Automatizirani postupak prijave leta dronom putem mobilne aplikacije

Automatizirani postupak prijave leta dronom putem mobilne aplikacije

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Hrvatska kontrola zračne plovidbe već duži niz godina prati razvoj sustava bespilotnih zrakoplova (RPAS/UAS) i ulaže značajne napore kako bi RPAS/UAS korisnike uspješno integrirala u zračni prostor Republike Hrvatske na siguran način stoga je za registrirane korisnike portala AMC sada omogućena i prijava putem mobilne aplikacije. Ona zasad radi samo na Android operativnom sustavu, no uskoro se najavljuje kako stiže i ona za iOS odnosno Appleove mobilne telefone.

Posljednje izmjene u regulativi koje je donijela Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo kroz novi pravilnik koji regulira letenje dronovima odnosno iz područja obavljanja aktivnosti i izvođenja letačkih operacija bespilotnim sustavima zrakoplova predviđaju daljnju liberalizaciju i ubrzanje postupaka i procedura odobrenja potrebnih za sigurno obavljanje aktivnosti u zračnom prostoru.

Kako bi se omogućila sigurna provedba aktivnosti po automatiziranom postupku, Hrvatska kontrola zračne plovidbe izradila je dodatnu mobilnu aplikaciju vezanu na postojeći sustav AMC Portal – „AMC Portal Mobile“ koja će omogućiti svim korisnicima sustava RPAS/UAS registriranima na AMC Portalu provedbu svojih aktivnosti po automatiziranom postupku u dijelovima zračnog prostora gdje je to moguće.

Uz mobilnu aplikaciju moguće je dobiti dozvolu za letenje u vrlo kratkom roku, rezervirati zračni prostor gdje to dopušteno bez posebnih dozvola, no možda ima jednu manu – morate se po GPS-u nalaziti na lokaciji letenja ali je onda ono moguće samo 5 minuta unaprijed. Naravno treba napomenuti kako se to odnosi isključivo na letačke operacije, ali ne i na snimanje iz zraka.

Još iz kategorije

Slanje paketa poštom diljem svijeta raste nevjerojatnom brzinom zahvaljujući e-trgovini

Slanje paketa poštom diljem svijeta raste nevjerojatnom brzinom zahvaljujući e-trgovini

18.10.2019. komentiraj

Ljudi diljem svijeta prepoznali su slanje paketa poštom kao normalan način dijeljenja, ali i prodaje onoga što posjeduju, pa ne treba čuditi što u prosjeku jedna osoba godišnje pošalje čak 23 paketa. Te brojke otkrio je Pitney Bowes i tiču se najjačih zemalja svijeta u ekonomskom smislu.

TV preporuke bazirane na strojnom učenju

TV preporuke bazirane na strojnom učenju

17.10.2019. komentiraj

U vrijeme digitalizacije i digitalne transformacije događaju se velike promjene u načinu korištenja različitih usluga pa tako i interneta, stoga je dobra prilika da o tome popričamo s Krešimirom Madunovićem, glavnim izvršnim direktorom Iskona Krešimirom Madunovićem.

INFOGRAFIKA: Kratka povijest Emojia

INFOGRAFIKA: Kratka povijest Emojia

12.10.2019. komentiraj

Emoji svijet raste iz dana u dan pa će korisnici tako ove godine dobiti 230 potpuno novih, što će osvježiti ponudu i učiniti ih tijekom razmjene poruka još popularnijima. Ukupno, sad će biti 3019 tih piktograma koje nazivamo emoji.