Cloudflareov brzi 1.1.1.1 DNS servis sada je dostupan kroz aplikacije za Android i iOS

Cloudflareov brzi 1.1.1.1 DNS servis sada je dostupan kroz aplikacije za Android i iOS

Foto: Cloudflare

Cloudflare predstavio je službenu mobilnu aplikaciju za svoju 1.1.1.1 DNS resolver uslugu. Ona je dostupna za iOS i Android mobilne uređaje i trebala bi biti pravi hit jer sama usluga je postala hitom nakon predstavljanja u travnju ove godine.

Jer, sigurnost 1.1.1.1 usluge je zagarantirana svakom korisniku, a ujedno je i brzina usluge bitno poboljšana. No, ono što je bila najbitnija značajka 1.1.1.1 jest činjenica da je besplatan i najbrži DNS na svijetu. Same brojke u nazivu govore na kojoj je adresi lociran i omogućava 28 posto brže pretvaranje adresa no što čini najbliži mu konkurent.

Ono što je također značajno jest da Cloudflare ne prikuplja nikakve podatke o surfanju, što korisnicima garantira anonimnost i privatnost. Ujedno, u prikupljanju podataka onemogućeni su i svi drugi, što dodatno korisnicima čini 1.1.1.1 privlačnim. A njegovi korisnici mogu biti apsolutno svi, potpuno je besplatan i nadohvat nekoliko klikova mišem. A sad i uz nekoliko poteza prstom jer je omogućen za pametne telefone.

Posebno je popularan kod aktivista i novinara jer uz njega mogu zaobići restrikcije koje postavljaju režimske vlade diljem svijeta, što uvelike olakšava pristup informacijama do kojih inače nikako ne bi mogli doći. Samo, to će biti nešto teže činiti putem mobilnih uređaja jer dok se na računalima DNS postavke mogu lako promijeniti, na mobilnim uređajima to je osjetno teže pa će Cloudflare pričekati prije nego pridobije masovnu publiku svoje nove aplikacije.

Ali, sama ideja i mogućnosti koje se nude uistinu su značajne i hvalevrijedne. Cloudflare očito radi iznimne korake da ponudi jedan pravedniji internet za sve i čini se da malo po malo uspijeva. S vremenom možda taj način potakne druge da učine nešto slično pa da se općenito postigne pravednije i bolje okruženje prilikom surfanja.

Još iz kategorije

Na Dark Webu se prodaje gotovo 620 milijuna ukradenih korisničkih računa

Na Dark Webu se prodaje gotovo 620 milijuna ukradenih korisničkih računa

17.02.2019. komentiraj

Hakeri su kroz nekoliko posljednjih godina otuđili stotine milijuna korisničkih računa s povjerljivim informacijama na nekima od najposjećenijih web stranica i nude ih za pristojne svote na Dark Webu. Konkretnije, riječ je o 617 milijuna korisničkih računa, a sve ih se može dobiti za svega 20 tisuća američkih dolara, ali u protuvrijednosti bitcoina.

Njemačka želi porez na internetsko oglašavanje

Njemačka želi porez na internetsko oglašavanje

16.02.2019. komentiraj

Kako bi zaštitila svoje medije od američkih tvrtki koje uz igru velikih brojeva žele cijelo oglašavanje preusmjeriti prema sebi njemačka država želi uvesti 15 postotni porez na internetsko oglašavanje i pri tome su vrlo ozbiljni.

Zaba uvodi m-novčanik za korisnike Maestro i Mastercard kartica

Zaba uvodi m-novčanik za korisnike Maestro i Mastercard kartica

15.02.2019. komentiraj

Uslugu m-novčanik, koja omogućava jednostavna plaćanja pametnim telefonom, odsad mogu koristiti korisnici svih Maestro i Mastercard kartica Zagrebačke banke. Zaba je uvela novu dodatnu uslugu unutar m-zabe te tako omogućila potpunu digitalizaciju kartica i plaćanje mobitelom za korisnike Android uređaja. Sada se u restoran, kupnju ili u večernji izlazak možete uputiti bez novčanika, samo s mobitelom u kojem imate aplikaciju m-zaba.