Broj IoT napada se udvostručio u prvih 6 mjeseci 2021.

Broj IoT napada se udvostručio u prvih 6 mjeseci 2021.

Foto: DepositPhotos

Kibernetički napadi na Internet stvari (IoT) izvedene uređaje porastao je za više od sto posto kroz prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani, otkrio je analizom Kaspersky.

Telemetriju je dijelio s Threatpost, kompanijom koja je detektirala tih više od milijardu i pol IoT napada. U istom razdoblju lani bilo ih je 639 milijuna.

"Obzirom da su IoT uređaji kao pametni satovi i dodaci za pametne domove postali dio naše svakodnevice, ne čudi da je fokus kibernetičkih kriminalaca okrenut u njihovu smjeru. Kako će se interest za određenim pametnim uređajima povećavati, tako će i broj napada biti intenziviran - naglasio je Dan Demeter, sigurnosni stručnjak u Kaspersky.

Zato treba konstantno ponavljati da je sigurnost IoT uređaja najbitnija te da je vrijeme za regulative i standarde, kojih bi se svi morali pridržavati. Time bi se izbjegle neželjene situacije. Ono osnovno je nadopunjavati firmware, mijenjati lozinku te je učiniti što kompliciranojom. Također, pomaže ugasiti uređaj čim se počne ponašati čudno jer time se može eliminirati malware.

Posebno treba misliti na to sve jer bismo uskoro trebali imati desetke milijardi povezanih IoT uređaja diljem svijeta. Konkretno, IDC predviđa njih 41,6 milijardi na mreži do 2025., a generirat će oko 79,4 zetabajta podataka. Zeta je mjerna jedinica s 21 nulom nakon brojke, što dovoljno govori o količini generiranih podataka.

Dakle, rezime priče jest da bi IoT uređaji trebali transformirati naše domove i okruženje općenito. Sve će se moći obavljati putem mobilnih uređaja ili računala, na daljinu, unaprijed, "crno na bijelo", transparentno... Nepotrebno je naglašavati koliko to pojednostavljuje i olakšava živote, u svakom smislu. Ali, znaju to i kibernetički kriminalci te će svim silama pokušavati doći do što lakše zarade i drugih prilika za nanošenje štete.

Još iz kategorije

Facebook nastavlja sa širenjem interoperabilnosti između Instagrama i Messengera

Facebook nastavlja sa širenjem interoperabilnosti između Instagrama i Messengera

21.10.2021.

Facebook nastavlja s podosta hvalevrijednim naporima u smislu poboljšanja interoperabilnosti između Instagrama i Messengera. Konkretnije, gigant na tržištu društvenih mreža dodao je nove značajke za grupne razgovore na različitim platformama i time će svakako korisnicima olakšati međusobnu komunikaciju. Pritom se misli ponajprije i na poslovni segment, odnosno, brendove, influensere...

Hakeri sve češće probijaju zaštitu kriptomjenjačnica

Hakeri sve češće probijaju zaštitu kriptomjenjačnica

20.10.2021.

Hakeri su se uspjeli infiltrirati na osobne račune oko 6000 korisnika Coinbasea na način da su iskoristili ranjivost u sustavu dvostruke verifikacije te platforme, navodi Bleeping Computer. Riječ je o jednoj od najvećih mjenjačnica i općenito platformi za poslovanje kriptovalutama pa je, logično, jako “odzvonila” ova informacija.

Firefox na Androidu će automatski popunjavati pristupne podatke na sve vaše aplikacije

Firefox na Androidu će automatski popunjavati pristupne podatke na sve vaše aplikacije

20.10.2021.

Mozilla je pripremila novo iznenađenje za korisnike Firefoxa u vidu lakšeg i sigurnijeg načina prijave na aplikacije unutar Android okruženja. Time ide u smjeru Google Chromea, što nije loše već upravo suprotno - sjajno.