Cloudflare se suočio s najvećim DDoS napadom u povijesti

Cloudflare se suočio s najvećim DDoS napadom u povijesti

Foto: DepositPhotos

Cloudflare se krajem travnja suočio s najvećim distribuiranim napadom uskraćivanja usluge (DDoS)ikad zabilježenim jer utjecao je na 15,3 milijuna zahtjeva u sekundi (RPS). Zabrinjavajuće je što se izveo kontra te kompanije specijalizirane za web infrastrukturu i sigurnost web stranica.

"HTTPS DDoS napadi su skuplji u smislu potrebnih računalnih resursa zbog veće cijene uspostave sigurne TLS šifrirane veze. Samim time, napadača više košta pokretanje napada, a žrtve da ga ublaži", pojasnili su iz Cloudflarea.

Navodi se i da je volumetrijski DDoS napad trajao manje od 15 sekundi i bio je usmjeren na neimenovanog korisnika Cloudflarea koji koristi kriptolansirnu ploču.

Inače, volumetrijski DDoS napadi osmišljeni su tako da preplave ciljnu mrežu ili uslugu sa značajno velikim količinama malicioznog prometa, koji obično potječe iz botneta pod kontrolom aktera prijetnje.

U Cloudflare kažu i da se on sastoji od otprilike 6000 jedinstvenih kompromitiranih uređaja, pri čemu 15 posto prometa napada dolazi iz Indonezije, a slijede Rusija, Brazil, Indija, Kolumbija i Sjedinjene Američke Države.

Inače, DDoS je vrsta napada koja označava sprečavanje pristupa računalom sustavu korištenjem mnogobrojnih raspršenih resursa koji se većinom nalaze na internetu. Uobičajeni način na koji se sprečava pristup računalnom sustavu ili sustavima je kroz preopterećivanje računalne mreže slanjem mnogostrukih zahtjeva prema poslužitelju, tako da se zaustavi legitimni promet prema tim poslužiteljima.

Mete DDoS napada većinom su visokoprofilni web poslužitelji, banke, tvrtke koje obrađuju informacije sa kreditnim karticama, te korijenski (en. root) DNS poslužitelji. Cilj napada je razbiti sigurnosne sustave koji brane poslužitelje tako da se mogu dokopati vrijednih informacija koje poslužitelji pohranjuju.

Još iz kategorije

Microsoft upozorava na XorDdos malware koji cilja Linux uređaje

Microsoft upozorava na XorDdos malware koji cilja Linux uređaje

30.06.2022.

Linuxov botnet malware poznat kao XorDdos porastao je u aktivnosti za 254 posto tijekom posljednjih šest mjeseci, prema najnovijem istraživanju Microsofta.

Aircash na europskoj konferencija o digitalnim plaćanjima koja je pokazala smjer razvoja industrije

Aircash na europskoj konferencija o digitalnim plaćanjima koja je pokazala smjer razvoja industrije

29.06.2022.

Vodeće udruženje za digitalna plaćanja u EU (The European Digital Payments Industry Alliance – EDPIA) jučer poslijepodne u Bruxellesu je na konferenciji Transformacija digitalnih plaćanja: Bolji uvjeti za građane (Payments Transformed: A Better Deal for Citizens) okupilo najvažnije predstavnike financijske industrije i europskih krovnih politika s ciljem razvoja jedinstvenog tržišta digitalnih plaćanja na razini cijele Europske Unije.

Hrvatski CERT povećao pripravnost na kibernetičke napade

Hrvatski CERT povećao pripravnost na kibernetičke napade

29.06.2022.

Povodom završetka projekta „Grow2CERT - Povećanje zrelosti Nacionalnog CERT-a za čvršću suradnju u zajednici kibernetičke sigurnosti“ CARNET-ov Nacionalni CERT - odjel za prevenciju i zaštitu od računalnih ugroza sigurnosti javnih informacijskih sustava u Republici Hrvatskoj, predstavio je rezultate projektnih aktivnosti provedenih od listopada 2019. godine.