Cloudflare lansirao besplatni WARP VPN

Cloudflare lansirao besplatni WARP VPN

Cloudflare se dugo fokusirao na internetsku sigurnost i dostavu sadržaja, ali u posljednje vrijeme naginje komercijalnom tržištu, što se moglo primijetiti s aplikacijom 1.1.1.1 DNS i po novome s najavljenom WARP VPN uslugom, koja je od 25. rujna dostupna apsolutno svima upravo kroz 1.1.1.1 DNS aplikaciju.

Naime, VPN je virtualna privatna mreža ili na engleskom virtual private network. U toj definiciji riječ je o grupi računala umreženih preko javne mreže ili Interneta. To znači da više ne morate imati računala fizički na jednom mjestu, nego na bilo kojoj lokaciji u svijetu ali da možete imati sve povlastice lokalne mreže.

Ovaj koncept se često koristi u privatnom sektoru, odnosnu u raznim poduzećima jer dozvoljava korisnicima da se i od kuće spoje VPN-om u poslovnu mrežu i da mogu pristupiti računalnim resursima kompanije. Najčešće se radi o pristupanju serverima kompanije gdje se nalaze povjerljivi podaci koji se koriste u poslovanju.

Ujedno, VPN ima i funkciju zaštititi vas od neželjenih pogleda. Kad se spajate VPN-om na određeni server, od vašeg računala do tog servera se, nakon autentifikacije, stvara sigurnosni tunel preko kojeg putuju vaši podaci. Taj tunel je kriptiran i ako netko i dođe u posjed podataka koji putuju tim tunelom, neće moći vidjeti kakvi su to podaci jer nema ključ kojim su ti podaci kriptirani i ne može ih dekriptirati.

Ipak, treba znati da iako besplatna verzija nudi apsolutno sve bez ograničenja, WARP+ je osjetno brža i košta 4,99 američkih dolara mjesečno. Cloudflare je zbog kašnjenja s plasmanom WARP VPN usluge na tržište onima koji su najviše na listi čekanja odlučio omogućiti 10GB besplatnog prometa na WARP+.

Dakle, sad korisnici uz 1.1.1.1 DNS aplikaciju, koj nudi besplatan i najbrži DNS na svijetu, dobivaju i besplatni VPN. Uistinu, Cloudflare je napravio značajan iskorak i korisnici bi to trebali itekako cijeniti.

Još iz kategorije

Google Chrome objavio novi manifest - je li stiglo vrijeme za promjenu internet preglednika?

Google Chrome objavio novi manifest - je li stiglo vrijeme za promjenu internet preglednika?

10.12.2019. komentiraj

Googleov Chrome internetski preglednik naišao je na brojne kritike nakon objave plana za Manifest V3 ranije ove godine, kojim se uspijeva onesposobiti neke ad blockere. I ne samo to...

HANFA upozorava na neprimjereno oglašavanje i oprez pri trgovanju CFD-ovima

HANFA upozorava na neprimjereno oglašavanje i oprez pri trgovanju CFD-ovima

10.12.2019. komentiraj

U okviru obavljanja nadzornih aktivnosti iz svoje nadležnosti Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) je primijetila neprimjereno oglašavanje putem plaćenih članaka u elektroničkim medijima od strane određenih inozemnih brokerskih društava koja nude trgovanje ugovorima za razlike (CFD-ovima) na području Republike Hrvatske.

Top 5 najboljih e-mail poslužitelja

Top 5 najboljih e-mail poslužitelja

09.12.2019. komentiraj

Odabrati najboljeg e-mail poslužitelja nije nimalo lako, posebno za poslovne korisnike, koji trebaju mnogo prostora i što jednostavniji način upravljanja stotinama e-mail poruka dnevno. Stoga, treba biti podosta pažljiv kad se donosi odluka, a da pomognemo u tome, nudimo pet najboljih ove godine. Ako pitate nas.