Broj napada ransomwareom na poslovne organizacije povećan za 78 posto

Broj napada ransomwareom na poslovne organizacije povećan za 78 posto

Prema podacima koje je prikupio Stockapps, 66 posto poslovnih organizacija diljem svijeta bilo je žrtvom nekog od ransomware napada prošle godine. To je rast od 78 posto u odnosu na 2020., kad je bila riječ o njih 37 posto.

U svim tim napadima, njih čak 65 posto ostalo je bez kriptiranih podataka, dok ih je od svih napadnutih u 2020. tako nešto prijavilo 54 posto. Dakle, metode nisu samo sofisticiranije i uspješnije nego raširenije, otuda toliki postotak uspješnosti.

Porasla je i prosječna "otkupnina" koju su žrtve morale isplatiti da bi vratile vrijedne podatke. Riječ je o milijun američkih dolara, što je 11 posto više nego u 2020., kad je rast u odnosu na godinu ranije iznosio četiri posto. Također, oni koji su morali platiti 10.000 dolara ili manje, pali su s 34 posto na 21 posto, što je potvrda koliko su napadi učinkovitiji.

Sreća u nesreći jest da su u 98 posto slučajeva organizacije bile osigurane od ove vrste napada pa im se sve skupa ublažilo, no to ne mijenja činjenicu da dolazi do ovakvih problema. Koji su, najčešće, povezani s nepažnjom zaposlenih ili nedovoljnim ulaganjem u kibernetičku sigurnost.

Inače, ransomware je vrsta malicioznih programa nastalih 2006., a razvijanih još od 1989. Cilj tih napada jest znatno ograničiti pristup zaraženom informacijskom sustavu i pohranjenim podacima ili kako bi se jednostavnije reklo - taj malware želi "oteti" vaše podatke i potom naplatiti od vas njihovo vraćanje. Kod većih korporacija, organizacija i sustava općenito, ostati bez osjetljivih podataka težak je udarac. Samim time, to je unosno napadačima i zato sve češće ciljaju upravo takve mete. Koje je teško "probiti", ali kad uspiju, naplate se u milijunskim iznosima.

Kao i toliko puta do sada, savjet je ulagati više u sigurnosne sustave, stručnjake i edukaciju svih koji se spajaju na zajedničku mrežu. Samo to je rješenje za obeshrabiti hakere...

Još iz kategorije

Microsoft upozorava na XorDdos malware koji cilja Linux uređaje

Microsoft upozorava na XorDdos malware koji cilja Linux uređaje

30.06.2022.

Linuxov botnet malware poznat kao XorDdos porastao je u aktivnosti za 254 posto tijekom posljednjih šest mjeseci, prema najnovijem istraživanju Microsofta.

Aircash na europskoj konferencija o digitalnim plaćanjima koja je pokazala smjer razvoja industrije

Aircash na europskoj konferencija o digitalnim plaćanjima koja je pokazala smjer razvoja industrije

29.06.2022.

Vodeće udruženje za digitalna plaćanja u EU (The European Digital Payments Industry Alliance – EDPIA) jučer poslijepodne u Bruxellesu je na konferenciji Transformacija digitalnih plaćanja: Bolji uvjeti za građane (Payments Transformed: A Better Deal for Citizens) okupilo najvažnije predstavnike financijske industrije i europskih krovnih politika s ciljem razvoja jedinstvenog tržišta digitalnih plaćanja na razini cijele Europske Unije.

Hrvatski CERT povećao pripravnost na kibernetičke napade

Hrvatski CERT povećao pripravnost na kibernetičke napade

29.06.2022.

Povodom završetka projekta „Grow2CERT - Povećanje zrelosti Nacionalnog CERT-a za čvršću suradnju u zajednici kibernetičke sigurnosti“ CARNET-ov Nacionalni CERT - odjel za prevenciju i zaštitu od računalnih ugroza sigurnosti javnih informacijskih sustava u Republici Hrvatskoj, predstavio je rezultate projektnih aktivnosti provedenih od listopada 2019. godine.