Broj web prijetnji u 2021. skočio za 130 posto

Broj web prijetnji u 2021. skočio za 130 posto

Foto: DepositPhotos

Prijetnje u web okruženju utječu na svaku osobu s pristupom internetu, a ono što zabrinjava jest činjenica da ih ima sve više, što se moglo najbolje vidjeti prema situaciji u posljednja četiri mjeseca prošle godine.

Prema podacima koje je prikupio Palo Alto Networks Unit 42, a prezentiranima od strane Atlas VPN-a, kroz studeni i prosinac zabilježeno jer 133 posto više web prijetnji nego tijekom listopada i rujna.

Konkretnije, dok je u studenome bilo ukupno 833.924 prijetnju, a u prosincu njih 749.956, u listopadu ih je bilo 361.184, odnosno, u rujnu 319.497. Sve to daje jasno do znanja da se više napada na internetu izvelo tijekom blagdanske sezone, što je zapravo slučaj svake godine. Samo ne u ovolikoj mjeri kao tijekom posljednje dvije, pandemijske.

Najpopularnije metode napada su i daje JavaScript "downloaderi i njih se od listopada do kraja prosinca koristilo u 726.372 slučaja. Kriptorudari za web su se koristili u 628.725 slučaja, web "skimmeri" su treća najpopularnija metoda napada i zabilježeni su u 328.310 slučaja, JavaScript "redirectorsi" su zabilježeni u 115.497 slučajeva i web prevare u 86.999 slučajeva.

Također, treba znati da se oni napredniji kibernetički kriminalci koriste s više prijetnji odjednom, što znači da mogu napasti jednu metu s više različitih metoda, što može biti podosta devastirajuće jer dok se netko, ili njegov sustav, može obraniti od jedne ili dvije, ne uspije se obraniti od baš svih.

U konačnici, iako su pametni uređaji, brži internet i njegova šira dostupnost donijeli mnogo pozitivnih stvari, omogućili su i okruženje u kojem kibernetički kriminalci na jednostavniji način mogu plasirati prijetnje. Stoga, oni koji se protiv njih bore su na potezu jer u suprotnom će opet "loši momci" dobiti nekoliko koraka ispred u svojim negativnim praksama...

Još iz kategorije

Microsoft upozorava na XorDdos malware koji cilja Linux uređaje

Microsoft upozorava na XorDdos malware koji cilja Linux uređaje

30.06.2022.

Linuxov botnet malware poznat kao XorDdos porastao je u aktivnosti za 254 posto tijekom posljednjih šest mjeseci, prema najnovijem istraživanju Microsofta.

Aircash na europskoj konferencija o digitalnim plaćanjima koja je pokazala smjer razvoja industrije

Aircash na europskoj konferencija o digitalnim plaćanjima koja je pokazala smjer razvoja industrije

29.06.2022.

Vodeće udruženje za digitalna plaćanja u EU (The European Digital Payments Industry Alliance – EDPIA) jučer poslijepodne u Bruxellesu je na konferenciji Transformacija digitalnih plaćanja: Bolji uvjeti za građane (Payments Transformed: A Better Deal for Citizens) okupilo najvažnije predstavnike financijske industrije i europskih krovnih politika s ciljem razvoja jedinstvenog tržišta digitalnih plaćanja na razini cijele Europske Unije.

Hrvatski CERT povećao pripravnost na kibernetičke napade

Hrvatski CERT povećao pripravnost na kibernetičke napade

29.06.2022.

Povodom završetka projekta „Grow2CERT - Povećanje zrelosti Nacionalnog CERT-a za čvršću suradnju u zajednici kibernetičke sigurnosti“ CARNET-ov Nacionalni CERT - odjel za prevenciju i zaštitu od računalnih ugroza sigurnosti javnih informacijskih sustava u Republici Hrvatskoj, predstavio je rezultate projektnih aktivnosti provedenih od listopada 2019. godine.