Devedesete su bile iznimno značajno tehnološko deseteljeće

Devedesete su bile iznimno značajno tehnološko deseteljeće

Foto: Fotolia

Tehnologija napreduje nevjerojatnom brzinom i to je najbolje prikazati retrospektivom. No, da se ne vraćamo predaleko u prošlost, dovoljno je „zakoračiti“ u devedesete godine prošlog stoljeća, kad se toliko toga dogodilo i stvorilo temelje za nevjerojatan rast u 21. stoljeću, kojem svjedočimo i dalje.

1990. godina: World Wide Web (WWW), prvi internetski preglednik, Windows 3.0

Bez daljnjeg, možda je najveći izum unazad 50, stotinu i više godina web. Spojio je cijeli svijet, omogućio nam sve na dlanu i kad je stigao prvi internetski preglednik, sve je nekako dobilo smisao jer napokon se i prosječni korisnik mogao služiti internetom bez obzira na to koji operativni sustav ili računalo ima. Taj se browser isprva zvao WordlWideWeb, ali da bi se izbjegle nejasnoće, promijenio je ime u Nexus.

Iako Windows 3.0 nije toliki tehnološki pomak, bitan je zbog činjenice da se Microsoft njime napokon nametnuo Macintoshu, svijetu je predstavio Program Manager i File Manager. Bio je to prvi iskorak u ono što slijedi kad su operativni sustavi u pitanju.

1991. godina: Linux, prva web stranica i mnoštvo toga

Istinski ulazak u desetljeće, posljednje u 20. stoljeću, bilo je popraćeno brojnim tehnološkim novotarijama. Iako se Linux kao alternativa Appleu i Microsoftu, ali i svemu što se protivili open source softveru, nameće sam po sebi, treba spomenuti i da je CERN napravio prvu web stranicu. Velike su to stvari, nešto veće od pojave prvog antivirusa (Symantecov Norton) ili skenera u boji, ali i prvih prijenosnih računala, poznatijih kao notebookovi.

1992. godina: SMS

Iako je SMS kao koncept postojao mnogo prije, prva poruka koja je poslana jest ona 3. prosinca 1992., kad je Neil Papworth poslao Richardu Jarvisu na njegov Vodafone Orbitel 901 poruku sadržaja "Sretan Božić".

1993. godina: Mosaic internetski preglednik, igra DOOM

Iako nije prvi na tržištu, Mosaic je prvi koji je uspio prikazivati fotografije, što je bio izniman korak prema naprijed. Kasnije je Mosaic postao Netscape i otprilike godinu dana dominirao tržištem internetskih preglednika. Ali, mnogi neće pamtiti 1993. po Mosaicu nego Doomu, pucačini koja je promijenila svijet videoigara i donijela istinsku revoluciju. Igrala se iz prvog lica, nudila je mnoštvo uzbuđenja, ozbiljnost i grafiku kakva još nije viđena.

1994. godina: osnovan je Amazon, nastao je PlayStation, oglašavanje putem bannera i PHP

Kakva godina... Teško je procijeniti što izaziva više uzbuđenja. No, ako gledamo realno, Amazon je tek posljednjih desetak godina istinski velikan na svjetskoj sceni i 1994. je više značajna u smislu onoga što će nastati nekih 15 godina kasnije, a ne u smislu da je Amazon bio sjajno mjesto za nabavku knjiga koje će dolaziti poštom. Ali, zato su PlayStation, PHP i oglašavanje putem bannera brzo osvojili svijet i još uvijek su tu.

1995. godina: Windows 95 i Internet Explorer

Svaki operativni sustav mogao se jednostavno nakloniti i samog sebe zaključati u prošlosti pojavom Windows 95, iskoraka kakav nije viđen dotad. Toliko je bio napredan da bi i današnji korisnici bez problema znali kako ga koristiti. Jer, temelj je svega na čemu radimo. Internet Explorer je donekle također temelj, ali i veliki zbroj grešaka na kojima se mnogo naučilo.

