AMAZON ŠKARORUKI

Amazon gasi DPReview

Amazon gasi DPReview
Depositphotos

DPReview, jedna od najomiljenijih publikacija među fotografskim entuzijastima, ugasit će se, a njezin će sadržaj biti izbrisan. Web stranica je bila zahvaćena nedavnim otkazima koji su pogodili Amazon i prestat će s radom 10. travnja.

Digital Photography Review, ili DPReview, koji je osnovan 1998., a kupio ga je Amazon 14. svibnja 2007., izgradio je izvrsnu reputaciju pružajući fotografima neke od najdetaljnijih recenzija fotoaparata, objektiva i srodne opreme na svijetu. DPReview je izvorno bio sa sjedištem u Londonu, ali je na kraju svoje poslovanje preselio u Seattle kako bi bio bliže svojoj matičnoj tvrtki i gdje je nastavio djelovati relativno neovisno.

Nažalost, Amazon je odlučio prekinuti svoju podršku za platformu i ugasit će web stranicu u kratkom roku. Publikacija će zadržati mali broj zaposlenika s punim radnim vremenom čiji će posao biti ukidanje operacija, nakon čega će se DPReview isključiti, a 24-godišnji fotografski sadržaj koji sadrži bit će izbrisan.

"Stranica će biti zaključana, bez daljnjih ažuriranja nakon 10. travnja 2023. Stranica će biti dostupna u načinu rada samo za čitanje u ograničenom razdoblju nakon toga", objašnjavaju iz DPReviewa..

Zatvaranjem je također pogođen DRPeview TV, jedan od najpopularnijih YouTube kanala za recenzije fotografija i videa, čiji su domaćini Chris Niccolls i Jordan Drake, koji su 2018. prešli iz The Camera Storea.

Osoblje u DPReviewu pridružuje se ostalih 18 tisuća radnika Amazona čiji su poslovi ukinuti u siječnju i još 9.000 radnika koji su otpušteni jučer. Prvi krug otpuštanja utjecao je na zaposlenike u fizičkim trgovinama, odjelu za robotiku, Amazon Web Services, Zappos, poslovanje tvrtke i više drugih odjela.

“Rečeno je da će ovotjedni drugi krug utjecati uglavnom na Amazon Web Services, People Experience and Technology (PXT), oglašavanje i Twitch. Nije jasno pod kojim će od ova dva kruga Amazon podnijeti DPReview, iako treba napomenuti da publikacija nije tvitala od 1. veljače“, pojašnjavaju oni dobro upućeni u situaciju u DPReview.

Čak i prije odluke Amazona da zatvori stranicu, DPReview se borio da zadrži osoblje potrebno za održavanje svog laboratorija, što je bila osnova njegovih iznimno detaljnih recenzija.