CARNet pod DDoS napadom

CARNet pod DDoS napadom

Hakerski napada na Hrvatsku akademsku i istraživačku mrežu (CARNet) traje cijeli vikend, a riječ je o DDoS napadu  odnosno napadu koji snažno troši resurse i time se onemogućuje pravilno funkcioniranje. Kako su objavili na svojem Twitter profilu obavili su kako se nastava preko HRT3 i SPTV se izvodi uspješno, no sustav AAI@EduHr je trenutačno pod kibernetičkim DDOS napadom koji korisnicima uzrokuje poteškoće s pristupom određenim uslugama, izvijestili su iz CARNET-a prvoga dana izvođenja nastave online.

„Naši stručnjaci poduzimaju sve kako bi u najkraćem roku otklonili poteškoće. Napad je prijavljen nadležnom odjelu u Ministarstvu unutarnjih poslova te su im dostavljeni svi podaci kako bi se i oni aktivno uključili u istragu“, objavili su na svom Twitter profilu CARNet-a.

Napad je prijavljen Ministarstvu unutarnjih poslova i oni su kako tvrde u CARNet-u aktivno uključeno u istragu cijelog ovog slučaja. Iz MUP-a su potvrdili kako se pokrenuli kriminalističko istraživanje u kojem sudjeluje njihov odjel za cyber kriminal.

DDoS je distirbuted denial of service tip napada usporava i u konačnici u potpunosti uskraćuje pristup korisnicima na različite web servise koji su pod napadom. Konkretnije riječ je raspodijeljenom napadu uskraćivanjem resursa, odnosno distribuiranom napadu uskraćivanjem resursa, a problematični su jer DDoS napadi danas najčešće izvode putem tzv. botneta odnosno mreže zaraženih računala koja su pod kontrolom onih koji napad pokreću.

Još iz kategorije

Chrome premašio 70 posto udjela na tržištu internet preglednika

Chrome premašio 70 posto udjela na tržištu internet preglednika

09.07.2020. komentiraj

Chrome je uspio premašiti 70 posto udjela na tržištu web internetskih preglednika i na taj način srušiti rekord iz prošlog mjeseca, kad je bilo riječi o 69,2 posto. Ujedno, prvi je put taj internetski preglednik zabilježio udio na tržištu veći od 68 posto prije samo dva mjeseca, što znači da je aktualna kriza pomogla Chromeu da sruši osobne rekorde te pridobije još pokojeg korisnika, otkriva Netmarketshare u svom izvještaju.

Facebook priznao ponovno curenje podataka korisnika

Facebook priznao ponovno curenje podataka korisnika

08.07.2020. komentiraj

Facebook se još jednom našao u centru skandala jer priznali su iz kompanije dijeljenje privatnih informacija neaktivnih korisnika aplikacije “treće strane” duže no što su smjeli. To je priznanje stiglo na službenom blogu i još jednom usmjerilo pažnju prema Marku Zuckerbergu i njegovoj kreaciji.

Samouništavajuće poruke za sve chatove su sad dostupne i u Hrvatskoj

Samouništavajuće poruke za sve chatove su sad dostupne i u Hrvatskoj

07.07.2020. komentiraj

Rakuten Viber najavio je skorašnje uvođenje samouništavajućih poruka u sve oblike chata. Ta je vrsta poruka dosada bila dostupna samo u tajnim chatovima, a uskoro će je korisnici moći koristiti u svim oblicima chata. Jednostavno će postaviti željeno vrijeme nakon kojeg će se poruka sama izbrisati, i to nebitno radi li se o tekstu, fotografiji, video ili drugoj vrsti datoteke.