CES 2020: Što nam novoga sprema Google

CES 2020: Što nam novoga sprema Google

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Google se na CES sajmu u Las Vegasu odlučio predstaviti razne novitete vezane uz Google Assistant. I dok smo već izvijestili o njegovoj skorašnjoj mogućnosti čitanja teksta na pametnim telefonima na 42 svjetska jezika, to nije ni približno sve.

Google Assistant čita tekstove

No, da ponovio, ipak se radi o najvećem novitetu za digitalnog asistenta koji je sve napredniji iz dana u dan. Sve što će korisnici trebati učiniti da bi im Google Assistant čitao tekst s pametnog telefona jest na glas kazati "Hey Google, read this page" (hrv., Hej Google, pročitaj ovu stranicu) i on će je početi čitati. Ali, samo na Android pametnim telefonima. Važno je napomenuti i da se još uvijek ne zna ni približan datum kad će sve ovo službeno postati stvarnost.

Zadaci po rasporedu ili planirane akcije

Iako bi se nešto ovako nekako očekivalo ranije, Google je osjetio potrebu uvrstiti planirane akcije u vrijeme dolaska 5G mreža, pametnih domova te općenito širenja Interneta stvari. Dakle, Google Assistant će korisnici moći podesiti tako da gasi ili svjetlo za njih, televizor, računalo... Dovoljno je dati mu naredbu "Hey Google, turn on the lights at 6pm" (hrv., Hej Google, upali svjetlo u 18 sati).

Ljepljive bilješke (eng., Sticky notes)

Nekad smo ih ljepili na hladnjake, ali moderno vrijeme nosi svoje. Uz naredbu "Hey Google, leave a note that says "Don't forget to pack" (hrv., Hej Google, ostavi poruku "Ne zaboravi se spakirati") ljepljiva bilješka nalazit će se na određenim zaslonima, bilo da se radi o računalima, pametnim telefonima, televizorima ili drugim uređajima sa zaslonom i mogućnosti spajanja na Google Assistant. Tako će uvijek biti na oku korisniku.

Brzo biranje

Ovako nešto i nije novitet, samo će se sinkroniziralti s Google Assistantom. Dakle, brojeve iz telefonskog imenika koje želite posebno izdvojiti, možete i brže ćete im pristupiti kroz Google Assistant.

Bolje poslovanje s Interpreter Mode

Možda i najznačajniji novitet, najavljen još prošle godine. Riječ je o prevoditelju koji u realnom vremenu prevodi razgovor dviju osoba. Nažalost, još uvijek nije poznato kad će se pojaviti, ali nadamo se da uskoro. Ujedno, zasad bi trebao prevoditi samo tekstualnu komunikaciju.

Važna napomena o sigurnosti

Google je posebno naglasio da Google Assistant ništa neće snimati ili pohranjivati osim ako korisnik ne izgovori "Hey Google". Ali, tako nešto ne radi uvijek jer Google Assistant još se uvijek zna pokrenuti sam od sebe, kad "čuje" neke riječi. Stoga, novitet je i da će se u tim trenucima moći reći "Hey Google, that wasn't for you" (hrv., Hej Google, to nije bilo za tebe) i zanemarit će rečeno te izbrisati svaku pokrenutu akciju u tom smislu.

Google je na sajmu imao jedan od najlješe dizajniranih izložbenih prostora, evo i slika.

 

 

 

Još iz kategorije

Internet preglednik Brave omogućio kriptirane video pozive

Internet preglednik Brave omogućio kriptirane video pozive

03.06.2020. komentiraj

Brave, internetski preglednik otvorenog koda, čija je značajke blokiranje oglasa prilikom surfanja, kao novost u ponudi ima mogućnost kriptiranih videopoziva. Iako se pandemija koronavirusa primirila pa ova mogućnost dolazi malo prekasno, jasno da će imati vjernu publiku.

Zoom Meeting pretplatnicima nudi jaču enkripciju video poziva

Zoom Meeting pretplatnicima nudi jaču enkripciju video poziva

03.06.2020. komentiraj

Zoom aplikacija za videokonferencijske pozive kritizirana je ponajprije zbog manjka sigurnosti i zbog toga su je brojne organizacije diljem svijeta zabranile, zajedno s kompletnim vladama, što se moglo vidjeti na primjeru američke i njemačke. Ali, to se mijenja!

Apple Pay dostupan korisnicima PBZ Mastercard kartica

Apple Pay dostupan korisnicima PBZ Mastercard kartica

02.06.2020. komentiraj

Privredna banka Zagreb (PBZ) od danas korisnicima svojih Mastercard kartica donosi uslugu Apple Pay, koja mobilna plaćanja pretvara u jednostavan, siguran i privatan način plaćanja koji je brz i praktičan. Sigurnost i privatnost u središtu su usluge Apple Pay. Kada putem usluge Apple Pay koristite kreditnu ili debitnu karticu, stvarni brojevi kartica ne pohranjuju se na uređaju niti na Apple poslužiteljima. Umjesto toga, dodjeljuje se jedinstveni broj računa uređaja koji je tokeniziran i sigurno pohranjen na modulu Secure Element na vašem uređaju. Svaka je transakcija autorizirana jednokratnim jedinstvenim dinamičkim sigurnosnim kodom.