5 smjernica za bolju sigurnost IoT uređaja

5 smjernica za bolju sigurnost IoT uređaja

Foto: DepositPhotos

Internet stvari (IoT) s dolaskom mobilnih mreža pete generacije (5G) polako dobiva zamah i ispunjava zacrtani potencijal, što znači da se ponovno na površinu “izbacuje” činjenica da ta tehnologija još uvijek nije dovoljno sigurna za korisnike, kao ni dovoljno transparentna.

Ali, nije da se IoT uređaji mogu nazvati nesigurnima, daleko od toga. Samo, korisnici moraju pružiti ponešto truda sami da se zaštite od prijetnji koje svakako postoje jer proći će još neko vrijeme prije no što standardi postanu takvi da će zaštita biti postavljena sama od sebe, na adekvatan način i uz manje brige za korisnike.

Ipak, stručnjaci već rade na rješenjima i trenutno se u prvi plan postavlja njih pet najjednostavnijih za izvesti u kratkoročnom smislu. Dakle, najlakše ih je ispuniti te omogućava korisnicima uvid koristiti li određeni pametni uređaj ili se ipak okrenuti nekom drugom.

1. Svaki IoT uređaj trebao bi dolaziti s jasnim objašnjenjem kako se stvaraju podaci na njemu, kako se prenose, gdje se pohranjuju i na koliko vremena.

2. Svaki IoT uređaj trebao bi imati jasno objašnjenje kriptira li podatke koji se stvaraju, te na koji način, ali i tko ima pristup tim podacima te kriptiranim ključevima.

3. Proizvođači IoT uređaja trebali bi imati dostupnu listu podataka koje prikupljaju i analiziraju te monetizira ili preprodaju, bez obzira čuva li se u tom postupku anonimnost korisnika ili ne. Ujedno, treba postojati javno dostupna lista onih kojima se svi ti podaci preprodaju.

4. Korisnici IoT uređaja trebali bi imati mogućnost vidjeti koji se to njihovi podaci čuvaju, a uz to bi morali imati i mogućnost zauvijek ih obrisati kad god požele.

5. Svi IoT uređaji trebali bi imati mogućnost automatskih nadopuna i nadogradnji ukoliko se pojave bug, greška ili ranjivost koje treba ispraviti.

Sve ove smjernice olakšale bi korisnicima život kratkoročno, ali i bilo bi idealno kad bi se postavile kao standard pa da budu jedno sigurnosno rješenje na duge staze. I izrazito transparentno!

Još iz kategorije

Spotify konačno maknuo limit od 10.000 pjesama po korisničkom računu

Spotify konačno maknuo limit od 10.000 pjesama po korisničkom računu

04.06.2020. komentiraj

Glazbeni streaming servis Spotify dozvoljavao je dosad preuzimanje i čuvanje do 10.000 pjesama po korisničkom računu na do pet uređaja, ali taj nelogični limit napokon je podignut u smislu da ga više nema, pretplatnici mogu neometano preuzimati, čuvati i preslagivati pjesme na koje god načine žele. I u količini kojoj žele.

Internet preglednik Brave omogućio kriptirane video pozive

Internet preglednik Brave omogućio kriptirane video pozive

03.06.2020. komentiraj

Brave, internetski preglednik otvorenog koda, čija je značajke blokiranje oglasa prilikom surfanja, kao novost u ponudi ima mogućnost kriptiranih videopoziva. Iako se pandemija koronavirusa primirila pa ova mogućnost dolazi malo prekasno, jasno da će imati vjernu publiku.

Zoom Meeting pretplatnicima nudi jaču enkripciju video poziva

Zoom Meeting pretplatnicima nudi jaču enkripciju video poziva

03.06.2020. komentiraj

Zoom aplikacija za videokonferencijske pozive kritizirana je ponajprije zbog manjka sigurnosti i zbog toga su je brojne organizacije diljem svijeta zabranile, zajedno s kompletnim vladama, što se moglo vidjeti na primjeru američke i njemačke. Ali, to se mijenja!