Amerikanci protiv promjena i kontrole prometa na internetu

Amerikanci protiv promjena i kontrole prometa na internetu

Foto: Statista

Neutralnost interneta goruća je tema u Sjedinjenim Američkim Državama jer zahvaljujući Federalnoj komisiji za komunikacije (FCC - Federal Communications Commission) trebala bi se obrnuti i dozvoliti najvećim kompanijama da naprave što prije nisu mogle, a to je kontroliranje prometa, preusmjeravanje i blokiranje koga god žele po volji.

Aktivisti to ne gledaju mirno pa su se angažirali kroz sve moguće platforme, a među podupirateljima imaju velikane kao Google, Facebook, Netflix, Amazon, Microsoft, Reddit... Naravno, zagovaratelji ukidanja neutralnosti interneta su među kompanijama koje se bave telekomunikacijama, a to su Sprint, T-Mobile US, Verizon, Comcast, Charter/Spectrum, AT&T... Svaka od njih tvrdi da su im korisnici prvi na pameti, ali to je daleko od istine jer inače ne bi zagovarali nešto toliko pogubno kao neutralnost interneta, koja jamči svima jednake uvjete za nadmetanje.

Nažalost, američki republikanci i konzervativci u globalu nikad nisu previše shvaćali poimanje sloboda, pa ni tržišta, a kamoli interneta, tako da teško mogu sad kad imaju većinu u FCC-u napraviti nešto društveno korisno. Umjesto toga će se prilagoditi potrebama najvećih kompanija na području pružanja internetskih usluga.

Amerikanci to neće mirno gledati, što se vidi prema Consumer Reports anketi provedenoj na više od tisuću odraslih Amerikanaca u srpnju ove godine. Njih 57 tvrdi da podržava aktualne regulative, a njih svega 16 posto tvrdi suprotno. Čak 67 posto izjavilo je da pružatelji usluga ne bi smjeli imati dozvolu birati tko će imati bolji ili lošiji pristup, dok 63 posto njih smatra da ne bi smjeli imati dozvolu modificirati ili mijenjati sadržaj kojem korisnici žele pristupiti. I na kraju, njih 48 posto smatra da pružatelji usluga ne bi smjeli naplaćivati više za bolji položaj kad se radi o internetskom prometu.

Još iz kategorije

Google gasi AdSense aplikacije za Android i iOS

Google gasi AdSense aplikacije za Android i iOS

22.07.2019. komentiraj

Google ukida AdSense aplikaciju za iOS i Andorid operativne sustave kako bi se okrenuo web aplikacijama. Ta odluka stigla je poprilično iznenada, posebno ako se zna da trećina korisnika jest i u mobilnom okruženju, što znači da im je AdSense nužan za oglašavanje i upravljanje oglasima.

I Firefox će sve HTTP stranice označavati kao nesigurne

I Firefox će sve HTTP stranice označavati kao nesigurne

21.07.2019. komentiraj

Mozilla je sa svojim Firefox internetskim preglednikom odlučila krenuti putem kojim je i Googleov Chrome, jedino što kasni za njime godinu dana. Naime, odlučeno je da će se sve HTTP (Hypertext Transfer Protocol) web stranice početi označavati kao nesigurne dok se surfa u Firefoxu.

Digitalno lice jednako važno kao i ono stvarno

Digitalno lice jednako važno kao i ono stvarno

19.07.2019. komentiraj

U DermaMedu znaju da dobro dizajnirana web stranica i prisutnost na društvenim mrežama predstavljaju „digitalno lice“ tvrtke te da ponekad mogu biti presudni u odlučivanju korisnika čije će usluge koristiti. „Prvi dojam iznimno je važan, a naša poslovna web stranica mnogima je upravo to – prvo upoznavanje s DermaMedom. Nova stranica bit će optimizirana za rad na različitim uređajima i omogućit će nam kvalitetniju interakciju s klijentima. Uz više informacija i niz dodatnih funkcija prilagođenih krajnjem korisniku, vjerujem da će pozitivno doprinijeti našoj konkurentnosti“ smatra dr. med. Anđela Prolić, osnivačica centra.