41,6 milijardi IoT uređaja će će generirati 79,4 zettabytea podataka

41,6 milijardi IoT uređaja će će generirati 79,4 zettabytea podataka

Foto: DepositPhotos

Internet stvari (IoT) procvjetat će s dolaskom mobilnih mreža pete generacije (5G), a prema novom istraživanju provedenom od strane IDC-a, do 2025. godine će na mreži biti 41,6 milijardi IoT uređaja, a generirat će vrtoglavih 79,4 zetabajta podataka! Naime, „zeta“ ima 21 znamenku nakon početne, što dovoljno govori o količini podataka koji će kolati u tom ekosustavu.

Naravno, većinu tih podataka generirat će video sadržaj, prvenstveno onaj koji će načiniti sigurnosne kamere, a zatim i sav drugi video sadržaj. No, sve to nekako je i bilo za očekivati.

Također, samoj teoriji govori se da će IoT transformirati naše domove kroz pametne kućne uređaje, spojene na mrežu. Sve će se moći obavljati putem mobilnih uređaja ili računala, na daljinu, unaprijed. Dakle, sve bismo imali na dlanu doslovno i kroz podatke koji se prikupljaju na mreži iskustvo korisnika postajalo bi još i bolje. Uz sve to, IoT bi trebali stvoriti pametne gradove i pomoći nam kroz pametne narukvice da postanemo zdraviji i bolje vježbamo.

Ali, ništa od toga se nije dogodilo. Svaki pokušaj zasad nije uspio. Pametni domovi još su nespretni, stvari ne funkcioniraju kako bi trebale jer sama tehnologija još nije proširena, uređaji su preskupi i prenepouzdani pa korisnici nemaju interesa prelaziti na pametne hladnjake ili pećnice, drže se pametnih svjetiljki i zvučnika, a nešto manje i pametnih termostata. Senzori postavljeni u gradove koji pokušavaju postati "pametni" još nisu eliminirali gužve u prometu i poboljšale ga u cijelosti. Isto tako, pametne narukvice za rekreaciju iako korisne, nisu podigle svijest korisnika pa u globalu nismo zdraviji niti vježbamo više.

Ipak, do 2025. godine vladat će jedna bitno drugačija situacija, stići će standardi, regulative, tehnologija će napredovati i IoT će uistinu biti na usluzi čovječanstvu.

Još iz kategorije

Rješenje za sve zaboravne, za sve one koji svoj novac žele staviti pod kontrolu

Rješenje za sve zaboravne, za sve one koji svoj novac žele staviti pod kontrolu

25.02.2020. komentiraj

Jeste li ikada zaboravili otkazati “free trial” aplikacija koje ste instalirali, pa su vam za iste naplaćene pretplate, gotovo pa smo sigurni da jeste isto kao što smo i sigurni da ste poželjeli otkazati pretplatu na usluge koje mjesečno plaćate no to vam nije pošlo za rukom.

Iranski hakeri su hakirali VPN servere kako bi se infiltrirali u tvrtke diljem svijeta

Iranski hakeri su hakirali VPN servere kako bi se infiltrirali u tvrtke diljem svijeta

24.02.2020. komentiraj

Hakerski napadi na velike korporativne VPN servere ono su po čemu pamtimo prošlu godinu, no cijela priča dobiva jednu širu sliku jer istrage su pokazale da iza svega stoji Iran. Odnosno, hakeri iz te zemlje.

INFOGRAFIKA: Cyber Monday šoping ludilo

INFOGRAFIKA: Cyber Monday šoping ludilo

22.02.2020. komentiraj

Američki Dan zahvalnosti u davnoj je prošlosti bilo vrijeme kad su ljudi izražavali zahvalnost onime što imaju, ali u današnje je to ipak vrijeme kad se izražava želja za onime što bi voljeli imati. Zato trgovine bilježe rast prihoda iz godine u godinu, a samo u ovoj rekordi su potpuno porušeni, prvenstveno kad se radi i o online kupovini.