Apple, Google, Microsoft i Mozilla najavili ukidanje podrške za TLS 1.0 i 1.1

Apple, Google, Microsoft i Mozilla najavili ukidanje podrške za TLS 1.0 i 1.1

Apple, Google, Microsoft i Mozilla najavili su da će onemogućiti podršku za Transparent Layer Security (TLS) 1.0 i 1.1 u svojim internetskim preglednicima u prvoj polovici 2020. godine.

"S 19. siječnjem iduće godine proslavit će se dvadeseta godišnjica otkako se pojavio TLS 1.0, prvotna verzija protokola koji kriptira i autorizira sigurne konekcije diljem weba. Za sigurnosnu tehnologiju, dva desetljeća izostanka modifikacija jako je puno vremena. I dok nismo svjesni ikakvih većih ranjivosti s najnovijim implementacijama za TLS 1.0 i TLS 1.1, okretanje novim verzijama ipak će omogućiti stvoriti još sigurniji web za sve", rekao je Kyle Pflug, glavni program menadžer u Microsoft Edge.

Ovaj potez samo prati odluku koju je donio IETF (Internet Engineering Task Force), a tiče se potpunog kraja za TLS 1.0 i 1.1. Dakle, odluke četiri velike kompanije nisu stigle iznenada ili niotkud, produkt su detaljnih rasprava najstručnijih ljudi na ovom polju. Uostalom, internetski preglednici Chrome, Edge, Internet Explorer, Firefox i Safari već podržavaju TLS 1.2 i uskoro će podržavati nedavno odobreni TLS 1.3 standard. Dapače, Chrome i Firefox već nude TLS 1.3 podršku.

"Manje od jedan posto dnevnih konekcija na Edge su TLS 1.0 ili 1.1, a 94 posto web stranica već se prebacilo na TLS 1.2 standard, što znači da je jako mali broj njih ostao na starijim standardima", objasnio je Pflug na najbolji mogući način razloge zašto se tehnologiji staroj dva desetljeća okreće leđa u zamjenu za nešto novije te automatski sigurnije.

Također, Windows korisnici i system administratori već mogu testirati kako to izgleda ako se onemoguće TLS 1.0 i 1.1 kako bi se bolje pripremili za dolazak neizbježnog u prvoj polovici 2020. Sve što trebaju učiniti jest otvoriti u Control Panelu Internet Options, zatim Advanced i jednostavno ukloniti "kvačice" s "Use TLS 1.0" i "Use TLS 1.1".

Još iz kategorije

Digitalna pismenost – nezaobilazni uvjet za budućnost

Digitalna pismenost – nezaobilazni uvjet za budućnost

18.01.2019. komentiraj

Prema DESI analizi  za 2018. godinu, koju provodi Europska komisija i koja prati evoluciju digitalne kompetitivnosti članica EU, Hrvatska se nalazi pri samom dnu ljestvice. Istovremeno Hrvatska je druga na ljestvici EU zemalja u kojoj se vijesti radije čitaju u online izdanju. Međutim ono što je zabrinjavajuće je da u Hrvatskoj svaka druga osoba ne posjeduje odgovarajuća digitalna znanja i vještine kojima stvara kompetitivnu vrijednost na tržištu rada.

GitHub Free sada nudi neograničenu količinu privatnih repozitorija

GitHub Free sada nudi neograničenu količinu privatnih repozitorija

14.01.2019. komentiraj

Microsoft je novu godinu započeo s praskom i omogućio svima besplatno kreiranje repozitorija na GitHubu, što će i one tvrdokorne približiti platformi kojoj su možda okrenuli leđa kad je u lipnju prošle godine za 7,5 milijardi američkih dolara prodana Microsoftu. A nije ni to sve, broj repozitorija je neograničen i sve besplatno!

Probijen password manager Blur, ukradeni podaci od 2,4 milijuna korisnika

Probijen password manager Blur, ukradeni podaci od 2,4 milijuna korisnika

12.01.2019. komentiraj

Kompanija Abine, koja stoji iza Blur upravljača lozinkama i DeleteMe online uslugom za zaštitu privatnosti, objavila je da se suočila s probojem koji je utjecao na oko 2,4 milijuna korisnika. Nezgodna situacija zbila se 13. prosinca prošle godine i odmah je uslijedila reakcija, no javnost je za sve doznala tek s početkom godine.