Chrome će od idućeg mjeseca blokirati spam notifikacije

Chrome će od idućeg mjeseca blokirati spam notifikacije

Foto: Antonio Jularić

Google je najavio planove za omogućenje sustava kojim bi Chrome blokirao neželjene notifikacije te ih tretirao kao spam. Time se misli na sve one korisnike koji automatski po dolasku na neku web stranicu označe da ne žele primati daljnje obavijesti ili se pretplatiti na newsletter te web stranice.

Samim time, iskustvo surfanja za Chrome korisnike će se poboljšati jer nemali broj njih ignorira obavijesti web stranica, zbog čega se uostalom Google i odlučio na ovu korisnu promjenu. Ona vrijedi za desktop, ali i za mobilne uređaje.

Time je jasno da su svi obuhvaćeni, kao što je jasno da će web stranice morati mijenjati svoju politiku kako bi pristupile posjetiteljima na drugačiji i manje upadljiv način.

Inače, Google je ove izmjene najavio još u siječnju te ih "isporučio" u veljači s Chrome 80, ali za odabrane "testere". Sad, nakon gotovo četiri mjeseca, sve je spremno za globalniju razinu. Konkretnije, promjene dolaze u srpnju s Chrome 84 jer to je potrebno razdoblje da se sve izvede kako je Google zamislio.

Prema onome što iz kompanije tvrde, automatski će se blokirati sav spam, odnosno, svi "popupovi" koji se pojavljuju na web stranicama. Objašnjeno je to riječima da se radi o sadržaju koji dezinformira, vara i uz trikove pokušava natjerati posjetitelje da dopuste ono što web stranica želi.

Naravno, u ovoj situaciji Google misli i na same web stranice, kojima nudi mogućnost da obavijeste korisnike o tome što se događa s promjenama, pa da ručno onemoguće blokiranje notifikacija ili da se pretplate na sadržaj nekom drugom manje invanzivnom metodom.

Također, web stranice koje se pridržavaju pravila propisanih od strane Notification API, moći će nastaviti prikazivati obavijesti korisnicima i to je vrlo vrijedno za znati jer izbor ipak postoji, samo po jasnim kriterijima.

Još iz kategorije

Kineski studenti na internetu izražavaju nezadovoljstvo nejednakošću u državi

Kineski studenti na internetu izražavaju nezadovoljstvo nejednakošću u državi

28.09.2020. komentiraj

Kina bi do kraja ove godine trebala iskorijeniti siromaštvo i dok to na papiru zvuči uistinu sjajno, stvarnost je bitno drugačija, ali se o njoj ponajviše priča u zatvorenim krugovima ili online. Upravo to čine mladi Kinezi, rođeni na kraju prošlog i početkom ovog stoljeća, svjesni da su im prilike podosta limitirane ukoliko dolaze iz ruralnih dijelova zemlje. Ili ako nemaju bogate roditelje.

Startup iz ZICER-a razvio rješenje za lakše čitanje s ekrana

Startup iz ZICER-a razvio rješenje za lakše čitanje s ekrana

24.09.2020. komentiraj

Činjenica je da zbog posla, učenja, informiranja i zabave sate i sate provodimo pred malim ili većim ekranima.  Ova godine, po svemu specifična, još nas je snažnije vezala uz njih, a protiv zamora kojeg osjećamo čitajući sada postoji rješenje jer multidisciplinarna ekipa sastavljena od logopeda, grafičara i IT stručnjaka u ZICER-u je razvila inovaciju i nazvala je Omoguru Widget.

Bolt Food od danas dostupan i u Novom Zagrebu

Bolt Food od danas dostupan i u Novom Zagrebu

23.09.2020. komentiraj

Bolt Food je od danas dostupan i u Novom Zagrebu čime je osigurao prisutnost u gotovo cijelom gradu. Tijekom promotivnog razdoblja korisnici će moći naručiti jela u pola cijene iz restorana smještenih u Novom Zagrebu.  Korisnici Bolt Fooda u Zagrebu danas mogu naručiti hranu iz više od 200 restorana, dok su na samom početku, prije 4 mjeseca, mogli iz njih 70-ak.