Cyber ratovanje u 2019.

Cyber ratovanje u 2019.

Foto: Fotolia

Internetsko doba nije donijelo sa sobom samo tehnološki napredak, promijenilo je društvo i poimanje svijeta u svakom smislu, zbog čega ne čudi da su ga najrazvijenije zemlje svijeta počele koristiti za ratovanje. Samim time, tko ima prevagu na internetu, pobjeđuje u ratu i nekako se čini da Kina vodi. Ali, sve skupa daleko je kompliciranije i to se potvrđuje u prognozi za 2019.

Nju je načinio cijeli niz stručnjaka, odnosno kompanija vezanih uz sigurnost na internetu. Ali, prije njihovih navoda, treba spomenuti i da je kroz 2017. i 2018. Kina lider s ocjenom osam kad su u pitanju prijednje. Maksimalna oznaka je deset i potvrda je to opasnosti koja dolazi iz Kine. Tek nakon slijede s ocjenom sedam haktivisti i Rusija, zatim cyber kriminalci i Sjeverna Koreja sa šest, Iran je na pet... Sjedinjenih Američkih Država na listi nema, kao ni zemalja Europske unije. Stoga, ulaskom u 2019. stvari bi se mogle promijeniti. Pa krenimo s prognozama.

1. Nuivas Group

Zbog izostanka sankcija i odgovora na situaciju od strane značajnijih svjetskih institucija i organizacija, u 2019. će se kibernetički kriminal i sabotaže nastaviti širiti. Timovi zaduženi za kibernetičku sigurnost morat će zasukati rukave.

2. Watchguard

Ujedinjeni narodi će napokon reagirati dogodine i doći će do konsenzusa na svjetskoj razini, ali istovremeno će se pojaviti nove vrste malwarea na koje neće postojati odgovor dok ne nastane šteta.

3. CGS

Tradicionalni alati za zaštitu nisu dovoljni i dogodine ćemo vidjeti trud na državnoj razini, kojim će se probati anulirati prijetnje i boriti protiv kibernetičkog kriminala i špijunaže.

4. Forcepoint

Trgovinska politika dovest će do još više pokušaja krađe tajni i sljedeća godina mogla bi biti korak prema kibernetičkom hladnom ratu.

5. Forrester

Trgovinski rat Kine i SAD-a dovest će do više pokušaja špijunaže s obje strane, a žrtve će biti mnoge industrije.

6. Cyberark

Trgovinski rat bit će okidač za napade na državnoj razini, dizajnirane da se njima dođe do intelektualnog vlasništva s ciljem ostvarenja tržišnih prednosti.

7. FireEye

Prioritet je diplomacija. Kibernetički rat globalni je problem i najbitnije je da se sjedne za stol pa krene u razgovore. No, istovremeno, Kina će negirati upletenost u špijunažu i neće reagirati na dokaze koji potvrđuju da napadi najvišeg intenziteta dolaze upravo s njene strane. U sami rat intenzivnije će se uključiti i Iran, kao i Rusija, a zapadne zemlje neće ostati dužne. Kolateralne žrtve napada bit će civili.

Još iz kategorije

Potrošači se odriču tradicionalnih oblika praćenja zabavnih i medijskih sadržaja

Potrošači se odriču tradicionalnih oblika praćenja zabavnih i medijskih sadržaja

25.03.2019. komentiraj

Potrošači sve više koriste digitalnu tehnologiju u razne svrhe, a velike se promjene odvijaju u načinu pristupanja zabavnim i medijskim sadržajima. 38% potrošača prima zabavni sadržaj putem streama najmanje jednom dnevno, a među potrošačima Generacije Z, više od 50% prestaje pristupati zabavnim sadržajima na tradicionalan način, odnosno putem raznih kablova.

Facebook čuvao stotine milijuna lozinki korisnika u običnom tekstualnom obliku

Facebook čuvao stotine milijuna lozinki korisnika u običnom tekstualnom obliku

25.03.2019. komentiraj

Facebook je šokirao javnost objavom da se stotine milijuna lozinki njegovih korisnika nalazimo u običnom tekstualnom obliku, i to unutar njegovih internih sustava. Doznalo se to potpuno slučajno prije dva mjeseca i uslijedila je brza reakcija, ali svejedno čudi da se tako nešto uopće dogodilo, izniman je to propust.

Istraživanje pokazuje da 62 posto hrvatskih trgovaca danas najviše voli primiti gotovinu

Istraživanje pokazuje da 62 posto hrvatskih trgovaca danas najviše voli primiti gotovinu

23.03.2019. komentiraj

Norveška tvrtka Auka angažirala je britansku istraživačku agenciju LM Research da provede istraživanje među 28 tisuća malih i velikih trgovaca te tvrtki u ugostiteljstvu i hotelijerstvu na razini svih 28 zemalja Europske unije. Rezultati ovog istraživanja danas su predstavljeni u Zagrebu na događanju organiziranom u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Norveške.