Apple, Google, Microsoft i Mozilla najavili ukidanje podrške za TLS 1.0 i 1.1

Apple, Google, Microsoft i Mozilla najavili ukidanje podrške za TLS 1.0 i 1.1

Apple, Google, Microsoft i Mozilla najavili su da će onemogućiti podršku za Transparent Layer Security (TLS) 1.0 i 1.1 u svojim internetskim preglednicima u prvoj polovici 2020. godine.

"S 19. siječnjem iduće godine proslavit će se dvadeseta godišnjica otkako se pojavio TLS 1.0, prvotna verzija protokola koji kriptira i autorizira sigurne konekcije diljem weba. Za sigurnosnu tehnologiju, dva desetljeća izostanka modifikacija jako je puno vremena. I dok nismo svjesni ikakvih većih ranjivosti s najnovijim implementacijama za TLS 1.0 i TLS 1.1, okretanje novim verzijama ipak će omogućiti stvoriti još sigurniji web za sve", rekao je Kyle Pflug, glavni program menadžer u Microsoft Edge.

Ovaj potez samo prati odluku koju je donio IETF (Internet Engineering Task Force), a tiče se potpunog kraja za TLS 1.0 i 1.1. Dakle, odluke četiri velike kompanije nisu stigle iznenada ili niotkud, produkt su detaljnih rasprava najstručnijih ljudi na ovom polju. Uostalom, internetski preglednici Chrome, Edge, Internet Explorer, Firefox i Safari već podržavaju TLS 1.2 i uskoro će podržavati nedavno odobreni TLS 1.3 standard. Dapače, Chrome i Firefox već nude TLS 1.3 podršku.

"Manje od jedan posto dnevnih konekcija na Edge su TLS 1.0 ili 1.1, a 94 posto web stranica već se prebacilo na TLS 1.2 standard, što znači da je jako mali broj njih ostao na starijim standardima", objasnio je Pflug na najbolji mogući način razloge zašto se tehnologiji staroj dva desetljeća okreće leđa u zamjenu za nešto novije te automatski sigurnije.

Također, Windows korisnici i system administratori već mogu testirati kako to izgleda ako se onemoguće TLS 1.0 i 1.1 kako bi se bolje pripremili za dolazak neizbježnog u prvoj polovici 2020. Sve što trebaju učiniti jest otvoriti u Control Panelu Internet Options, zatim Advanced i jednostavno ukloniti "kvačice" s "Use TLS 1.0" i "Use TLS 1.1".

Još iz kategorije

Novi botnet zarazio stotinu tisuća kućnih rutera i slao spamove preko webmail klijenata

Novi botnet zarazio stotinu tisuća kućnih rutera i slao spamove preko webmail klijenata

13.11.2018. komentiraj

Novi botnet BCMUPnP_Hunter načinjen od otprilike stotinu tisuća kućnih rutera u tišini je rastao protekla dva mjeseca i spojio se na webmail usluge kao Hotmail, Outlook i Yahoo putem kojih je zatim slao spam u pretince elektroničke pošte. Uspjeh su hakeri osigurali eksploatacijom pet godina poznate ranjivosti, koja nije ispravljena na svim ruterima pa se potom lako iskoristila.

Opera za Android sada blokira i dosadne pop-up dijaloge za korištenje kolačića

Opera za Android sada blokira i dosadne pop-up dijaloge za korištenje kolačića

12.11.2018. komentiraj

Opera za Android v48 stigla je sa 6. studenim i najvažnija promjena jest podrška za blokiranje dosadnih pop up dijaloga koji upozoravaju na korištenje kolačića. Posljednjih nekoliko godina iznimno su naporni, a otkako je u Europskoj uniji 25. svibnja uvedena Opća uredba o zaštiti osobnih podataka (GDPR), još su naporniji.

Facebook Messenger uvodi opciju brisanja poslane poruke

Facebook Messenger uvodi opciju brisanja poslane poruke

10.11.2018. komentiraj

Sigurno vam se dogodilo da ste zabunom ili nepromišljenošču poslali neku poruku preko Facebook Messengera, a onda zbog toga požalili. U tom slučaju, zasigurno će vas razveseliti vijest da će unutar Facebook Messengera uskoro biti moguće brisanje poslane poruke, i to u periodu od 10 minuta nakon njenog slanja.