Bitcoin mreža bilježi nove rekordne brojeve hasheva

Bitcoin mreža bilježi nove rekordne brojeve hasheva

Foto: DepositPhotos

Bitcoin mreža dosegla je rekordnih 136 kvintilijuna hasheva u sekundi, što je izniman uspjeh s obzirom da je brojka u siječnju prošle godine bila na svega 38 kvintilijuna hasheva u sekundi.

Sve to odvilo se nekoliko mjeseci prije početka "halvinga", koji se odvija svake četiri godine i ove je godine postojala bojazan da bi mogao negativno utjecati na "rudare" te pokrenuti njihov egzodus. Srećom, "hash rate" potvrđuje da razloga za bojazan nema.

Inače, halving je programiran u bitcoinov temeljni softverski kod pri lansiranju ove kriptovalute prije nešto više od deset godina. Svake četiri godine bitcoin mreža prolazi kroz 50 posto smanjenja svojih "rudarskih nagrada". U osnovi, broja novih jedinica bitcoina izdanih kao nagrade onima koji održavaju mrežu, upola se smanjuju.

Analitičari njemačke banke BayernLB predvidjeli su prošle godine da bi halving mogao poslati bitcoin na rekordne razine cijena od oko 90.000 američkih dolara, no neki ulagači tvrde da je događaj toliko predvidljiv, da se vjerojatno već odražava na tržišnoj cijeni, koja je trenutno oko deset tisuća dolara.

Tako nešto temelji se na prethodnim događajima jer cijena bitcoina udvostručila se 2016. u vrijeme "halvinga", a porasla je 13 puta u 2017. Samim time, moguće da će 2021. biti rekordna godina za vrijednost bitcoina. A sve te pozitivne prognoze ponajprije se temelje na tom spomenutom "hash rateu".

On mjeri ukupnu računalnu moć Bitcoin mreže, a objedinjuje rudarenje, kreiranje javnih i privanih "ključeava", kao i validaciju blokova na mreži. Također, "rudari" štite mrežu svojim prisustvom jer što je "hash rate" viši, to su šanse za hakerske napade manji. Dakle, situacija u kojoj svi pobjeđuju.

Što se tamog "hasha" tiče, nastaje kad se stvori transakcijski blok i kad ga "rudari" stave u proces obrade. Potom uzimaju informacije pohranjene u bloku i primjenjuju na to matematičku formulu, pretvarajući informacije u naizgled nasumični niz brojeva i slova. Tako nastaje hash i pohranjen je zajedno s blokom na kraju lanca blokova (eng., blockchain).

Još iz kategorije

Božinović: Izdano više od 192 tisuće propusnica, pozivam sve na odgovorno izdavanje propusnica

Božinović: Izdano više od 192 tisuće propusnica, pozivam sve na odgovorno izdavanje propusnica

03.04.2020. komentiraj

Na današnjoj pressici Kriznog stožera Civilne zaštite RH ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako je u ovom trenutku izdani 192.262 propusnice. Riječ je o zaista velikom broju, a ministar napominje da svi koji izdaju propusnice moraju pritom vrlo odgovorni.

Polovica svih IoT developera već koristi umjetnu inteligenciju

Polovica svih IoT developera već koristi umjetnu inteligenciju

03.04.2020. komentiraj

Internet stvari (IoT) proživljava uzlet u trenucima kad mobilne mreže pete generacije (5G) polako osvajaju svijet, no ono što je zanimljivije u cijeloj priči jest činjenica da developeri IoT aplikacija uvelike već koriste umjetnu inteligenciju u istim tim aplikacijama.

Google na osnovu lokacijskih podataka pokazao kako se krećemo u krizi

Google na osnovu lokacijskih podataka pokazao kako se krećemo u krizi

03.04.2020. komentiraj

Zahvaljujući jednom od tehnoloških divova sada je moguće vidjeti kako su se stvari promijenile zbog korona virusa, a ideja Googla je bila da sve korisnike i javno zdravstvene institucije informirati o stanju na terenu. Iz Googla napominju kako se izvješće ne bi smjelo upotrebljavati za medicinsku dijagnostiku, prognostiku ili u svrhe liječenja. Nije predviđeno da se koriste kao smjernice za osobna putovanja i planove.