Devedesete su bile iznimno značajno tehnološko deseteljeće

Devedesete su bile iznimno značajno tehnološko deseteljeće

Foto: Fotolia

Tehnologija napreduje nevjerojatnom brzinom i to je najbolje prikazati retrospektivom. No, da se ne vraćamo predaleko u prošlost, dovoljno je „zakoračiti“ u devedesete godine prošlog stoljeća, kad se toliko toga dogodilo i stvorilo temelje za nevjerojatan rast u 21. stoljeću, kojem svjedočimo i dalje.

1990. godina: World Wide Web (WWW), prvi internetski preglednik, Windows 3.0

Bez daljnjeg, možda je najveći izum unazad 50, stotinu i više godina web. Spojio je cijeli svijet, omogućio nam sve na dlanu i kad je stigao prvi internetski preglednik, sve je nekako dobilo smisao jer napokon se i prosječni korisnik mogao služiti internetom bez obzira na to koji operativni sustav ili računalo ima. Taj se browser isprva zvao WordlWideWeb, ali da bi se izbjegle nejasnoće, promijenio je ime u Nexus.

Iako Windows 3.0 nije toliki tehnološki pomak, bitan je zbog činjenice da se Microsoft njime napokon nametnuo Macintoshu, svijetu je predstavio Program Manager i File Manager. Bio je to prvi iskorak u ono što slijedi kad su operativni sustavi u pitanju.

1991. godina: Linux, prva web stranica i mnoštvo toga

Istinski ulazak u desetljeće, posljednje u 20. stoljeću, bilo je popraćeno brojnim tehnološkim novotarijama. Iako se Linux kao alternativa Appleu i Microsoftu, ali i svemu što se protivili open source softveru, nameće sam po sebi, treba spomenuti i da je CERN napravio prvu web stranicu. Velike su to stvari, nešto veće od pojave prvog antivirusa (Symantecov Norton) ili skenera u boji, ali i prvih prijenosnih računala, poznatijih kao notebookovi.

1992. godina: SMS

Iako je SMS kao koncept postojao mnogo prije, prva poruka koja je poslana jest ona 3. prosinca 1992., kad je Neil Papworth poslao Richardu Jarvisu na njegov Vodafone Orbitel 901 poruku sadržaja "Sretan Božić".

1993. godina: Mosaic internetski preglednik, igra DOOM

Iako nije prvi na tržištu, Mosaic je prvi koji je uspio prikazivati fotografije, što je bio izniman korak prema naprijed. Kasnije je Mosaic postao Netscape i otprilike godinu dana dominirao tržištem internetskih preglednika. Ali, mnogi neće pamtiti 1993. po Mosaicu nego Doomu, pucačini koja je promijenila svijet videoigara i donijela istinsku revoluciju. Igrala se iz prvog lica, nudila je mnoštvo uzbuđenja, ozbiljnost i grafiku kakva još nije viđena.

1994. godina: osnovan je Amazon, nastao je PlayStation, oglašavanje putem bannera i PHP

Kakva godina... Teško je procijeniti što izaziva više uzbuđenja. No, ako gledamo realno, Amazon je tek posljednjih desetak godina istinski velikan na svjetskoj sceni i 1994. je više značajna u smislu onoga što će nastati nekih 15 godina kasnije, a ne u smislu da je Amazon bio sjajno mjesto za nabavku knjiga koje će dolaziti poštom. Ali, zato su PlayStation, PHP i oglašavanje putem bannera brzo osvojili svijet i još uvijek su tu.

1995. godina: Windows 95 i Internet Explorer

Svaki operativni sustav mogao se jednostavno nakloniti i samog sebe zaključati u prošlosti pojavom Windows 95, iskoraka kakav nije viđen dotad. Toliko je bio napredan da bi i današnji korisnici bez problema znali kako ga koristiti. Jer, temelj je svega na čemu radimo. Internet Explorer je donekle također temelj, ali i veliki zbroj grešaka na kojima se mnogo naučilo.

