500 milijuna računala iskorišteno za skriveno rudarenje kriptovaluta

500 milijuna računala iskorišteno za skriveno rudarenje kriptovaluta

Foto: TPB

Novi trend se razvio među stotinama web stranica, koje su ponukane primjerom The Pirate Baya počele koristiti svoje posjetitelje kako bi “rudarile” kriptovalute. Naime, kad god se otvori sporna web stranica, računalo radi pod punim opterećenjem i to naočigled. I prvi takvi slučajve, a da su upali u centar pažnje jest upravo popularna piratska web stranica.

Ono što je problematično u cijeloj priči jest činjenica da korisnici nisu pristali na tako nešto, a to automatski znači da se bez njihova znanja čini nešto što im može naštetiti računalu. Uz to, netko drugi zarađuje novac. Naravno, nije baš moralno s jedne strane preuzimati ilegalno postavljeni sadržaj i žaliti se što netko bez odobrenja koristi u tim trenucima vaše računalo za zaradu. To je, donekle, kao određena cijena takve situacije.

Samo, problematično je što sad to čini čak 2,2 posto od stotinu tisuća najposjećenijih stranica na svijetu. Ne čudi tako nešto, Bitcoin i Monero mogu se "rudariti" spajanjem računalne moći više osoba, čak i kad su vezane samo uz web stranicu. Automatski kad se ona posjeti, krene crpljenje resursa, a s obzirom da se ovdje radi o web stranicama s milijunima posjetitelja, zarada je solidna i teško da će se ovakva praksa samim time prekidati.

Konkretno, tih 220 spornih web stranica zajedno ima 500 milijuna posjetitelja i ukupno su zaradile 43 tisuće američkih dolara u tri tjedna, bez ikakvog troška. Od toga, The Pirate Bay je sam zaradio u mjesec dana 12 tisuća dolara. A skripte kojima se koriste svi oni su ili CoinHive ili JSEcoin, kojima nije drago sve ovo što se događa.

"Tužni smo zbog činjenice da neki od naših klijenata integriraju CoinHive na svoje web stranice bez da korisnicima govore što se događa, a potom ih koriste bez dopuštenja kao sredstvo zarade. Stoga ne čudi što se upravo CoinHive našao na listi blokera oglasa. Razumljivo je tako nešto u ovom trenutku", stoji u priopćenju CoinHivea.

Dakle, jasno je na kraju priče da blokiranje oglasa ovaj put ne pomaže samo da bi se otklonilo dosadne reklame već i da biste zaštitili vaše računalo od nepotrebnog opterećenja...

Još iz kategorije

Facebook testira AR oglase u News Feedu

Facebook testira AR oglase u News Feedu

18.07.2018. komentiraj

Facebook konstantno nalazi načine kako pružiti oglašivačima dodatni prostor za približavanje potencijalnim korisnicima, a posljednji novitet jest korištenje proširene stvarnosti (AR) i sasvim sigurno bit će to hit. Samim time i dodatni prihodi za najveću društvenu mrežu na svijetu i istoimenu kompaniju koja se nalazi u društvu najvećih.

Internetski preglednik Opera u najnovijoj verziji sadržava ugrađeni Crypto Wallet

Internetski preglednik Opera u najnovijoj verziji sadržava ugrađeni Crypto Wallet

17.07.2018. komentiraj

Internetski preglednik Opera u svojoj verziji namijenjenoj Android operativnom sustavu uskoro će imati mogućnost pohrane kriptovaluta. Odnosno, sadržavat će „wallet“ (hrv. novčanik) pod nazivom Crypto Wallet i sigurno samim time biti zanimljiva određenom broju korisnika koji barataju famoznim digitalnim „novčićima“.

The Pirate Bay uklanja oglase u zamjenu za rudarenje kriptovalute Monero

The Pirate Bay uklanja oglase u zamjenu za rudarenje kriptovalute Monero

15.07.2018. komentiraj

Ozloglašeni The Pirate Bay postat će velikim korporacijama s tržišta zabavne industrije dodatno omražen jer postaje transparentan u jednoj stavci - ostvarivanju prihoda od strane svojih posjetitelja. Naime, odsad svake od njih dočekuje upozorenje koje kaže da ukoliko nastave dalje, njihovo će računalo biti iskorišteno za rudarenje kriptovalute Monero (XMR).