Cyber napadi među top 3 najveća rizika za čovječanstvo

Cyber napadi među top 3 najveća rizika za čovječanstvo

Foto: DepositPhotos

Internetske prijetnje i napadi možda su se do prije koju godinu mogli lakše ignorirati, nazivati izdvojenim incidentima i tretirati kao situacija koja se nalazi pod kontrolom. No, to je nakon cyber napada koji su ostavili mnoge bez teksta i milijuna američkih dolara ipak više nemoguće. Uostalom, ima li bolje potvrde o njihovoj opasnosti od toga da ju je Svjetski ekonomski forum (WEF) postavio na treće mjesto najvećih rizika za čovječanstvo?

Ispred cyber napada su samo prirodne katastrofe i ekstremne vremenske neprilike. Dakle, odmah nakon situacija koju nikako ne može direktno činiti čovjek, iako vjerojatno jest uzrok za njih, nalaze se cyber napadi iza kojih stoji isključivo čovjek - u svakom trenutku. No, u cijelom katastrofičnom izvješću WEF-a treba znati i da se ono odnosi na situaciju koja bi mogla vrijediti za pet godina.

Dakle, vremena za napraviti promjene svakako ima, samo treba upregnuti kompletnu tehnološku industriju na način kao nikad prije. To podrazumijeva educiranje, više ulaganja u sigurnost, prevenciju napada i bolja testiranja softvera, ali i hardvera. Inače se dogodi katastrofa, ne samo kao u slučaju DDoS napada koji mogu srušiti i jedan Facebook ili Amazon, već se dogode takvi propusti koji dovode u pitanje sve 64-bitne procesore ikad napravljene od strane Intela, ali i ARM-a. Ljudska greška dovodi do eksploatacije.

Također, ako pogledamo izvješće detaljnije, prognoza ne čudi. Samo su WannaCry i Petya napravili materijalnu štetu od 300 milijuna dolara, a to je kap u moru. Većina napada u 2017. ipak otpada na ransomware, čak 64 posto. A upravo je ransomware najbolji primjer ljudske greške, ne funkcionira osim ako žrtva nije naivna ili lakovjerna.

Ako se sve skupa ne promijeni, WEF bi mogao biti u pravu. Trenutno postoji 8,4 milijardi IoT uređaja diljem svijeta, a 2020. bi ih trebalo biti 20,4 milijardi. To je 2,5 veći potencijal za napadače. Stoga, ulaganja, prevencija i edukacija najbolja su rješenja za "izbacivanje" cyber napada s liste najvećih rizika koji prijete čovječanstvu.

Još iz kategorije

Google Chrome uveo podršku za Windows 10 notifikacije

Google Chrome uveo podršku za Windows 10 notifikacije

21.08.2018. komentiraj

Alphabet i Microsoft nemaju baš najbolji odnos, što se može zaključiti po tome da nećete u Windows Store naći Googleove usluge ili alate. Ali, bez obzira na to, Chrome 68 je dobio novitet koji se tiče Windows 10 i zasad u njemu može uživati oko 50 posto Chrome korisnika diljem svijeta.

Još loših vijesti za kriptovalute, otrkivena velika manipulacija tržištem

Još loših vijesti za kriptovalute, otrkivena velika manipulacija tržištem

14.08.2018. komentiraj

Svijet kriptovaluta svako malo potrese neka loša vijest i to je teret koji ih sprečava da postanu popularne u širem smislu, ali i da ih se počne češće koristiti kao sredstvo plaćanja u trgovinama svih tipova. Posljednja takva loša vijest je ona o grupaciji koja je manipulirala tržištem te ostvarila zaradu od 825 milijuna američkih dolara u samo prvih šest mjeseci ove godine.

Novi Wi-Fi napad razbija WPA2 lozinke bez puno muke

Novi Wi-Fi napad razbija WPA2 lozinke bez puno muke

13.08.2018. komentiraj

Stručnjak Jesn „Atom“ Steube, koji radi na novom Wi-Fi standardu WPA3 (Wi-Fi Protected Access 3), slučajno je otkrio sigurnosne propuste u standardima WPA i WPA2, zbog kojih bi mnogi korisnici mogli imati probleme. Odnosno, sad više neće jer nadležni su odmah počeli raditi na tome da ih „zakrpaju“ pa da se potencijalna opasnost ukloni.