne učinke na bilo kojem sudu u EU-u. To nije bio lak zadatak, s obzirom na mnoštvo pravnih sustava i tradicija koje koegzistiraju u EU“, objašnjava izvjestitelj Franco Roberti (S&D, IT) za dostavu sudskih i vanparničnih isprava u građanskim ili trgovačkim stvarima.

Sudovi će moći elektronički razmjenjivati dokumente : izmjenama oba propisa uspostavlja se decentralizirani informacijski sustav koji će omogućiti bržu, sigurniju i učinkovitiju razmjenu dokumenata između država članica, stvorit že se decentralizirani informacijski sustav bit će sastavljena od nacionalnih, interoperabilnih informacijskih sustava, bez uključivanja bilo koje institucije EU-a.

Bit će važna zaštita podataka i tako će se podaci čuvati strogo povjerljivo, a osobni podaci i privatnost bit će zaštićeni prilikom prijenosa dokumenata i poduzimanja dokaza; osobni podaci koji se za određeni slučaj smatraju irelevantnim bit će promptno izbrisani.

Povećana upotreba komunikacije na daljinu i to uz upotrebu moderne komunikacijske tehnologije, poput videokonferencija, koje mogu smanjiti troškove i pomoći bržem uzimanju dokaza, koristit će se na odgovarajući način i uz pristanak osobe koja će biti saslušana.

Još iz kategorije

Uber širi Connect uslugu dostave paketa na tri nova grada na obali i to Dubrovnik, Rijeku i Zadar

Uber širi Connect uslugu dostave paketa na tri nova grada na obali i to Dubrovnik, Rijeku i Zadar

03.08.2020. komentiraj

Mjesec dana nakon što je Uber korisnicima u Splitu i Zagrebu predstavio uslugu dostave paketa, pozitivne reakcije korisnika i velika potražnja za dostavom kompaniju su motivirale da uslugu proširi na tri nova grada na obali. Uber Connect tako je od danas dostupan u Dubrovniku, Rijeci, Splitu, Zadru i Zagrebu. Riječ je o pristupačnoj usluzi dostave pošiljki težine do 20 kg isti dan, a koju je moguće naručiti izravno kroz Uber aplikaciju. Kroz Uber Connect mogu se slati paketi koji stanu u prtljažnik srednje velikog automobila, do vrijednosti 750 kuna.

Brojne uštede za 200.000 korisnika besplatne PayDo aplikacije

Brojne uštede za 200.000 korisnika besplatne PayDo aplikacije

03.08.2020. komentiraj

Posljednjih mjeseci zbog koronavirusa zabilježen je pad prodaje parkirališnih karata, ali povratkom u novo normalno te zahvaljujući dolasku stranih turista, u srpnju i kolovozu u Hrvatskoj je zabilježen znatan oporavka ovog sektora. Točnije, trenutno najpopularnija hrvatska aplikacija za parkiranje PayDo obara rekorde te u se u ovom trenutku približava brojci od 200.000 korisnika, aktivna je u 77 hrvatskih gradova, u potpunosti besplatna te s nacionalnom pokrivenosti jamči dostupnost usluge na gotovo svakom koraku.

Koliko su sigurni internet preglednici?

Koliko su sigurni internet preglednici?

29.07.2020. komentiraj

Internetski preglednici često se na tržištu pokušavaju izdvojiti po brzini, utrošku energije i dodacima koje nude korisnicima, ali iznimno bitna stavka svakako je i sigurnost. Kako bi imali bolji uvid u to koliko su browseri sigurni, pobrinuo se kroz istraživanje NSS Labs.