1996. godina: PalmPilot Personal, USB, IPv6

Pa, iako nije zaživio previše, svjedočili smo temelju za pametne telefone i samm time teško je zanemariti njegov utjecaj, ideju, značaj! Što se tiče USB-a... Dovoljno je pogledati oko sebe, sigurno imamo nekoliko uređaja koji se vežu uz USB i 1996. je samim time bila početak za nešto veliko. Kao i u slučaju IPv6, koji je najnoviji internetski protokol. Dakle, čekao je svoj red dvadesetak godina, ali temelji su davno postavljeni pa je i tranzicija vrlo jednostavna.

1997. godina: Steve Jobs se vratio u Apple, osnovan je Netflix

Uistinu godina za pamćenje. Jobs je nakon više od desetljeća izbivanja stigao prepun ideja u svoj Apple i iz pepela ga postavio u ono što je danas. No, tek će uistinu s iPodom početkom 21. stoljeća krenuti taj uzlet koji je postavio Apple na sami vrh. Kao što će tek dvadesetak godina od osnutka Netflix zauzeti vrh dok govorimo o streamingu video sadržaja. U samom početku bio je usluga vezana uz slanje VHS ili DVD filmova na kućne adrese.

1998. godina: Osnovan je Google

Ništa u 1998. nije toliko bitno, pa ni jedan od najomiljenijih operativnih sustava Windows 98, kao ni prvi iMac ikad. Ne, Google je promijenio svijet na toliko načina od prvog dana kad je nastao da se u 1998. ipak ništa drugo nema smisla svrstavati.

1999. godina: Apple AirPort i Blackberry

Iako je riječ po postojećoj tehnologiji, Apple je ipak uspio napraviti nešto dotad nezamislivo, omogućiti pristup internetu bez potrebe spajanja kabla u računalo. Treba znati, tad nije postojao Wi-Fi i AirPort je bio temelj da on nastane jer se pokazalo da je takva tehnologija moguća. Što se BlackBerryja tiče, on je potvrdio da na mobilnom uređaju možemo raditi što i na računalu. Sljedećih će osam do devet godina biti istinski hit, sve dok ga iPhone ne otpuše sa scene.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Internet u brojkama

INFOGRAFIKA: Internet u brojkama

20.02.2019. komentiraj

Internetom se s početkom ove godine koristilo 4,39 milijardi od 7,68 milijardi ljudi koliko ih živi na Zemlji. Mobilne uređaje pritom ima 5,11 milijardi ljudi, na društvenim mrežama je 3,48 milijardi ljudi, a mobilnim uređajima im pristupa 3,26 milijardi ljudi... Sve to su samo neke od zanimljivih činjenica o internetu u ovoj godini, ali ima ih daleko više i s obzirom na činjenicu da World Wide Web navršava 30 ove u 2019., sve ima dodatnu draž.

Vlasnici poslovnih objekata dobili mogućnost odgovaranja na recenzije korisnika na Google Maps

Vlasnici poslovnih objekata dobili mogućnost odgovaranja na recenzije korisnika na Google Maps

19.02.2019. komentiraj

Vlasnici poslovnih objekata koji se nalaze na Google Maps bit će zadovoljni zbog činjenice da odsad mogu kroz Google My Business odgovarati na recenzije koje ostavljaju korisnici, što je iznimna stvar jer ponekad oni imaju pitanja u kojima pokušavaju riješiti neke probleme ili se žale zbog negativnih iskustava pa odgovor samog vlasnika može uliti povjerenje.

Budućnost Google Newsa upitna zbog EU Direktive o autorskim pravima

Budućnost Google Newsa upitna zbog EU Direktive o autorskim pravima

18.02.2019. komentiraj

Google News trn je u očima izdavača dugi niz godina, ali oni europski uskoro bi mogli slaviti pobjedu jer mogli bi ga se riješiti zahvaljujući Direktivi o autorskim pravima u Europskoj uniji, koja će se uskoro finalizirati. S njom bi stigao i tzv. “porez na linkove”, a tako nešto ponajveća kompanija na svijetu ne bi mogla ni željela podnijet i jednostavno bi se povukla s tržišta vezanog za izdavaštvo i medije općenito.