Broj web prijetnji u 2021. skočio za 130 posto

Broj web prijetnji u 2021. skočio za 130 posto
DepositPhotos

Prijetnje u web okruženju utječu na svaku osobu s pristupom internetu, a ono što zabrinjava jest činjenica da ih ima sve više, što se moglo najbolje vidjeti prema situaciji u posljednja četiri mjeseca prošle godine.

Prema podacima koje je prikupio Palo Alto Networks Unit 42, a prezentiranima od strane Atlas VPN-a, kroz studeni i prosinac zabilježeno jer 133 posto više web prijetnji nego tijekom listopada i rujna.

Konkretnije, dok je u studenome bilo ukupno 833.924 prijetnju, a u prosincu njih 749.956, u listopadu ih je bilo 361.184, odnosno, u rujnu 319.497. Sve to daje jasno do znanja da se više napada na internetu izvelo tijekom blagdanske sezone, što je zapravo slučaj svake godine. Samo ne u ovolikoj mjeri kao tijekom posljednje dvije, pandemijske.

Najpopularnije metode napada su i daje JavaScript "downloaderi i njih se od listopada do kraja prosinca koristilo u 726.372 slučaja. Kriptorudari za web su se koristili u 628.725 slučaja, web "skimmeri" su treća najpopularnija metoda napada i zabilježeni su u 328.310 slučaja, JavaScript "redirectorsi" su zabilježeni u 115.497 slučajeva i web prevare u 86.999 slučajeva.

Također, treba znati da se oni napredniji kibernetički kriminalci koriste s više prijetnji odjednom, što znači da mogu napasti jednu metu s više različitih metoda, što može biti podosta devastirajuće jer dok se netko, ili njegov sustav, može obraniti od jedne ili dvije, ne uspije se obraniti od baš svih.

U konačnici, iako su pametni uređaji, brži internet i njegova šira dostupnost donijeli mnogo pozitivnih stvari, omogućili su i okruženje u kojem kibernetički kriminalci na jednostavniji način mogu plasirati prijetnje. Stoga, oni koji se protiv njih bore su na potezu jer u suprotnom će opet "loši momci" dobiti nekoliko koraka ispred u svojim negativnim praksama...