Benefiti i rizici korištenja password managera za čuvanje online identiteta

Benefiti i rizici korištenja password managera za čuvanje online identiteta
DepositPhotos

Lozinke su u današnje digitalno doba jednako bitne kao što su bile i prije 30 godina, što znači da je ključno izabrati one koje će se teško "probiti" i ne koristiti jedne te iste na više, što nije lako. Srećom, postoje upravitelji lozinkama ili password manageri. No, u ovom tekstu donosimo i drugu stranu priče...

Zašto uopće upravitelji lozinkama? Pa, svi bismo trebali imati na umu da se kao lozinka ne smije koristiti ništa osobno, ništa što se povezuje s nama ili nam nešto predstavlja. Dakle, imena roditelja, djece, djevojke, dečka, supruge ili supruga uistinu nije poželjno postaviti kao riječ koja označava ulazna vrata u vaš privatni svijet.

Najbolje je koristiti neke nepovezane brojke i slova kao primjerice 8TMatPL#HAo/#ZE$. Ali tko to može zapamtiti? Posebno kad je riječ o više njih jer zna se i da ne smijete koristiti jednu te istu lozinku za sve čemu pristupate. A sad o tome koji je najbolji.

Također, u današnje vrijeme, potrebno je imati desetak ili više različitih lozinki, što je teško pamtiti. Umjesto vas, to obavlja password manager, koji ih jednostavno organizira i neometano radi u pozadini te pamti gdje što koristite, bez da dozvoljava pristup ikome osim vama.

Uz toliko spojenih uređaja i raznih korisničkih računa gdje čuvamo osjetljive podatke, bolje je biti što sigurniji, a uz upravitelje lozinkama to svakako jesmo. Ili nismo?

Veliki rizik je gubitak glavne lozinke ili "master password". Ona je glavni dio password managera i nju morate zapamtiti, nju morate učiniti kompliciranom. Sve ostalo nije nikakva briga, ali master password jest. Bez nje, gubite sve i to je rizik na koji se morate odlučiti. Uostalom, sve je na vama kao korisniku...