Broj napada ransomwareom na poslovne organizacije povećan za 78 posto

Broj napada ransomwareom na poslovne organizacije povećan za 78 posto

Prema podacima koje je prikupio Stockapps, 66 posto poslovnih organizacija diljem svijeta bilo je žrtvom nekog od ransomware napada prošle godine. To je rast od 78 posto u odnosu na 2020., kad je bila riječ o njih 37 posto.

U svim tim napadima, njih čak 65 posto ostalo je bez kriptiranih podataka, dok ih je od svih napadnutih u 2020. tako nešto prijavilo 54 posto. Dakle, metode nisu samo sofisticiranije i uspješnije nego raširenije, otuda toliki postotak uspješnosti.

Porasla je i prosječna "otkupnina" koju su žrtve morale isplatiti da bi vratile vrijedne podatke. Riječ je o milijun američkih dolara, što je 11 posto više nego u 2020., kad je rast u odnosu na godinu ranije iznosio četiri posto. Također, oni koji su morali platiti 10.000 dolara ili manje, pali su s 34 posto na 21 posto, što je potvrda koliko su napadi učinkovitiji.

Sreća u nesreći jest da su u 98 posto slučajeva organizacije bile osigurane od ove vrste napada pa im se sve skupa ublažilo, no to ne mijenja činjenicu da dolazi do ovakvih problema. Koji su, najčešće, povezani s nepažnjom zaposlenih ili nedovoljnim ulaganjem u kibernetičku sigurnost.

Inače, ransomware je vrsta malicioznih programa nastalih 2006., a razvijanih još od 1989. Cilj tih napada jest znatno ograničiti pristup zaraženom informacijskom sustavu i pohranjenim podacima ili kako bi se jednostavnije reklo - taj malware želi "oteti" vaše podatke i potom naplatiti od vas njihovo vraćanje. Kod većih korporacija, organizacija i sustava općenito, ostati bez osjetljivih podataka težak je udarac. Samim time, to je unosno napadačima i zato sve češće ciljaju upravo takve mete. Koje je teško "probiti", ali kad uspiju, naplate se u milijunskim iznosima.

Kao i toliko puta do sada, savjet je ulagati više u sigurnosne sustave, stručnjake i edukaciju svih koji se spajaju na zajedničku mrežu. Samo to je rješenje za obeshrabiti hakere...

Još iz kategorije

Produljen kasni prijavni rok natjecanja MIXX Awards Croatia do 13. veljače

Produljen kasni prijavni rok natjecanja MIXX Awards Croatia do 13. veljače

03.02.2023.

Ako se još niste okušali na natjecanju koje već trinaestu godinu u Hrvatskoj nagrađuje najbolje digitalne kampanje te alate/platforme u području tržišnih komunikacija – krajnje je vrijeme da to učinite!

SAD hoće „pocjepati“ Google, ali oni tvrde da je riječ o starim slučajevima

SAD hoće „pocjepati“ Google, ali oni tvrde da je riječ o starim slučajevima

31.01.2023.

Google pokušava objasniti da posljednji napadi Američkog ministarstva pravosuđa i pokušaji da se kompanija podijeli na nekoliko različitih segmenata poslovanja, kako bi se spriječila monopolizacija tržišta digitalnog oglašavanja zapravo nisu ispravni.

Zbog EU pravila Google uvodi nove promjene

Zbog EU pravila Google uvodi nove promjene

31.01.2023.

Kako bi dodatno uskladio svoju praksu sa zakonima EU-a, uglavnom u pogledu nedostatka transparentnosti i jasnih informacija za potrošače, Google se obvezao uvesti promjene u nekoliko svojih proizvoda i usluga. Nakon dijaloga započetog 2021. s Mrežom za suradnju u zaštiti potrošača (CPC), kojom koordinira Europska komisija, a koju vode nizozemska uprava za potrošače i tržišta i belgijska Glavna uprava za gospodarsku inspekciju,