Amerikanci protiv promjena i kontrole prometa na internetu

Amerikanci protiv promjena i kontrole prometa na internetu

Foto: Statista

Neutralnost interneta goruća je tema u Sjedinjenim Američkim Državama jer zahvaljujući Federalnoj komisiji za komunikacije (FCC - Federal Communications Commission) trebala bi se obrnuti i dozvoliti najvećim kompanijama da naprave što prije nisu mogle, a to je kontroliranje prometa, preusmjeravanje i blokiranje koga god žele po volji.

Aktivisti to ne gledaju mirno pa su se angažirali kroz sve moguće platforme, a među podupirateljima imaju velikane kao Google, Facebook, Netflix, Amazon, Microsoft, Reddit... Naravno, zagovaratelji ukidanja neutralnosti interneta su među kompanijama koje se bave telekomunikacijama, a to su Sprint, T-Mobile US, Verizon, Comcast, Charter/Spectrum, AT&T... Svaka od njih tvrdi da su im korisnici prvi na pameti, ali to je daleko od istine jer inače ne bi zagovarali nešto toliko pogubno kao neutralnost interneta, koja jamči svima jednake uvjete za nadmetanje.

Nažalost, američki republikanci i konzervativci u globalu nikad nisu previše shvaćali poimanje sloboda, pa ni tržišta, a kamoli interneta, tako da teško mogu sad kad imaju većinu u FCC-u napraviti nešto društveno korisno. Umjesto toga će se prilagoditi potrebama najvećih kompanija na području pružanja internetskih usluga.

Amerikanci to neće mirno gledati, što se vidi prema Consumer Reports anketi provedenoj na više od tisuću odraslih Amerikanaca u srpnju ove godine. Njih 57 tvrdi da podržava aktualne regulative, a njih svega 16 posto tvrdi suprotno. Čak 67 posto izjavilo je da pružatelji usluga ne bi smjeli imati dozvolu birati tko će imati bolji ili lošiji pristup, dok 63 posto njih smatra da ne bi smjeli imati dozvolu modificirati ili mijenjati sadržaj kojem korisnici žele pristupiti. I na kraju, njih 48 posto smatra da pružatelji usluga ne bi smjeli naplaćivati više za bolji položaj kad se radi o internetskom prometu.

Još iz kategorije

Hrvatski europarlamentarci pri samom vrhu po korištenju društvenih mreža

Hrvatski europarlamentarci pri samom vrhu po korištenju društvenih mreža

18.05.2019. komentiraj

Uoči izbora za Europski parlament, Grayling i agencija Observer istražili su kako zastupnici europskog parlamenta koriste Twitter i tko to radi najbolje. Istraživanje je pokazalo da od ukupno 751 zastupnika u  europskom parlamentu, njih 496 koristi Twitter dok ih 520 koristi Facebook.

Stižu oglasi u Google Discover

Stižu oglasi u Google Discover

17.05.2019. komentiraj

Google nije previše iznenadio objavom da će se uskoro početi pojavljivati oglasi na feedu njegova Discovera, prvenstveno jer upravo je Discover zamjena za Google Feed koji se pojavljuje slijeva na mnogim zaslonima Android mobilnih uređaja.

Pozivom preko WhatsAppa hakeri šire spyware u vaše mobitele

Pozivom preko WhatsAppa hakeri šire spyware u vaše mobitele

16.05.2019. komentiraj

WhatsApp se našao na udaru hakera koji su iskoristili grešku te aplikacije za razmjenu poruka pa pomoću nje postavili špijunski softver i automatski si otvorili put prema ciljanim korisnicima. Zato je svima preporučeno provjeriti verziju aplikacije i nadopuniti je, ukoliko treba. Jer, to je jedini način za biti siguran kako se napad neće dogoditi.