Apple, Google, Microsoft i Mozilla najavili ukidanje podrške za TLS 1.0 i 1.1

Apple, Google, Microsoft i Mozilla najavili ukidanje podrške za TLS 1.0 i 1.1

Apple, Google, Microsoft i Mozilla najavili su da će onemogućiti podršku za Transparent Layer Security (TLS) 1.0 i 1.1 u svojim internetskim preglednicima u prvoj polovici 2020. godine.

"S 19. siječnjem iduće godine proslavit će se dvadeseta godišnjica otkako se pojavio TLS 1.0, prvotna verzija protokola koji kriptira i autorizira sigurne konekcije diljem weba. Za sigurnosnu tehnologiju, dva desetljeća izostanka modifikacija jako je puno vremena. I dok nismo svjesni ikakvih većih ranjivosti s najnovijim implementacijama za TLS 1.0 i TLS 1.1, okretanje novim verzijama ipak će omogućiti stvoriti još sigurniji web za sve", rekao je Kyle Pflug, glavni program menadžer u Microsoft Edge.

Ovaj potez samo prati odluku koju je donio IETF (Internet Engineering Task Force), a tiče se potpunog kraja za TLS 1.0 i 1.1. Dakle, odluke četiri velike kompanije nisu stigle iznenada ili niotkud, produkt su detaljnih rasprava najstručnijih ljudi na ovom polju. Uostalom, internetski preglednici Chrome, Edge, Internet Explorer, Firefox i Safari već podržavaju TLS 1.2 i uskoro će podržavati nedavno odobreni TLS 1.3 standard. Dapače, Chrome i Firefox već nude TLS 1.3 podršku.

"Manje od jedan posto dnevnih konekcija na Edge su TLS 1.0 ili 1.1, a 94 posto web stranica već se prebacilo na TLS 1.2 standard, što znači da je jako mali broj njih ostao na starijim standardima", objasnio je Pflug na najbolji mogući način razloge zašto se tehnologiji staroj dva desetljeća okreće leđa u zamjenu za nešto novije te automatski sigurnije.

Također, Windows korisnici i system administratori već mogu testirati kako to izgleda ako se onemoguće TLS 1.0 i 1.1 kako bi se bolje pripremili za dolazak neizbježnog u prvoj polovici 2020. Sve što trebaju učiniti jest otvoriti u Control Panelu Internet Options, zatim Advanced i jednostavno ukloniti "kvačice" s "Use TLS 1.0" i "Use TLS 1.1".

Još iz kategorije

Potrošači se odriču tradicionalnih oblika praćenja zabavnih i medijskih sadržaja

Potrošači se odriču tradicionalnih oblika praćenja zabavnih i medijskih sadržaja

25.03.2019. komentiraj

Potrošači sve više koriste digitalnu tehnologiju u razne svrhe, a velike se promjene odvijaju u načinu pristupanja zabavnim i medijskim sadržajima. 38% potrošača prima zabavni sadržaj putem streama najmanje jednom dnevno, a među potrošačima Generacije Z, više od 50% prestaje pristupati zabavnim sadržajima na tradicionalan način, odnosno putem raznih kablova.

Facebook čuvao stotine milijuna lozinki korisnika u običnom tekstualnom obliku

Facebook čuvao stotine milijuna lozinki korisnika u običnom tekstualnom obliku

25.03.2019. komentiraj

Facebook je šokirao javnost objavom da se stotine milijuna lozinki njegovih korisnika nalazimo u običnom tekstualnom obliku, i to unutar njegovih internih sustava. Doznalo se to potpuno slučajno prije dva mjeseca i uslijedila je brza reakcija, ali svejedno čudi da se tako nešto uopće dogodilo, izniman je to propust.

Istraživanje pokazuje da 62 posto hrvatskih trgovaca danas najviše voli primiti gotovinu

Istraživanje pokazuje da 62 posto hrvatskih trgovaca danas najviše voli primiti gotovinu

23.03.2019. komentiraj

Norveška tvrtka Auka angažirala je britansku istraživačku agenciju LM Research da provede istraživanje među 28 tisuća malih i velikih trgovaca te tvrtki u ugostiteljstvu i hotelijerstvu na razini svih 28 zemalja Europske unije. Rezultati ovog istraživanja danas su predstavljeni u Zagrebu na događanju organiziranom u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Norveške.