41,6 milijardi IoT uređaja će će generirati 79,4 zettabytea podataka

41,6 milijardi IoT uređaja će će generirati 79,4 zettabytea podataka

Foto: DepositPhotos

Internet stvari (IoT) procvjetat će s dolaskom mobilnih mreža pete generacije (5G), a prema novom istraživanju provedenom od strane IDC-a, do 2025. godine će na mreži biti 41,6 milijardi IoT uređaja, a generirat će vrtoglavih 79,4 zetabajta podataka! Naime, „zeta“ ima 21 znamenku nakon početne, što dovoljno govori o količini podataka koji će kolati u tom ekosustavu.

Naravno, većinu tih podataka generirat će video sadržaj, prvenstveno onaj koji će načiniti sigurnosne kamere, a zatim i sav drugi video sadržaj. No, sve to nekako je i bilo za očekivati.

Također, samoj teoriji govori se da će IoT transformirati naše domove kroz pametne kućne uređaje, spojene na mrežu. Sve će se moći obavljati putem mobilnih uređaja ili računala, na daljinu, unaprijed. Dakle, sve bismo imali na dlanu doslovno i kroz podatke koji se prikupljaju na mreži iskustvo korisnika postajalo bi još i bolje. Uz sve to, IoT bi trebali stvoriti pametne gradove i pomoći nam kroz pametne narukvice da postanemo zdraviji i bolje vježbamo.

Ali, ništa od toga se nije dogodilo. Svaki pokušaj zasad nije uspio. Pametni domovi još su nespretni, stvari ne funkcioniraju kako bi trebale jer sama tehnologija još nije proširena, uređaji su preskupi i prenepouzdani pa korisnici nemaju interesa prelaziti na pametne hladnjake ili pećnice, drže se pametnih svjetiljki i zvučnika, a nešto manje i pametnih termostata. Senzori postavljeni u gradove koji pokušavaju postati "pametni" još nisu eliminirali gužve u prometu i poboljšale ga u cijelosti. Isto tako, pametne narukvice za rekreaciju iako korisne, nisu podigle svijest korisnika pa u globalu nismo zdraviji niti vježbamo više.

Ipak, do 2025. godine vladat će jedna bitno drugačija situacija, stići će standardi, regulative, tehnologija će napredovati i IoT će uistinu biti na usluzi čovječanstvu.

Još iz kategorije

Firefox omogućio svim korisnicima zaštitu protiv trackinga

Firefox omogućio svim korisnicima zaštitu protiv trackinga

23.09.2019. komentiraj

Firefox je napokon omogućio svim korisnicima mjeru zaštite protiv trackinga, najavljenu još u listopadu prošle godine. Naime, s verzijom Firefox 69 stigla je obrana protiv napasti koja posljednjih godina čini podosta štete po pitanju privatnosti korisnicima raznih internetskih preglednika, ne samo ovog Mozillinog.

Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

23.09.2019. komentiraj

Facebook je tijekom drugog kvartala ove godine bilježio 2,41 milijarde aktivnih korisnika na mjesečnoj razini, što je rast od osam posto u odnosu na isto razdoblje lani, no u sjevernoj Americi taj pozitivni trend jedva da vrijedi.

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

20.09.2019. komentiraj

Digitalni život ili na engleskom “digital life” postala je realnost u današnje vrijeme, pojam koji označava koliko je određena sredina omogućila ljudima u njoj pristup digitalnoj sferi, prvenstveno po pitanju onoga što bi im pomoglo u svakodnevici. Kao, primjerice, što Estonija praktički sve nudi u digitalnom obliku i tako olakšava živote građanima.