Cloudflare lansirao besplatni WARP VPN

Cloudflare lansirao besplatni WARP VPN

Cloudflare se dugo fokusirao na internetsku sigurnost i dostavu sadržaja, ali u posljednje vrijeme naginje komercijalnom tržištu, što se moglo primijetiti s aplikacijom 1.1.1.1 DNS i po novome s najavljenom WARP VPN uslugom, koja je od 25. rujna dostupna apsolutno svima upravo kroz 1.1.1.1 DNS aplikaciju.

Naime, VPN je virtualna privatna mreža ili na engleskom virtual private network. U toj definiciji riječ je o grupi računala umreženih preko javne mreže ili Interneta. To znači da više ne morate imati računala fizički na jednom mjestu, nego na bilo kojoj lokaciji u svijetu ali da možete imati sve povlastice lokalne mreže.

Ovaj koncept se često koristi u privatnom sektoru, odnosnu u raznim poduzećima jer dozvoljava korisnicima da se i od kuće spoje VPN-om u poslovnu mrežu i da mogu pristupiti računalnim resursima kompanije. Najčešće se radi o pristupanju serverima kompanije gdje se nalaze povjerljivi podaci koji se koriste u poslovanju.

Ujedno, VPN ima i funkciju zaštititi vas od neželjenih pogleda. Kad se spajate VPN-om na određeni server, od vašeg računala do tog servera se, nakon autentifikacije, stvara sigurnosni tunel preko kojeg putuju vaši podaci. Taj tunel je kriptiran i ako netko i dođe u posjed podataka koji putuju tim tunelom, neće moći vidjeti kakvi su to podaci jer nema ključ kojim su ti podaci kriptirani i ne može ih dekriptirati.

Ipak, treba znati da iako besplatna verzija nudi apsolutno sve bez ograničenja, WARP+ je osjetno brža i košta 4,99 američkih dolara mjesečno. Cloudflare je zbog kašnjenja s plasmanom WARP VPN usluge na tržište onima koji su najviše na listi čekanja odlučio omogućiti 10GB besplatnog prometa na WARP+.

Dakle, sad korisnici uz 1.1.1.1 DNS aplikaciju, koj nudi besplatan i najbrži DNS na svijetu, dobivaju i besplatni VPN. Uistinu, Cloudflare je napravio značajan iskorak i korisnici bi to trebali itekako cijeniti.

Još iz kategorije

Internet preglednik Brave omogućio kriptirane video pozive

Internet preglednik Brave omogućio kriptirane video pozive

03.06.2020. komentiraj

Brave, internetski preglednik otvorenog koda, čija je značajke blokiranje oglasa prilikom surfanja, kao novost u ponudi ima mogućnost kriptiranih videopoziva. Iako se pandemija koronavirusa primirila pa ova mogućnost dolazi malo prekasno, jasno da će imati vjernu publiku.

Zoom Meeting pretplatnicima nudi jaču enkripciju video poziva

Zoom Meeting pretplatnicima nudi jaču enkripciju video poziva

03.06.2020. komentiraj

Zoom aplikacija za videokonferencijske pozive kritizirana je ponajprije zbog manjka sigurnosti i zbog toga su je brojne organizacije diljem svijeta zabranile, zajedno s kompletnim vladama, što se moglo vidjeti na primjeru američke i njemačke. Ali, to se mijenja!

Apple Pay dostupan korisnicima PBZ Mastercard kartica

Apple Pay dostupan korisnicima PBZ Mastercard kartica

02.06.2020. komentiraj

Privredna banka Zagreb (PBZ) od danas korisnicima svojih Mastercard kartica donosi uslugu Apple Pay, koja mobilna plaćanja pretvara u jednostavan, siguran i privatan način plaćanja koji je brz i praktičan. Sigurnost i privatnost u središtu su usluge Apple Pay. Kada putem usluge Apple Pay koristite kreditnu ili debitnu karticu, stvarni brojevi kartica ne pohranjuju se na uređaju niti na Apple poslužiteljima. Umjesto toga, dodjeljuje se jedinstveni broj računa uređaja koji je tokeniziran i sigurno pohranjen na modulu Secure Element na vašem uređaju. Svaka je transakcija autorizirana jednokratnim jedinstvenim dinamičkim sigurnosnim kodom.