CARNet pod DDoS napadom

CARNet pod DDoS napadom

Hakerski napada na Hrvatsku akademsku i istraživačku mrežu (CARNet) traje cijeli vikend, a riječ je o DDoS napadu  odnosno napadu koji snažno troši resurse i time se onemogućuje pravilno funkcioniranje. Kako su objavili na svojem Twitter profilu obavili su kako se nastava preko HRT3 i SPTV se izvodi uspješno, no sustav AAI@EduHr je trenutačno pod kibernetičkim DDOS napadom koji korisnicima uzrokuje poteškoće s pristupom određenim uslugama, izvijestili su iz CARNET-a prvoga dana izvođenja nastave online.

„Naši stručnjaci poduzimaju sve kako bi u najkraćem roku otklonili poteškoće. Napad je prijavljen nadležnom odjelu u Ministarstvu unutarnjih poslova te su im dostavljeni svi podaci kako bi se i oni aktivno uključili u istragu“, objavili su na svom Twitter profilu CARNet-a.

Napad je prijavljen Ministarstvu unutarnjih poslova i oni su kako tvrde u CARNet-u aktivno uključeno u istragu cijelog ovog slučaja. Iz MUP-a su potvrdili kako se pokrenuli kriminalističko istraživanje u kojem sudjeluje njihov odjel za cyber kriminal.

DDoS je distirbuted denial of service tip napada usporava i u konačnici u potpunosti uskraćuje pristup korisnicima na različite web servise koji su pod napadom. Konkretnije riječ je raspodijeljenom napadu uskraćivanjem resursa, odnosno distribuiranom napadu uskraćivanjem resursa, a problematični su jer DDoS napadi danas najčešće izvode putem tzv. botneta odnosno mreže zaraženih računala koja su pod kontrolom onih koji napad pokreću.

Još iz kategorije

Velika analiza domaćeg weba i kako se na njemu štite osobni podaci

Velika analiza domaćeg weba i kako se na njemu štite osobni podaci

30.03.2020. komentiraj

Od danas su javnosti potpuno besplatno dostupni rezultati analize zaštite osobnih podataka za preko 1.000 hrvatskih web stranica, pružatelja usluga iz područja različitih područja zdravstva, državne uprave, energetike, financijske industrije, lokalnih uprava, kritične prometne infrastrukture, obrazovanja i znanosti, prehrambene industrije, web-trgovina, komunalnih poduzeća, medija, transporta, telekoma i auto kuća, potvrdio nam je Stanko Cerin direktor Ostendo Consultinga.

Firefox najavio ukidanje podrške za FTP protokol

Firefox najavio ukidanje podrške za FTP protokol

29.03.2020. komentiraj

Mozilla je objavila plan uklanjanja podrške za FTP protokol iz Firefoxa, što znači da ubuduće korisnici neće moći preuzimati datoteke na taj način, niti pregledavati sadržaj FTP linkova i foldera unutar Firefox internetskog preglednika.

Schneider Electric pridružio se Tehničkom sporazumu o kibernetičkoj sigurnosti

Schneider Electric pridružio se Tehničkom sporazumu o kibernetičkoj sigurnosti

28.03.2020. komentiraj

Schneider Electric pridružio se Tehničkom sporazumu o kibernetičkoj sigurnosti, revolucionarnom dogovoru država potpisnica da će raditi na poboljšavanju ekosustava kibernetičke sigurnosti i braniti digitalnu ekonomiju od kibernetičkih napada.