Algebra pokrenula nastavu u 160 virtualnih učionica već ovaj vikend

Algebra pokrenula nastavu u 160 virtualnih učionica već ovaj vikend

Foto: Shutterstock Ilustracija

Na obavijest Kriznog stožera civilne zaštite o zatvaranju škola i fakulteta, Algebra je promptno reagirala, zaustavila nastavne procese u fizičkim učionicama, na svim lokacijama u Hrvatskoj i već ovaj vikend pokrenula prve edukacije u virtualnim predavaonicama.

Stručni timovi Algebre koji već godinama uspješno organiziraju izvedbu programa obrazovanja, specijalističkih edukacija, preddiplomskih i diplomskih studija u on-line formatu, u svega tjedan dana su povećali virtualne kapacitete na 160 učionica i 400 nastavnika.

Uz postojeće virtualne učionice i kabinete opremljene tele-konferencijskom opremom, u proteklih deset dana osposobljeni su dodatni kapaciteti, tako da će se do kraja nadolazećeg tjedna edukacije održavati u više od 160 virtualnih učionica. Većina edukacija nastavlja se održavati po postojećem rasporedu, a isto vrijedi i za novo najavljene početke programa obrazovanja odraslih, priprema za državnu maturu, projektnih radionica digitalne akademije i specijalističkih seminara. Prve edukacije su krenule u subotu u pulskoj poslovnici Algebre i riječ je o programima pripreme za maturu.

S obzirom da svako edukacijsko područje ima svojih specifičnosti u Algebri se koristi  nekoliko tehnoloških platformi u izvedbi, upravo s ciljem da se polaznicima i studentima osigura najbolje i prilagođeno iskustvo. Primjerice, programi obrazovanja te specijalističke IT i poslovne edukacije će se kao i do sada održavati na Adobe Connect platformi, osim Cisco programa za koji je odabran Skype. Preddiplomski i diplomski studiji, kao i MBA, koji su ovaj semestar zbog stranih predavača i studenata u izolaciji krenuli s predavanjima i vježbama na Skype platformi, u sljedeća dva tjedna će biti premješteni na Adobe Connect. Školarci koji pohađaju program Digitalne akademije nastavljaju po redovnom rasporedu na Microsoft Teams platformi, a pripreme za državnu maturu krenule su na Skypeu.

U ovisnosti o platformi i potrebama specifičnog kolegija ili modula, polaznicima i studentima se prenose sadržaj prezentacije i digitalizirani zapis ploče, ali i video s predavačem. Interakcija sa studentima i polaznicima se može obavljati kao i u učionici kada je riječ o manjim grupama i to u trenucima kada predavač omogući glasovnu komunikaciju. Chat sustav je omogućen cijelo vrijeme i preko njega se postavljaju brza pitanja i traže odgovori na kvizove. Uz samog predavača/predavačicu, u nastavi uvijek sudjeluju i moderatori koji prate kvalitetu komunikacije i daju po potrebi podršku studentima/polaznicima.

„Prve povratne informacije koje smo dobili od polaznika i nastavnika su iznimno pozitivne. Algebrini studenti su se očekivano brzo prilagodili i spremno ukazuju na moguća poboljšanja u digitalnom okruženju. S druge strane, gotovo nitko od pojedinaca u obrazovanju odraslih nije otkazao, kao niti maturanti koji se dodatno pripremaju za ispite državne mature. Pogotovo nas veseli i prihvaćanje on-line edukacije od strane firmi i organizacija kad smo ih obavijestili da prelazimo u virtualne učionice“, rekao je Igor Kundić, član uprave Algebre.

Preddiplomski, diplomski i MBA studiji provode se isključivo iz zagrebačkih on-line kabineta i predavaonica, no zanimljivo je da će se programi obrazovanja odraslih, pripreme za maturu, specijalističke edukacije organizirati kao i do sada iz više centara: Pule, Osijeka, Splita i Zagreba.

Ispitni centar za polaganje međunarodnih certifikata funkcionira čak i na fizičkim lokacijama, s obzirom da je riječ o individualnim polaganjima koji se provode u prostorima koji imaju izolirana i kamerama nadzirana ispitna mjesta za kandidate, pojačano se čiste, opremljena su sredstvima za dezinfekciju i ne zahtijevaju bliski kontakt s ispitivačem.

„Osim zahtjevnih tehnoloških promjena, možda najveći dio posla je obavljen u dodatnom osposobljavanju nastavnika. Uz postojećih 100 nastavnika, asistenata i predavača koji već provode edukacije u virtualnim učionicama, do kraja idućeg tjedna će još 300 nastavnika privesti kraju dodatne treninge za odgovarajuće on-line alate i metodologije izlaganja. U ovom trenutku se kroz preraspodjele internih ljudi i angažman novih specijalista osigurava i 20 dodatnih moderatora te stručnjaka za podršku polaznicima i nastavnicima u novootvorenim virtualnim učionicama“, pojasnio je Tomislav Dominković, predsjednik uprave Algebre.

Po pitanju interne organizacije, svi odjeli u Algebri redovno funkcioniraju iako su određene mjere za zaposlenike roditelje s manjom djecom te zaposlenike s kroničnim bolestima, kojima su izdane smjernice za rad od kuće. Uz nastavne aktivnosti, projekti iz područja kao što su digitalno izdavaštvo, konzalting, e-learning i međunarodni projekti, provode se po inicijalnim planovima. Intenzivno se radi i na procjenama mogućih učinaka na sigurnost zaposlenika i poslovanje kako bi studiji i sva druga obrazovanja mogli funkcionirati na daljinu i uz eventualne dodatne mjere koje bi mogao proglasiti Krizni stožer civilne zaštite.

Još iz kategorije

Velika analiza domaćeg weba i kako se na njemu štite osobni podaci

Velika analiza domaćeg weba i kako se na njemu štite osobni podaci

30.03.2020. komentiraj

Od danas su javnosti potpuno besplatno dostupni rezultati analize zaštite osobnih podataka za preko 1.000 hrvatskih web stranica, pružatelja usluga iz područja različitih područja zdravstva, državne uprave, energetike, financijske industrije, lokalnih uprava, kritične prometne infrastrukture, obrazovanja i znanosti, prehrambene industrije, web-trgovina, komunalnih poduzeća, medija, transporta, telekoma i auto kuća, potvrdio nam je Stanko Cerin direktor Ostendo Consultinga.

Firefox najavio ukidanje podrške za FTP protokol

Firefox najavio ukidanje podrške za FTP protokol

29.03.2020. komentiraj

Mozilla je objavila plan uklanjanja podrške za FTP protokol iz Firefoxa, što znači da ubuduće korisnici neće moći preuzimati datoteke na taj način, niti pregledavati sadržaj FTP linkova i foldera unutar Firefox internetskog preglednika.

Schneider Electric pridružio se Tehničkom sporazumu o kibernetičkoj sigurnosti

Schneider Electric pridružio se Tehničkom sporazumu o kibernetičkoj sigurnosti

28.03.2020. komentiraj

Schneider Electric pridružio se Tehničkom sporazumu o kibernetičkoj sigurnosti, revolucionarnom dogovoru država potpisnica da će raditi na poboljšavanju ekosustava kibernetičke sigurnosti i braniti digitalnu ekonomiju od kibernetičkih napada.