CES 2020: Što nam novoga sprema Google

CES 2020: Što nam novoga sprema Google

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Google se na CES sajmu u Las Vegasu odlučio predstaviti razne novitete vezane uz Google Assistant. I dok smo već izvijestili o njegovoj skorašnjoj mogućnosti čitanja teksta na pametnim telefonima na 42 svjetska jezika, to nije ni približno sve.

Google Assistant čita tekstove

No, da ponovio, ipak se radi o najvećem novitetu za digitalnog asistenta koji je sve napredniji iz dana u dan. Sve što će korisnici trebati učiniti da bi im Google Assistant čitao tekst s pametnog telefona jest na glas kazati "Hey Google, read this page" (hrv., Hej Google, pročitaj ovu stranicu) i on će je početi čitati. Ali, samo na Android pametnim telefonima. Važno je napomenuti i da se još uvijek ne zna ni približan datum kad će sve ovo službeno postati stvarnost.

Zadaci po rasporedu ili planirane akcije

Iako bi se nešto ovako nekako očekivalo ranije, Google je osjetio potrebu uvrstiti planirane akcije u vrijeme dolaska 5G mreža, pametnih domova te općenito širenja Interneta stvari. Dakle, Google Assistant će korisnici moći podesiti tako da gasi ili svjetlo za njih, televizor, računalo... Dovoljno je dati mu naredbu "Hey Google, turn on the lights at 6pm" (hrv., Hej Google, upali svjetlo u 18 sati).

Ljepljive bilješke (eng., Sticky notes)

Nekad smo ih ljepili na hladnjake, ali moderno vrijeme nosi svoje. Uz naredbu "Hey Google, leave a note that says "Don't forget to pack" (hrv., Hej Google, ostavi poruku "Ne zaboravi se spakirati") ljepljiva bilješka nalazit će se na određenim zaslonima, bilo da se radi o računalima, pametnim telefonima, televizorima ili drugim uređajima sa zaslonom i mogućnosti spajanja na Google Assistant. Tako će uvijek biti na oku korisniku.

Brzo biranje

Ovako nešto i nije novitet, samo će se sinkroniziralti s Google Assistantom. Dakle, brojeve iz telefonskog imenika koje želite posebno izdvojiti, možete i brže ćete im pristupiti kroz Google Assistant.

Bolje poslovanje s Interpreter Mode

Možda i najznačajniji novitet, najavljen još prošle godine. Riječ je o prevoditelju koji u realnom vremenu prevodi razgovor dviju osoba. Nažalost, još uvijek nije poznato kad će se pojaviti, ali nadamo se da uskoro. Ujedno, zasad bi trebao prevoditi samo tekstualnu komunikaciju.

Važna napomena o sigurnosti

Google je posebno naglasio da Google Assistant ništa neće snimati ili pohranjivati osim ako korisnik ne izgovori "Hey Google". Ali, tako nešto ne radi uvijek jer Google Assistant još se uvijek zna pokrenuti sam od sebe, kad "čuje" neke riječi. Stoga, novitet je i da će se u tim trenucima moći reći "Hey Google, that wasn't for you" (hrv., Hej Google, to nije bilo za tebe) i zanemarit će rečeno te izbrisati svaku pokrenutu akciju u tom smislu.

Google je na sajmu imao jedan od najlješe dizajniranih izložbenih prostora, evo i slika.

 

 

 

Još iz kategorije

Instagram konačno dovodi direktne poruke na web

Instagram konačno dovodi direktne poruke na web

21.01.2020. komentiraj

Facebook je u veljači prošle godine najavio da će direktne poruke (DMs) s Instagrama biti dostupne i u web varijanti, što zajednica traži već poduže vrijeme. I, nakon toliko čekanja, 14. siječnja krenula je cijela priča pa će nakon prvotno manjeg dijela korisnika mogućnost slanja poruka web putem na Instagramu, dobiti s vremenom i svi ostali korisnici.

INFOGRAFIKA: Kina je stvorila svoj paralelni online svijet

INFOGRAFIKA: Kina je stvorila svoj paralelni online svijet

20.01.2020. komentiraj

Kina je sveprisutna no za nju ipak vrijede druga pravila i to se posebno može iščitati u online svijetu, gdje ne postoje Google, Facebook ili Amazon, već njihove više nego uspješne kopije, odnosno, zamjene.

Google promjenio izgled rezultata pretraživanja za desktope

Google promjenio izgled rezultata pretraživanja za desktope

20.01.2020. komentiraj

Google je predstavio nadograđeni izgled plaćenih i organskih rezultata pretrage na desktopu i sad podsjećaju više na ono što vidimo u mobilnom okruženju. To znači prvenstveno da se oznaka oglasa “Ad” ističe više no što se prije, baš kao i ikonica web stranice (favicon).