Cloudflareov brzi 1.1.1.1 DNS servis sada je dostupan kroz aplikacije za Android i iOS

Cloudflareov brzi 1.1.1.1 DNS servis sada je dostupan kroz aplikacije za Android i iOS

Foto: Cloudflare

Cloudflare predstavio je službenu mobilnu aplikaciju za svoju 1.1.1.1 DNS resolver uslugu. Ona je dostupna za iOS i Android mobilne uređaje i trebala bi biti pravi hit jer sama usluga je postala hitom nakon predstavljanja u travnju ove godine.

Jer, sigurnost 1.1.1.1 usluge je zagarantirana svakom korisniku, a ujedno je i brzina usluge bitno poboljšana. No, ono što je bila najbitnija značajka 1.1.1.1 jest činjenica da je besplatan i najbrži DNS na svijetu. Same brojke u nazivu govore na kojoj je adresi lociran i omogućava 28 posto brže pretvaranje adresa no što čini najbliži mu konkurent.

Ono što je također značajno jest da Cloudflare ne prikuplja nikakve podatke o surfanju, što korisnicima garantira anonimnost i privatnost. Ujedno, u prikupljanju podataka onemogućeni su i svi drugi, što dodatno korisnicima čini 1.1.1.1 privlačnim. A njegovi korisnici mogu biti apsolutno svi, potpuno je besplatan i nadohvat nekoliko klikova mišem. A sad i uz nekoliko poteza prstom jer je omogućen za pametne telefone.

Posebno je popularan kod aktivista i novinara jer uz njega mogu zaobići restrikcije koje postavljaju režimske vlade diljem svijeta, što uvelike olakšava pristup informacijama do kojih inače nikako ne bi mogli doći. Samo, to će biti nešto teže činiti putem mobilnih uređaja jer dok se na računalima DNS postavke mogu lako promijeniti, na mobilnim uređajima to je osjetno teže pa će Cloudflare pričekati prije nego pridobije masovnu publiku svoje nove aplikacije.

Ali, sama ideja i mogućnosti koje se nude uistinu su značajne i hvalevrijedne. Cloudflare očito radi iznimne korake da ponudi jedan pravedniji internet za sve i čini se da malo po malo uspijeva. S vremenom možda taj način potakne druge da učine nešto slično pa da se općenito postigne pravednije i bolje okruženje prilikom surfanja.

Još iz kategorije

Python pretekao Javu

Python pretekao Javu

25.04.2019. komentiraj

Programski jezik Python posljednje tri do četiri godine bilježi iznimnu popularnost kod developera i prema podacima koje nudi SlashData, provedenima uz pomoć praćenja navika kod 20 tisuća developera diljem svijeta, taj se trend nastavio i u ovom trenutku nadmašena je čak i Java!

Facebook kao običan tekst čuvao i lozinke stotina milijuna korisnika Instagrama

Facebook kao običan tekst čuvao i lozinke stotina milijuna korisnika Instagrama

25.04.2019. komentiraj

Facebook se doveo u neugodnu situaciju kad je krajem prošlog mjeseca priznao da se stotine milijuna lozinki njegovih korisnika nalazi u običnom tekstualnom obliku, da bi sad sredinom travnja priznao identičnu stvar za Instagram! A sve to pohranjeno je unutar internih sustava, što znači da su u teoriji zaposlenici s pristupom tim lozinkama mogli ući na bilo koji korisnički profil.

Važnost sigurnosti i znanja o njoj

Važnost sigurnosti i znanja o njoj

23.04.2019. komentiraj

Sigurnost je svakako tema koja je danas ključna i o kojoj se u posljednje vrijeme više govori i to se prije svega odnosi na dostupnost informacija svima, a upravo se o tome razgovaralo i na MWC19 u Barceloni. Sasvim je jasno da to s jedne strane ukazuje i na činjenicu kako problemi postoje jer se o njima često govori, ali i s druge strane da opća svjesnost o sigurnosti u modernom internetsko ITevskom svijetu polako zaživljava na općeprihvaćen način. O tome smo razgovarali sa Sergeyom Kravchenkom iz Kaspersky Laba.