Amerikanci protiv promjena i kontrole prometa na internetu

Amerikanci protiv promjena i kontrole prometa na internetu

Foto: Statista

Neutralnost interneta goruća je tema u Sjedinjenim Američkim Državama jer zahvaljujući Federalnoj komisiji za komunikacije (FCC - Federal Communications Commission) trebala bi se obrnuti i dozvoliti najvećim kompanijama da naprave što prije nisu mogle, a to je kontroliranje prometa, preusmjeravanje i blokiranje koga god žele po volji.

Aktivisti to ne gledaju mirno pa su se angažirali kroz sve moguće platforme, a među podupirateljima imaju velikane kao Google, Facebook, Netflix, Amazon, Microsoft, Reddit... Naravno, zagovaratelji ukidanja neutralnosti interneta su među kompanijama koje se bave telekomunikacijama, a to su Sprint, T-Mobile US, Verizon, Comcast, Charter/Spectrum, AT&T... Svaka od njih tvrdi da su im korisnici prvi na pameti, ali to je daleko od istine jer inače ne bi zagovarali nešto toliko pogubno kao neutralnost interneta, koja jamči svima jednake uvjete za nadmetanje.

Nažalost, američki republikanci i konzervativci u globalu nikad nisu previše shvaćali poimanje sloboda, pa ni tržišta, a kamoli interneta, tako da teško mogu sad kad imaju većinu u FCC-u napraviti nešto društveno korisno. Umjesto toga će se prilagoditi potrebama najvećih kompanija na području pružanja internetskih usluga.

Amerikanci to neće mirno gledati, što se vidi prema Consumer Reports anketi provedenoj na više od tisuću odraslih Amerikanaca u srpnju ove godine. Njih 57 tvrdi da podržava aktualne regulative, a njih svega 16 posto tvrdi suprotno. Čak 67 posto izjavilo je da pružatelji usluga ne bi smjeli imati dozvolu birati tko će imati bolji ili lošiji pristup, dok 63 posto njih smatra da ne bi smjeli imati dozvolu modificirati ili mijenjati sadržaj kojem korisnici žele pristupiti. I na kraju, njih 48 posto smatra da pružatelji usluga ne bi smjeli naplaćivati više za bolji položaj kad se radi o internetskom prometu.

Još iz kategorije

Internet preglednik Brave omogućio kriptirane video pozive

Internet preglednik Brave omogućio kriptirane video pozive

03.06.2020. komentiraj

Brave, internetski preglednik otvorenog koda, čija je značajke blokiranje oglasa prilikom surfanja, kao novost u ponudi ima mogućnost kriptiranih videopoziva. Iako se pandemija koronavirusa primirila pa ova mogućnost dolazi malo prekasno, jasno da će imati vjernu publiku.

Zoom Meeting pretplatnicima nudi jaču enkripciju video poziva

Zoom Meeting pretplatnicima nudi jaču enkripciju video poziva

03.06.2020. komentiraj

Zoom aplikacija za videokonferencijske pozive kritizirana je ponajprije zbog manjka sigurnosti i zbog toga su je brojne organizacije diljem svijeta zabranile, zajedno s kompletnim vladama, što se moglo vidjeti na primjeru američke i njemačke. Ali, to se mijenja!

Apple Pay dostupan korisnicima PBZ Mastercard kartica

Apple Pay dostupan korisnicima PBZ Mastercard kartica

02.06.2020. komentiraj

Privredna banka Zagreb (PBZ) od danas korisnicima svojih Mastercard kartica donosi uslugu Apple Pay, koja mobilna plaćanja pretvara u jednostavan, siguran i privatan način plaćanja koji je brz i praktičan. Sigurnost i privatnost u središtu su usluge Apple Pay. Kada putem usluge Apple Pay koristite kreditnu ili debitnu karticu, stvarni brojevi kartica ne pohranjuju se na uređaju niti na Apple poslužiteljima. Umjesto toga, dodjeljuje se jedinstveni broj računa uređaja koji je tokeniziran i sigurno pohranjen na modulu Secure Element na vašem uređaju. Svaka je transakcija autorizirana jednokratnim jedinstvenim dinamičkim sigurnosnim kodom.