Cyber ratovanje u 2019.

Cyber ratovanje u 2019.

Foto: Fotolia

Internetsko doba nije donijelo sa sobom samo tehnološki napredak, promijenilo je društvo i poimanje svijeta u svakom smislu, zbog čega ne čudi da su ga najrazvijenije zemlje svijeta počele koristiti za ratovanje. Samim time, tko ima prevagu na internetu, pobjeđuje u ratu i nekako se čini da Kina vodi. Ali, sve skupa daleko je kompliciranije i to se potvrđuje u prognozi za 2019.

Nju je načinio cijeli niz stručnjaka, odnosno kompanija vezanih uz sigurnost na internetu. Ali, prije njihovih navoda, treba spomenuti i da je kroz 2017. i 2018. Kina lider s ocjenom osam kad su u pitanju prijednje. Maksimalna oznaka je deset i potvrda je to opasnosti koja dolazi iz Kine. Tek nakon slijede s ocjenom sedam haktivisti i Rusija, zatim cyber kriminalci i Sjeverna Koreja sa šest, Iran je na pet... Sjedinjenih Američkih Država na listi nema, kao ni zemalja Europske unije. Stoga, ulaskom u 2019. stvari bi se mogle promijeniti. Pa krenimo s prognozama.

1. Nuivas Group

Zbog izostanka sankcija i odgovora na situaciju od strane značajnijih svjetskih institucija i organizacija, u 2019. će se kibernetički kriminal i sabotaže nastaviti širiti. Timovi zaduženi za kibernetičku sigurnost morat će zasukati rukave.

2. Watchguard

Ujedinjeni narodi će napokon reagirati dogodine i doći će do konsenzusa na svjetskoj razini, ali istovremeno će se pojaviti nove vrste malwarea na koje neće postojati odgovor dok ne nastane šteta.

3. CGS

Tradicionalni alati za zaštitu nisu dovoljni i dogodine ćemo vidjeti trud na državnoj razini, kojim će se probati anulirati prijetnje i boriti protiv kibernetičkog kriminala i špijunaže.

4. Forcepoint

Trgovinska politika dovest će do još više pokušaja krađe tajni i sljedeća godina mogla bi biti korak prema kibernetičkom hladnom ratu.

5. Forrester

Trgovinski rat Kine i SAD-a dovest će do više pokušaja špijunaže s obje strane, a žrtve će biti mnoge industrije.

6. Cyberark

Trgovinski rat bit će okidač za napade na državnoj razini, dizajnirane da se njima dođe do intelektualnog vlasništva s ciljem ostvarenja tržišnih prednosti.

7. FireEye

Prioritet je diplomacija. Kibernetički rat globalni je problem i najbitnije je da se sjedne za stol pa krene u razgovore. No, istovremeno, Kina će negirati upletenost u špijunažu i neće reagirati na dokaze koji potvrđuju da napadi najvišeg intenziteta dolaze upravo s njene strane. U sami rat intenzivnije će se uključiti i Iran, kao i Rusija, a zapadne zemlje neće ostati dužne. Kolateralne žrtve napada bit će civili.

Još iz kategorije

GitHub Free sada nudi neograničenu količinu privatnih repozitorija

GitHub Free sada nudi neograničenu količinu privatnih repozitorija

14.01.2019. komentiraj

Microsoft je novu godinu započeo s praskom i omogućio svima besplatno kreiranje repozitorija na GitHubu, što će i one tvrdokorne približiti platformi kojoj su možda okrenuli leđa kad je u lipnju prošle godine za 7,5 milijardi američkih dolara prodana Microsoftu. A nije ni to sve, broj repozitorija je neograničen i sve besplatno!

Probijen password manager Blur, ukradeni podaci od 2,4 milijuna korisnika

Probijen password manager Blur, ukradeni podaci od 2,4 milijuna korisnika

12.01.2019. komentiraj

Kompanija Abine, koja stoji iza Blur upravljača lozinkama i DeleteMe online uslugom za zaštitu privatnosti, objavila je da se suočila s probojem koji je utjecao na oko 2,4 milijuna korisnika. Nezgodna situacija zbila se 13. prosinca prošle godine i odmah je uslijedila reakcija, no javnost je za sve doznala tek s početkom godine.

Političarima poseban tretman u zaštiti osobnih podataka?

Političarima poseban tretman u zaštiti osobnih podataka?

10.01.2019. komentiraj

Od dvije velike povrede osobnih podataka u Njemačkoj, ona koja je pogodila političare privukla je gotovo 65 puta veću pažnju. Hoće li EDPB reagirati? Mjesec dana nakon što je njemačko nadzorno tijelo za zaštitu osobnih podataka LfDI upravo simboličnom kaznom od 20.000 eura kaznilo Knuddels.de za curenje osobnih podataka njihovih 330.000 korisnika, bumerang se vratio u obliku objave ukradenih osjetljivih osobnih podataka stotina članova njemačkog parlamenta i drugih javnih osoba.