Amazon je početkom godine bio pod najvećim DDoS napadom u povijesti

Amazon je početkom godine bio pod najvećim DDoS napadom u povijesti

Foto: DepositPhotos

Amazon je objavio da se njegova AWS Shield usluga suočila s najvećim DDoS (Distributed Denial-of-service attack) napadom u povijesti jer iznosio je nevjerojatnih 2,3 Tbps! Zbio se u veljači ove godine, ali kompanija je tek sad kad se šteta potpuno sanirala odlučila objaviti informaciju.

Ona se nalazi u kompanijinom AWS Shield Threat Landcsape (PDF) dokumentu i svi potrebni detalji su pritom navedeni. Osim mete napada, Amazon je odlučio to čuvati tajnom, ali zato je objavio da se napad odvio korištenjem "otetih" CLDAP web servera i zbog toga je puna tri dana bila označena najviša moguća razina prijetnje.

Inače, CLDAP ili Connection-less Lightweight Directory Access Protocol je alternativa za stariji LDAP protokol i koristi se za spajanje, pretragu i modifikaciju direktorija koji se dijele na internetu. Hakeri su pak taj protokol shvatili kao veliku priliku, iako ga je teško "zauzeti" i koristiti u željenom smjeru.

Naime, CLDAP je pod konstantnim DDoS napadima od samog kraja 2016., a toliko je popularan kao hakerska meta iz razloga što pojačava DDoS promet za 56 do 70 puta od početne veličine. Dakle, već te brojke su dovoljno objašnjenje zašto hakeri žele uz taj protokol izvoditi ciljane napade.

Ipak, bez obzira na stalne pokušaje, tek sad je "skinut" rekord iz ožujka 2018., kad je zabilježen napad od 1,7 Tbps na NETSCOUT Arbor. Samo mjesec dana prije tog, izveden je napad na GitHub i iznosio je 1,3 Tbps. Ali, tad su DDoS napadački vektor bili Memcached serveri. Konkretnije, njih 100.000. No, adekvatna zaštita se uspostavila i hakeri su morali pronaći nove načine izvođenja napada, što su očito i uspjeli jer uzdrmali su jednu od najbogatijih kompanija na svijetu, koja često djeluje kao neprobojna tvrđava.

Samo, ta činjenica zapravo vrlo često zna poslužiti kao posebna motivacija napadačima.

Još iz kategorije

Uber širi Connect uslugu dostave paketa na tri nova grada na obali i to Dubrovnik, Rijeku i Zadar

Uber širi Connect uslugu dostave paketa na tri nova grada na obali i to Dubrovnik, Rijeku i Zadar

03.08.2020. komentiraj

Mjesec dana nakon što je Uber korisnicima u Splitu i Zagrebu predstavio uslugu dostave paketa, pozitivne reakcije korisnika i velika potražnja za dostavom kompaniju su motivirale da uslugu proširi na tri nova grada na obali. Uber Connect tako je od danas dostupan u Dubrovniku, Rijeci, Splitu, Zadru i Zagrebu. Riječ je o pristupačnoj usluzi dostave pošiljki težine do 20 kg isti dan, a koju je moguće naručiti izravno kroz Uber aplikaciju. Kroz Uber Connect mogu se slati paketi koji stanu u prtljažnik srednje velikog automobila, do vrijednosti 750 kuna.

Brojne uštede za 200.000 korisnika besplatne PayDo aplikacije

Brojne uštede za 200.000 korisnika besplatne PayDo aplikacije

03.08.2020. komentiraj

Posljednjih mjeseci zbog koronavirusa zabilježen je pad prodaje parkirališnih karata, ali povratkom u novo normalno te zahvaljujući dolasku stranih turista, u srpnju i kolovozu u Hrvatskoj je zabilježen znatan oporavka ovog sektora. Točnije, trenutno najpopularnija hrvatska aplikacija za parkiranje PayDo obara rekorde te u se u ovom trenutku približava brojci od 200.000 korisnika, aktivna je u 77 hrvatskih gradova, u potpunosti besplatna te s nacionalnom pokrivenosti jamči dostupnost usluge na gotovo svakom koraku.

Koliko su sigurni internet preglednici?

Koliko su sigurni internet preglednici?

29.07.2020. komentiraj

Internetski preglednici često se na tržištu pokušavaju izdvojiti po brzini, utrošku energije i dodacima koje nude korisnicima, ali iznimno bitna stavka svakako je i sigurnost. Kako bi imali bolji uvid u to koliko su browseri sigurni, pobrinuo se kroz istraživanje NSS Labs.