Chrome bi uskoro mogao biti blaži prema baterijama na mobitelima i laptopima

Chrome bi uskoro mogao biti blaži prema baterijama na mobitelima i laptopima

Foto: DepositPhotos

Google Chrome je veliki potrošač baterije na našim laptopima i pametnim telefonima i to je znatan problem od kojeg se korisnici groze pa ga izbjegavaju koristiti više no što trebaju. Zato se Google konstantno trudi uvoditi poboljšanja kojima bi se iskustvo korištenja poboljšalo.

A jedno od njih stiže s Chrome 86 i trebalo bi štedjeti energiju uređaja. No, riječ je o eksperimentalnoj fazi pa se ne zna hoće li sve skupa zaživjeti ili ne u pravoj mjeri. Cilj je novim alatom limitirati pozadinske tabove u jedan Javascript timer "poziv za buđenje" svake minute.

Naime, web stranice često uvrštavaju Javascript taskove koji provjeravaju aktivnost kao "gdje se nalazi kursor miša" ili "kakva je interakcija korisnika s oglasima". Jako je malo razloga za tako nešto, barem u ovom obujmu kad se konstantno zbiva u pozadini i troši energiju uređaja. Zato bi Chrome trebao limitirati taj segment i omogućiti situaciju u kojoj se sve odvija samo na onome što se vidi na ekranu, ne i na onome što je u pozadini.

Uz ovaj novitet, Chrome čak i uz 36 otvorenih tabova ima manji utjecaj na bateriju, čiji se vijek produljuje za otprilike dva sata. Ako se pak radi o YouTube videima u pozadini, tad se vijek produljuje za svega 36 minuta i u Googleu gledaju načine kako doskočiti i tom problemu.

Sad samo treba pričekati i vidjeti hoće li svi korisnici imati priliku okrenuti se novom alatu ili će s Chrome 86 eksperiment završiti i čekati neke bolje trenutke, kad se cijela priča razvije na adekvatniji način. Kako god, činjenica je da u Googleu shvaćaju probleme za baterije na našim uređajima i žele ih ispraviti.

Hvalevrijedan sklop, u svakom slučaju, ipak se radi o internetskom pregledniku koji na tržištu ima udio veći od 70 posto, što je rekord za njega, nikad prije ostvaren. Takva dominacija viđena je samo u najboljim danima Internet Explorera.

Još iz kategorije

Napredne tehnologije pomažu platformama za e-trgovinu i trgovcima pružiti korisnicima pametnije iskustvo

Napredne tehnologije pomažu platformama za e-trgovinu i trgovcima pružiti korisnicima pametnije iskustvo

06.08.2020. komentiraj

Huawei je danas održao svoj Developer Webinar na kojem je predstavljeno unaprijeđeno rješenje za e-trgovinu. Povećanje obujma prodaje e-trgovina s 2,39 bilijuna dolara u 2018. godini na 3,46 bilijuna dolara u 2019. godini pokazuje kako sve više trgovaca i potrošača gleda online streamove za prodaju i kupnju proizvoda, a očekuje se da će ovakav tip e-trgovine nastaviti zauzimati sve veći udio u maloprodajnom sektoru. Huaweijevo inovativno rješenje stvoreno je kako bi pomoglo programerima ponuditi više mogućnosti na brzo rastućem tržištu e-trgovine, a trgovcima osigurati vrhunsko iskustvo live streaminga: lakše, brže i jednostavnije. Streaming uživo ima daleko uspješniju stopu konverzije korisnika u usporedbi s tradicionalnom e- trgovinom i učinkovitiji je u poticanju prodaje i izgradnji lojalnosti.

Android i iPhone backupi besplatni za sve s Google One aplikacijom

Android i iPhone backupi besplatni za sve s Google One aplikacijom

06.08.2020. komentiraj

Google je razveselio korisnike pametnih telefona besplatnim sigurnosnim kopiranjem podataka (eng. back up) na svojoj platformi Google One. Time se podosta olakšava svakodnevica korisnicima jer sad se ujedinjuju Drive, Gmail i Photos. Sve besplatno, jednostavno i lako dostupno.

EU uvela sankcije Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji zbog nedavnih hakiranja građana EU

EU uvela sankcije Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji zbog nedavnih hakiranja građana EU

06.08.2020. komentiraj

Europska unija nametnula je sankcije Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji zbog nedavnih kibernetičkih napada izvedenih nad građanima EU, kao i poslovnima subjektima na njenom teritoriju. Potvrđeno je da su hakeri koji stoje iza napada bili potpomognuti od strane državnog vrha.