1996. godina: PalmPilot Personal, USB, IPv6

Pa, iako nije zaživio previše, svjedočili smo temelju za pametne telefone i samm time teško je zanemariti njegov utjecaj, ideju, značaj! Što se tiče USB-a... Dovoljno je pogledati oko sebe, sigurno imamo nekoliko uređaja koji se vežu uz USB i 1996. je samim time bila početak za nešto veliko. Kao i u slučaju IPv6, koji je najnoviji internetski protokol. Dakle, čekao je svoj red dvadesetak godina, ali temelji su davno postavljeni pa je i tranzicija vrlo jednostavna.

1997. godina: Steve Jobs se vratio u Apple, osnovan je Netflix

Uistinu godina za pamćenje. Jobs je nakon više od desetljeća izbivanja stigao prepun ideja u svoj Apple i iz pepela ga postavio u ono što je danas. No, tek će uistinu s iPodom početkom 21. stoljeća krenuti taj uzlet koji je postavio Apple na sami vrh. Kao što će tek dvadesetak godina od osnutka Netflix zauzeti vrh dok govorimo o streamingu video sadržaja. U samom početku bio je usluga vezana uz slanje VHS ili DVD filmova na kućne adrese.

1998. godina: Osnovan je Google

Ništa u 1998. nije toliko bitno, pa ni jedan od najomiljenijih operativnih sustava Windows 98, kao ni prvi iMac ikad. Ne, Google je promijenio svijet na toliko načina od prvog dana kad je nastao da se u 1998. ipak ništa drugo nema smisla svrstavati.

1999. godina: Apple AirPort i Blackberry

Iako je riječ po postojećoj tehnologiji, Apple je ipak uspio napraviti nešto dotad nezamislivo, omogućiti pristup internetu bez potrebe spajanja kabla u računalo. Treba znati, tad nije postojao Wi-Fi i AirPort je bio temelj da on nastane jer se pokazalo da je takva tehnologija moguća. Što se BlackBerryja tiče, on je potvrdio da na mobilnom uređaju možemo raditi što i na računalu. Sljedećih će osam do devet godina biti istinski hit, sve dok ga iPhone ne otpuše sa scene.

Još iz kategorije

The Pirate Bay uklanja oglase u zamjenu za rudarenje kriptovalute Monero

The Pirate Bay uklanja oglase u zamjenu za rudarenje kriptovalute Monero

15.07.2018. komentiraj

Ozloglašeni The Pirate Bay postat će velikim korporacijama s tržišta zabavne industrije dodatno omražen jer postaje transparentan u jednoj stavci - ostvarivanju prihoda od strane svojih posjetitelja. Naime, odsad svake od njih dočekuje upozorenje koje kaže da ukoliko nastave dalje, njihovo će računalo biti iskorišteno za rudarenje kriptovalute Monero (XMR).

Pametni zvučnici sve više zamjenjuju radio, TV, tablete i novine

Pametni zvučnici sve više zamjenjuju radio, TV, tablete i novine

12.07.2018. komentiraj

Pametni zvučnici veliki su hit na američkom tržištu, a polako i širem svjetskom, što se može zahvaliti Amazonu i njegovoj Alexi koja se nalaci u Echo uređajima. No, u cijeloj toj lijepoj priči iza kulisa odigrava se jedna tužnija, koja pokazuje da su tradicionalni radio prijamnici na gubitku i polako nestaju iz američkih domova.

Do 2022. bit će 50 milijardi IoT uređaja

Do 2022. bit će 50 milijardi IoT uređaja

11.07.2018. komentiraj

Internet stvari (IoT) i dalje zaokupljaju misli uključenih u svijet tehnologije, a prema novim prognozama Juniper Researcha, vjeruje se da će do 2022. godine biti 50 milijardi umreženih uređaja diljem svijeta, što je rast od 140 posto u odnosu na situaciju koju imamo u ovom trenutku.