Automatizirani postupak prijave leta dronom putem mobilne aplikacije

Automatizirani postupak prijave leta dronom putem mobilne aplikacije

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Hrvatska kontrola zračne plovidbe već duži niz godina prati razvoj sustava bespilotnih zrakoplova (RPAS/UAS) i ulaže značajne napore kako bi RPAS/UAS korisnike uspješno integrirala u zračni prostor Republike Hrvatske na siguran način stoga je za registrirane korisnike portala AMC sada omogućena i prijava putem mobilne aplikacije. Ona zasad radi samo na Android operativnom sustavu, no uskoro se najavljuje kako stiže i ona za iOS odnosno Appleove mobilne telefone.

Posljednje izmjene u regulativi koje je donijela Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo kroz novi pravilnik koji regulira letenje dronovima odnosno iz područja obavljanja aktivnosti i izvođenja letačkih operacija bespilotnim sustavima zrakoplova predviđaju daljnju liberalizaciju i ubrzanje postupaka i procedura odobrenja potrebnih za sigurno obavljanje aktivnosti u zračnom prostoru.

Kako bi se omogućila sigurna provedba aktivnosti po automatiziranom postupku, Hrvatska kontrola zračne plovidbe izradila je dodatnu mobilnu aplikaciju vezanu na postojeći sustav AMC Portal – „AMC Portal Mobile“ koja će omogućiti svim korisnicima sustava RPAS/UAS registriranima na AMC Portalu provedbu svojih aktivnosti po automatiziranom postupku u dijelovima zračnog prostora gdje je to moguće.

Uz mobilnu aplikaciju moguće je dobiti dozvolu za letenje u vrlo kratkom roku, rezervirati zračni prostor gdje to dopušteno bez posebnih dozvola, no možda ima jednu manu – morate se po GPS-u nalaziti na lokaciji letenja ali je onda ono moguće samo 5 minuta unaprijed. Naravno treba napomenuti kako se to odnosi isključivo na letačke operacije, ali ne i na snimanje iz zraka.

Još iz kategorije

Hakeri čak 3 mjeseca imali pristup Microsoftovim e-mail servisima

Hakeri čak 3 mjeseca imali pristup Microsoftovim e-mail servisima

19.04.2019. komentiraj

Hakerskim probojima na svim razinama nema kraja, pa tako zapravo i ne čudi objava Microsofta da je sam bio žrtva jednog, čak tri mjeseca u kontinuitetu! Naime, toliko dugo su hakeri imali pristup njegovim e-mail uslugama.

Dodijeljene nagrade Web trgovac godine 2019

Dodijeljene nagrade Web trgovac godine 2019

18.04.2019. komentiraj

Na Konferenciji Ecommerce Day 2019. podijeljene su 22 nagrade za izvrsnost u web prodaji. Naziv najboljih web trgovina, prema mišljenju međunarodne stručne komisije, ali i domaćih potrošača su trgovine lafaboo.com i namještaj.hr, prva u kategoriji malih, a druga velikih web trgovina. Kupci su najboljom trgovinom ocijenili specijaliziranu web trgovinu cvjecarnicaljubica.com.

Uber uvodi opciju ostavljanja napojnice putem aplikacije

Uber uvodi opciju ostavljanja napojnice putem aplikacije

17.04.2019. komentiraj

Korisnici Ubera od danas vozačima mogu ostaviti napojnicu i putem aplikacije. Uber tako uvodi novi način nagrađivanja partnera u Hrvatskoj te će uz dosadašnje ocjenjivanje putem zvjezdica, svi korisnici ostavljanjem napojnice unutar aplikacije moći dodatno nagraditi vozača za odličnu uslugu. Ovako nešto moguće je putem Uber aplikacije već je moguće na mnogim drugim tržištima.