Cyber ratovanje u 2019.

Cyber ratovanje u 2019.

Foto: Fotolia

Internetsko doba nije donijelo sa sobom samo tehnološki napredak, promijenilo je društvo i poimanje svijeta u svakom smislu, zbog čega ne čudi da su ga najrazvijenije zemlje svijeta počele koristiti za ratovanje. Samim time, tko ima prevagu na internetu, pobjeđuje u ratu i nekako se čini da Kina vodi. Ali, sve skupa daleko je kompliciranije i to se potvrđuje u prognozi za 2019.

Nju je načinio cijeli niz stručnjaka, odnosno kompanija vezanih uz sigurnost na internetu. Ali, prije njihovih navoda, treba spomenuti i da je kroz 2017. i 2018. Kina lider s ocjenom osam kad su u pitanju prijednje. Maksimalna oznaka je deset i potvrda je to opasnosti koja dolazi iz Kine. Tek nakon slijede s ocjenom sedam haktivisti i Rusija, zatim cyber kriminalci i Sjeverna Koreja sa šest, Iran je na pet... Sjedinjenih Američkih Država na listi nema, kao ni zemalja Europske unije. Stoga, ulaskom u 2019. stvari bi se mogle promijeniti. Pa krenimo s prognozama.

1. Nuivas Group

Zbog izostanka sankcija i odgovora na situaciju od strane značajnijih svjetskih institucija i organizacija, u 2019. će se kibernetički kriminal i sabotaže nastaviti širiti. Timovi zaduženi za kibernetičku sigurnost morat će zasukati rukave.

2. Watchguard

Ujedinjeni narodi će napokon reagirati dogodine i doći će do konsenzusa na svjetskoj razini, ali istovremeno će se pojaviti nove vrste malwarea na koje neće postojati odgovor dok ne nastane šteta.

3. CGS

Tradicionalni alati za zaštitu nisu dovoljni i dogodine ćemo vidjeti trud na državnoj razini, kojim će se probati anulirati prijetnje i boriti protiv kibernetičkog kriminala i špijunaže.

4. Forcepoint

Trgovinska politika dovest će do još više pokušaja krađe tajni i sljedeća godina mogla bi biti korak prema kibernetičkom hladnom ratu.

5. Forrester

Trgovinski rat Kine i SAD-a dovest će do više pokušaja špijunaže s obje strane, a žrtve će biti mnoge industrije.

6. Cyberark

Trgovinski rat bit će okidač za napade na državnoj razini, dizajnirane da se njima dođe do intelektualnog vlasništva s ciljem ostvarenja tržišnih prednosti.

7. FireEye

Prioritet je diplomacija. Kibernetički rat globalni je problem i najbitnije je da se sjedne za stol pa krene u razgovore. No, istovremeno, Kina će negirati upletenost u špijunažu i neće reagirati na dokaze koji potvrđuju da napadi najvišeg intenziteta dolaze upravo s njene strane. U sami rat intenzivnije će se uključiti i Iran, kao i Rusija, a zapadne zemlje neće ostati dužne. Kolateralne žrtve napada bit će civili.

Još iz kategorije

Keks Pay nudi i skeniranje kartica

Keks Pay nudi i skeniranje kartica

18.06.2019. komentiraj

U sklopu svoje mobilne aplikacije Keks Pay, Erste banka je korisnicima ponudila mogućnost jednostavnog i brzog skeniranja kreditnih i debitnih kartica. Riječ je o novitetu na hrvatskom tržištu, koji je razvila tvrtka Microblink, a korisnicima omogućava da umjesto ručnog unošenja, podatke s kartice puno brže unesu koristeći kameru mobitela. Skeniranje podataka s kartice odvija se na samom uređaju, bez serverske obrade i pohrane podataka, što omogućuje visoku razinu sigurnosti.

Prva godina primjene Uredbe o zaštiti podataka - 73 posto Europljana zna za barem jedno od svojih prava

Prva godina primjene Uredbe o zaštiti podataka - 73 posto Europljana zna za barem jedno od svojih prava

18.06.2019. komentiraj

U povodu prve godišnjice primjene Opće uredbe EU-a o zaštiti podataka, na kojem se razmatrala njezina uspješnost, Europska komisija objavila je rezultate posebnog istraživanja Eurobarometra o zaštiti podataka. Rezultati pokazuju da su Europljani relativno dobro upoznati s novim pravilima o zaštiti podataka, svojim pravima i postojanjem nacionalnih tijela za zaštitu podataka, kojima se mogu obratiti ako su im prava prekršena.

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

14.06.2019. komentiraj

Trojan malware Qakbot pojavio se ove godine napredniji i opasniji nego prethodnih godina, a meta mu je Microsoftove sustave. Samim time, potvrdila se potreba za antivirusnim alatima, odnosno, dodatku postojećeg Defendera. Ali, tržište još uvijek nije konkretno odlučilo tko je lider na njemu.